Archívum

15 éves a 60 éves Ifjú Szivek táncszínháza

November 7-én, aznap, amikor 1917-ben fegyvert fogott minden szegény, no, idén se nem lőtt az Auróra, sem nem kellett annak lövésére zászlós felvonulással emlékezni. Sokkal, de sokkal jobb dolog történt Pozsonyban.
author
Vasárnap

2015. november 27. 00:49

Olyan ünnepség zajlott a Hviezdoslav Színházban, amelyre önként s dalolva tódult a jónép. Az Ifjú Szivek ünnepelte megalakulásának 60., a táncszínház fennállásának pedig 15. évfordulóját. Kétszer is, délután négykor és este hétkor lépett színpadra 7 generáció, több mint 160 fellépő mutatta be az elmúlt 60 év munkásságának töredékét. A legfiatalabb, a táncszínház ifjúsági csoportjának 15 éves tagja, a 70-es évek táncosai közt pedig volt, aki már betöltötte a 70-et. Színpadra léptek ugyanis a Pozsony Táncegyüttes, az egykori énekkar és az Ifjú Szivek 2000-es, 90-es, 80-as, valamint 70-es éveinek táncosai is. Az esti előadásnak plusz része volt a Kakukktojás. Jómagam nagyon vártam, hisz nem is olyan régen láttam, februárban, az a nap is valamilyen évfordulóhoz kapcsolódott nekem. Elő is kerestem gyorsan, mit írtam akkor róla, s valami furcsa izgalommal kerestem a helyemet a széksorok közt, vajon ismét kiválthatja-e bennem ugyanazt a katartikus élményt, amit az első látvány meglepetése tudott. Kiváltotta.

Tehát csak ismételhetem magam: mintha még szebbek volnának a lányok, mutatósabbak a legények, a mozgásuk oly légies, hogy azt hihetem továbbra is, amit hinni kezdtem: néptáncolni biztos sokkal egyszerűbb, mint kapálni. Engem már az a sok színes farmernadrág meg selyemszoknya lenyűgözött, no de amit ezekben produkáltak! De nemcsak a táncosok ám, hanem a muzsikusok! Ez az igazi hagyományápolás, erre gondoltam, most másodjára is. És ugyanúgy, mint akkor, elárasztott az a furcsa-jó érzés: de jó magyarnak lenni! Mert de jó közétek tartozni, akik ilyen tehetségesek, szépek, ügyesek és eredetiek vagytok!

Az elődök, az egykori szivekesek előtt, akik most vállalták ezt a nagyszabású gálát (méghozzá a nagy érdeklődés miatt kétszeri egymásutánban!), Isten látja lelkem, mélyen, a földig hajolok. Én, a nem táncoló el kell, hogy ismerjem, a mozgásművészet nem csak lélekben konzervál. Hogy micsoda eleganciával, sudáron és frissen verik még ma is a csizmaszárat, ugranak még, mindig még a magasba meglett nagyapák, perdülnek-fordulnak, hajlanak nádszálderekú anyák és nagymamák! Ha újra születnék, szivekes lennék. Nem csoda ám, hogy 1500 tenyér (750 néző) zsibbadásig tapsolta vissza őket 2015. november 7-én, mikor színpadra állt minden legény (s leány).

Köszönöm, Ifjú Szivek!

 

Az együttest 1955-ben alapították, 2000-től működik hivatásos társulatként. Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Koreográfusa Hégli Dusan, aki 15 éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala. Fennállásának 15 éve alatt az Ifjú Szivek Táncszínháznak 3 kontinensen, 12 országban több mint 320 000 néző tapsolt. Az intézményt 9 igazgató vezette ez időszak alatt, összesen 70 alkalmazott művész dolgozott Héglivel naponta azon, hogy a társulat a szakma legjobbjai közé tartozzon. A mostani jubileumi gála mellett egész évben ünnepel a társulat, szeptembertől egy igazi évadot indított, ezzel megalapozva a pozsonyi magyar színházkultúra jövőjét. Három előadást tart repertoáron, amelyeket növekvő sikerrel mutat be csütörtökönként a Mostová utcai kőszínházban, ahol a Kakukktojást a pozsonyi közönség november 12-én újra megtekintheti.

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Matovič: A betegek veszítettek az orvosok béremelésével

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

csecsemő k

Garázsba dobta, és hagyta meghalni újszülött gyermekét egy nő

zelenszkij k

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja kiirtani a teljes ukrán nemzetet

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.