2020 a lakberendezésben

f

A lakberendezés a ruhadivathoz hasonlóan változik, vannak átmeneti hóbortok és irányzatok, de vannak időtálló elemek, örökzöld trendek és olyan bútordarabok is, amelyeket bármikor érdemes megvalósítani, elhelyezni otthonunkban.

Utánanéztünk, mire érdemes figyelnie annak, aki otthona megújítását tervezi ebben az évben.

Nélkülözhetetlen darabok

  •  Elegáns kanapé. Egy valódi, stílusos nappali elengedhetetlen kelléke a dizájnos, látványos és elegáns kanapé. A kisebb szófa és a többszemélyes, kihúzható kanapé esetében is kulcsszó az időtállóság. Legyen divatos, ugyanakkor kényelmes, látványos, egyben jól illeszkedjen a szoba bútoraihoz.
  •  Látványos szőnyeg. Ha eldöntöttük, hogy milyen stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat, ne feledkezzünk meg egy igazán finom, puha szövésű szőnyeg beszerzéséről sem. Mert a szőnyeg öltöztet!
  •  Minimalista étkezőasztal. Egy egyszerű vonalvezetésű, elegáns étkezőasztal bármelyik otthon éke lehet. Ha minimalista asztalban gondolkodunk, utána bármilyen étkészletet, terítőt vagy asztali futót választhatunk hozzá.
  •  Különleges lámpa. Az éjjeliszekrényt vagy a komódot díszítő hangsúlyos, csodás kialakítású kislámpa extra hangulatot csempészhet bármelyik hálószobába vagy nappaliba.
  •  Jókora tükör. Fontos bútordarab, amely szolgálhat hagyományos öltözködési vagy sminkelési célokat, de ügyesen elhelyezve tértágító hatása is lehet. Keressünk stílusos darabot, amely hosszú évekig szolgál majd minket.

Diszkódivat és fenntarthatóság

A legfrissebb divat- és lakberendezési trendekre nagy hatással van a 70-es, 80-as évek diszkós korszaka minden csillogásával, luxusával, puha bársonyosságával. Már az előző években is megfigyelhető volt a fenntarthatóság, a környezetvédelem fontossága, s ez még tovább fog fokozódni. Gyönyörű tárgyakkal vehetjük körbe magunkat a természetre gyakorolt károsító hatások nélkül is. A 2020-as év egyik legizgalmasabb előrelépése, hogy a tervezők és az ipar egyre nagyobb figyelmet fordít az újrahasznosításra, az alternatív és a természetes technológiák közötti egyensúly megtartására. Egyre több innovatív vállalat kísérletezik a maradékanyagok felhasználásával, a szemét újrahasznosításával. A kukorica, a tengerifű vagy a bambusz eddig is népszerű volt a lakberendezésben, de most talán még nagyobb szerepet kapnak majd.

A legfontosabb szempont a műanyag használatának csökkentése és az újrahasznosítás. Növekszik az igény a kézműves termékekre, amelyek teljesen új értelmet adnak az otthon fogalmának.

A diszkóhangulattal és az újrahasznosítással két, látszólag egymásnak ellentmondó tendencia kerül előtérbe, de biztosak vagyunk benne, hogy meg lehet találni az arany középutat a luxus keresése és a fenntarthatóság között.

Hibrid lakások, nyitott nappalik

Az új trendekre nagy hatással vannak a modern városi élet új tendenciái. A digitális világ fejlődésével egyre több ember dolgozik rugalmas munkaidőben, otthonról – így a városi lakások hibridekké válnak, a pihenés, szórakozás mellett inspiráló munkahelyként is funkcionálnak, s ehhez bizony kreatív megoldásokra van szükség.

Továbbra is fontos szempont a nappali terek egybenyitása, így a család több időt tud együtt tölteni. A nappali berendezésében legfőbb szempont a kényelem, illetve a barátságos hangulatot sugárzó elemek felhasználása. Ehhez pompásan illenek a már említett 70-es, 80-as évek diszkóinak élénk színei, a hosszúkás formák, a kellemes tapintású, elegáns bársonyok.

Hangulatos hálószobák, természetes textúrák

A hálószobák visszafogottsága már a múlté, az új trendek szerint a luxus érzése, a hangulatos, csillogó fémrészletek, a bársony puhasága, a nehéz drapériák és a márvány eleganciája is fontos elemei lehetnek ennek a helyiségnek.

Előtérbe kerülnek a természetes anyagok, textúrák, melyek egyediséget hoznak az otthonokba. Az elmúlt években népszerű digitális nyomtatással készült mintákat valódi, kézzel készült hímzések válthatják fel. A papír tapéták mellett népszerűbbé válnak a parafa, banánlevél vagy bambusz felhasználásával készített gyönyörű falpanelek, tapéták.

Folytatja hódító útját a márvány, de mellette igen népszerűek lehetnek a különféle kövek és kerámiák is. A lakástextilek világában a bársonyok hódítanak, de a lenfüggönyök sokoldalú használata is felmenőben van.

F. É.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/3. számának VasárnapHáztartás mellékletében jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?