Archívum

2017. 6. 11.

Szóval nagyon elkelne az a bizonyos gondolatrögzítő készülék. Miközben egy fiatal budapesti rabbi a temetőben a holokauszt rémségeiről beszélt, gondolatban olyan jó ötleteim (mit ötleteim? mondataim!) voltak, hogy rögvest elhatároztam, először ide, esetleg azt követően pedig a Vasárnap számára is megírom őket. Aztán lássuk! Szinte semmire nem emlékszem.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. július 7. 02:55

Pontosabban: a konkrét, szabatosan (vagy annak vélten) megfogalmazott mondataimra nem emlékszem. Az érzésekre, a fölháborodásra nagyon is. 

Na, szedjed csak össze magad! 

Ez a fiatal rabbi fiú arról beszélt, hogy a zsidógyűlölet, a zsidóknak emberszámba nem vevése, parazitáknak tekintése német nemzetiszocialista találmány, és a németek műve a sokmillió zsidó likvidálása. Azon, hogy közben Komárom először Magyarországhoz, majd Csehszlovákiához, aztán megint Magyarországhoz tartozott, a német nemzetiszocializmusból olyan könnyedén átsiklott, mintha ez a két ország nem is létezett volna, s a komáromi zsidókat is közvetlenül a németek pusztították volna el. Mintha előtte nem lett volna Tiszaeszlár, nem lett volna numerus clausus (1920-ban!), nem lettek volna magyar zsidótörvények, mintha a háború után, Németország térdre kényszerítése után (!) nem lett volna a nagytapolcsányi vagy kunmadarasi stb. pogrom. Mintha korábban is (Spanyolországtól kezdve Németországon keresztül, Lengyelországban, Litvániában, Oroszországban stb., szinte mindenütt!) nem került volna sor zsidók százezreinek a lemészárlására, földönfutóvá tételére. Mintha a magyarok valamiféle társelszenvedői lettek volna a holokausztnak, mintha nem magyar nyilas keretlegények lövöldözték volna a Dunába a védtelen nőket, aggastyánokat, gyerekeket. Mintha a magyar közigazgatás 1944-ben nem teljesített volna minden német kérést, parancsot túl. Mintha nem lehetne tudni, hogy a németeknek kellett fékezni a Magyarországról érkező transzportokat, no, nem emberségből, csak mivel nem győzték Auschwitzban feldolgozni (!) az emberanyagot. Az emberanyagot! Esterházy írja valahol, valahogy így: nincs rossz nép, meg jó nép. Csak az van, hogy a világ rosszaságából olykor az egyik, olykor a másik népre hárul több. Olykor nem jó magyarnak lenni. Olykor nem jó németnek lenni, olykor nem jó… stb. Ez a rabbi, lényegében az (el)hallgatásával azt sugallta, hogy a magyar jó és ártatlan nép.

Ismerjük: bennünket elnyomott török és Habsburg, aztán a németek majd a szovjetek… most meg Brüsszel akar, de nem hagyjuk magunkat. Pedig, ezek szerint, mindig hagytuk. Különben nem mutogatnánk másra. Vállalnánk a felelősségünket. Bennem nincs nemzeti büszkeség (ha olvasok egy jó könyvet, akkor annak örülök, függetlenül attól, hogy azt a magyar Nádas Péter vagy – hogy egy másik Pétert is mondjak – az osztrák, német, majdnem szlovén Peter Handke, esetleg a szlovák, majdnem horvát Rudolf Sloboda írta), s épp ezért nincs nemzeti szégyenérzetem sem (Hitler gaztettei ugyanúgy fájnak, mint a Sztálinéi vagy Szálasiéi). 

De azért nevezzük már néven a gyereket! 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
munkás k

A többség nem fogta vissza a béreket

koronavírus

A 40–49 éves korosztályból került ki legtöbb új fertőzött a héten

bakelit

Reneszánszukat élik a bakelit hanglemezek

Igor Matovič

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

koronavírus iskola

Pénteken 2640 intézményben folytatódott a tantermi oktatás

koronavírus

Több száz ember teszteredményét ellenőrizték a rendőrök a Rozsnyói járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.