2020 legmenőbb lakberendezési trendjei

háztartás

A dizájnipar irányítja őket, különböző internetes oldalakon, blogokon láthatjuk, hogy mi a felkapott a lakberendezésben.

Persze ezt nem kell túlságosan komolyan venni, főleg mert az irányzatok sokszor ellentmondanak egymásnak. Viszont ötleteket meríthetünk belőlük, ha éppen felújításon törjük a fejünket, vagy változtatni szeretnénk lakásunk hangulatán.

1 Anyagok és színek

Az év divatszíne a mély- vagy kobaltkék. A falakon, tapétán, sötétítőfüggönyön, de a kanapé bársonyhuzatán is megjelenhet. Viszont egy kék bársonnyal bevont kanapé, valljuk be, a legtöbb praktikus otthon berendezésével nem lenne összhangban, és a divat kedvéért nem érdemes pénzt költeni rá. A szürke és más földszínek viszont feldobhatók díszpárnákkal, a trendi színnek elég a kiegészítőkön megjelennie.

Évek óta, így idén is főleg a természetes anyagok hódítanak, melyek szinte minden enteriőrben alkalmazhatók, s gyakran térnek vissza az éppen időszerű irányzatban. A lakberendezési újdonságok jönnek-mennek, és gyakran nem is változnak, csak visszaváltoznak.

2 Textúrák keveredése

Az anyagok merész keverése is jelen van az ez évi lakberendezésben. Akár a kanapén, akár az ágyon, de még a falon is remekül mutatnak a különböző szövésű és kivitelezésű textilek.

A szőnyeg, a függöny, az ágytakaró és a díszpárnák már nem unalmasan egyhangú stílusúak, hanem változatosságukban hangolódnak egymásra. A bőrkanapén megfér egymás mellett a gyapjútakaró, a kötött párna, a prém, a plüss és selyem; ne féljünk összepárosítani különleges anyagokat, remekül fognak mutatni együtt. A színekkel sem kell visszafogottan bánni.

3 Kád a hálószobában?

A nagy, tágas terek is erősödő tendenciát mutatnak. A nappali, konyha és étkező egybefüggő tere után egyre többen vágnak bele a hálószoba és a fürdő egybenyitásába. Ez az ötlet egyszerre szexi és elegáns, de természetesen nem az olyan nagycsaládosok fogják alkalmazni, akiknél egyetlen fürdőszoba van.

Ha mégis ragaszkodunk valami térelválasztóhoz, az egybefüggő üvegfalak remekül mutatnak minden enteriőrben. A különleges alakú kádak is népszerűek lesznek, igazi ékei lehetnek a vizes helyiségnek, erősítve a kellemes és meleg spahangulatot.

4 Fenntarthatóság, újrahasznosítás

A fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés már nem irányzat, hanem szerencsére életmód, amelyet egyre többen vállalnak. A lakberendezésben is megjelent ez a vonulat, egyre népszerűbbek a DIY, azaz csináld magad csatornák az interneten, ahol igényes videókon mutatják be, hogyan születhet újjá egy bútor vagy bármilyen tárgy mint dekorációs elem.

Saját kreativitásunk felfedezése és kézügyességünk fejlesztése nem csak a környezetünkre van pozitív hatással. Jobban is szeretjük azokat a tárgyainkat, melyekben a saját kezünk munkája fekszik.

5 Fekete színt a konyhába!

A feketétől sokan félnek, ezért csak nagyon kevesen merik használni a lakberendezésben, pedig nagyon elegáns! Tavaly a hálószobákban jelent meg mint divatos falszín, 2020-ban pedig a konyhában is elindult hódító útjára.

Akár a konyha fala, akár a szekrények frontjai feketék, a hatás egyszerre lesz dramatikus, modern és elegáns. Ha valaki nem elég bátor ehhez, az éjfekete szín a kellékekben is megjelenhet, tányérokat, poharakat, sőt már csapot is lehet kapni gyönyörű mattfeketében! Ha attól tartunk, hogy túl rideg lesz az összhatás, melegítsük be a teret növényekkel és fa kiegészítőkkel.

6 Tárolás szekrény nélkül

Egy újabb erősödő trend a nyitott tárolás. Hol vannak azok az idők, mikor szép ruháinkat nagy, idomtalan gardróbszekrényekbe száműztük? Ahogy a divatban is egyre erősödik az önkifejezésre való törekvés, a lakberendezésben is megjelenik ez a tendencia.

A márkás, harmonikus stílusú ruhadarabok szinte dekorációs elemként szolgálnak, ha nyitott tárolásuk mellett döntünk. Hogyha kevés a hely, különösen jól jön ez a módszer, hiszen egy stílusos, álló ruhafogas dekoratívan mutatja meg és tárolja a legszebb ruhadarabokat. Ez a trend nemcsak arra ösztönöz, hogy megváljunk a felesleges holmitól, hanem arra is, hogy ruhatárunkat mindig rendben tartsuk.

7 Egy stílusos árnyékoló:

római vagy raffroló

A római roló otthonunk visszafogottan elegáns dísze, amely eltér a megszokott, hagyományos függönyfazonoktól. Bár a roló régóta a klasszikus enteriőr színfoltja, e letisztult formája lehetőséget ad arra, hogy a modern lakberendezés kelléke is lehessen.

Ezt az egyszerű rolófazont a minimáltól a klasszikus stílusig mindenütt használjuk, csak textíliáját kell az adott enteriőrhöz helyesen megválasztani.

A római roló függőlegesen (le és fel) mozgatható függöny. Leengedve kisimul az ablak előtt, felhúzáskor vízszintesen lapolva gyűjti össze a textilt. Keresztben rúdházakba bújtatott pálcákkal merevítik, így a felhúzós vagy gyöngyzsinóros szerkezet feszesen gyűjti fel laponként az anyagot. Funkciótól függően készülhet sötétítő anyagból, akár pamutvászonból, taftból és fényáteresztő textilből is. Bármilyen helyiségben alkalmazható egészen a fürdőszobáig.

-czy, cosmop., t-home

A teljes cikk a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?