Vendégségben Csallóköz alistáli környezetszeretőinél

ve

Egy évtizede tevékenykednek az alistáli és a csallóközi környezet érdekében, a környezet alatt nemcsak a természet kincseit értve. A tízéves ECOri Polgári Társulás háza táján jártunk.

Ha gyalogos vagy kerékpáros zarándokként érkezem a megbeszélt helyszínre a Via Insula Magna útvonalon, akkor nemhogy a pozsonyi dugót kerülöm el, hanem az autósforgalmat mindenestül. Az ECOri Polgári Társulás kezdeményezése és tervei alapján létrehozott zarándokút vég- vagy (mint a riportút esetében is) kiindulópontja a Szent Márton pihenő a faluvégi keresztnél – itt várt meg a tízéves szervezet három vezéregyénisége, Szűcs Éva elnök, Kis Lucia és Kiss Klaudia.

Társulás petíció után

„A környezetvédelem ügye, a természet és az anyaföld szeretete mindig is az életem része volt, valószínűleg ezt már a nagyszüleimtől örököltem” – mondja Szűcs Éva, és ez a tagságra is igaz. „A polgári társulás minden aktív tagjában érlelődött valamilyen módon a tenni akarás, a jogi személyként való ténykedés viszont ahhoz kötődik, hogy 2008-ban aláírásgyűjtéssel, petícióval sikerült útját állnunk annak, hogy létrejöjjön az Alistál, Nagymad és Padány közötti területre tervezett szélerőműpark – magyarázta az elnök. – Ez egy indulatokat elszabadító ügy volt, és az itt lakók sikeres tiltakozása után merült fel, hogy jogi személyként egészen más elbírálásban részesülhetnénk. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy kellene egy szervezet, amely fel tud lépni a csallóköziek életét érintő ügyekben.” Nevük is a Csallóközre utal, a mozaikszó annak angol megfelelőjét is tartalmazza: Ecological Community of Rye Island.

Már a kezdet kezdetén, 2010-ben megállapodtak abban, hogy a természeten kívül a kultúrára, a nyelvre, a hitre, a családra, a falusi jelleg megőrzésére is odafigyelnek. Továbbá leszögezték azt is, hogy nemcsak tiltakozni és figyelmet felhívni szeretnének, hanem jó példát is mutatni: tevékenyen és a munkától sem félve, felelősen cselekedni a jövőért. A meglevő értékeket megtartva, kihasználva Alistál adottságait. Az első komolyabb akciójuk a helyi zsidó temető rendbetétele, a második – a már említett – útszéli kereszt környékének rendezése volt. „Amikor itt takarítottunk, észrevettem, hogy a villanyoszlopon van egy turistajel, mondtam is, hogy milyen jó lenne itt egy pihenőhely. Ez végül 2016-ban valósult meg egészen különleges módon” – mondja a társulás elnöke.

A zsidó temetőben járva Szűcs Éva felidézi, hogy a lendületüket a dunaszerdahelyi zsidó hitközség is támogatta, így fogtak neki a takarításnak, a kerítés javításának, festésének, a sírkövek felállításának, majd a rajtuk levő szöveg leolvasásának. A tíz év eredménye az is, hogy tavaly sikerült információs táblát avatni a bejáratnál, és a sírkövekről leolvasott feliratoknak, ezzel a nagyvilágból érkező, hozzátartozóikat keresők dolgát is megkönnyítve. „A 75 éves holokausztévforduló kapcsán meghitt megemlékezést tartottunk tavaly júniusban. Volt mire emlékeznünk, Alistálról ugyanis 130 embert hurcoltak el Auschwitzba. A világ sok országából érkeztek emberek, de a haláltáborból egykor tizennégy évesen visszatért alistáli Vera néninek is egyfajta elégtétel lehetett ez.”

Példát mutatni, nevelni

A beszélgetés során többször is kitérőt teszünk afelé, hogy bizony a környezetvédelemmel kapcsolatos megmozdulásaik nem feltétlenül konfliktusmentesek. „Előfordul, hogy mikor megkérdőjelezzük egy-egy fa kivágásának indokoltságát, csak az akadékoskodót látják bennünk. Nehezen tudatosul némely emberben, hogy az élhető viszonyok, az egészségünk bizony nagyban függ attól, vannak-e fák, melyek többek közt szűrik és párásítják a levegőt, termelik az oxigént, megkötik a szállóport, árnyékot biztosítanak, megtörik a szél erejét. De úgy látjuk, a fiatalok már nagyon tájékozottak a témában, és sokan vannak, akik támogatják a munkánkat. Ez erőt ad!” – mondják.

„Társulásunknak gyakorlatilag minden programja biblikus indíttatású. Védjük Isten teremtett világát az által, hogy tudatosságra vezetjük az embereket az alkalmaink, döntéseink által. Azzal például, hogy úgy ünnepelünk a tájháznál augusztus 20-án, hogy természetes anyagokat használunk, hogy igyekszünk minél kevesebb szemetet hagyni magunk után, ezért mindenki a saját poharából iszik, vagy aki még nem szokott hozzá, hogy az ecoris alkalmakon ez így szokott lenni, azoknak megengedjük, hogy használják a mi állandó poharainkat. Felelősen gondolva a jövőnkre és büszkén emlékezve a múltunkra ünnepeltünk. Falunk falusi jellegét hangsúlyozva igyekszünk közösségformáló és egymásra figyelő programokat szervezni. Nem másolni szeretnénk másokat, hanem a helyi adottságainkat kihasználva élni és élni hagyni. Például a fákat is” – mondja el Kis Lucia. Folyamatos feladatot vállalnak tehát magukra, és így lesz ez mindaddig, amíg nem apad el például a szemétforrás az út mentén is, vagy nem változik meg a településen belüli fákkal, zöld területekkel kapcsolatos hozzáállás.

„Egyébként nem tragikus a helyzet, hiszen akadnak érdeklődők, olyanok is, akik akarnak segíteni, és sikerül embereket csoportosítani ötletek, kezdeményezések köré. Megkeresnek bennünket, hogy segítsünk. Így akár nem kifejezetten környezetvédelmi programokat is megvalósítunk, amilyen lesz a júniusra tervezett játékbörzénk, vagy a júliusi versfelolvasás a kultúrpajtában” – magyarázta Kiss Klaudia. Emellett fontosnak tartják azt is, hogy táborok, foglalkozások keretében a legkisebbek figyelmét hívják fel a környezet értékeire, mert hisznek abban, hogy az így felnövekvő gyerekek hozhatnak valódi, gyökeres változást a hozzáállásban. Abban például, hogy ne csak szlogen legyen a tudatosság vagy a környezet védelme.

Hozzáállás és hajtóerő

Az elmúlt időszak hozadéka, hogy a szervezet egyfajta filozófiává vált a tagok számára: aki manapság ecorizni indul Alistálon és környékén, arról tudni lehet, hogy a közért tesz. Kiss Klaudia a homok természeti hatásaihoz hasonlította a tevékenységüket, Kis Lucia pedig úgy fogalmazott, hogy apró kavicsok a gépezetben. „Megállítani nem tudjuk, de legalább csikorogtatjuk. Nem tudjuk nem ezt tenni, nem tudunk továbbmenni a gondatlanság láttán. Mindemellett Éva elszántsága, lendülete kulcsfontosságú, visz minket is.”

Az eddig felvállalt tevékenységeket szeretnék folytatni, és tervezik egy összefoglaló kiadvány megjelentetését. Rendszeres programjaik között szerepelnek az augusztus 20-ai ünnepségek, télen az Angyalfia jótékonysági vásár, továbbá ruhagyűjtés, betlehemállítás, kézműveskedés; kiállításokat, versfelolvasást terveznek.

Hiányzik azonban egy bázispont, jegyzi meg Szűcs Éva. „Korábban volt helyiségünk, amelyet az önkormányzattól kaptunk. Felmerült, hogy esetleg pályázat révén létrehozhatnánk egy olyan kultúrközpontot, amely különféle rendezvények egész garmadájának adhatna otthont a jövőben. Tervek és elképzelések vannak. Egyelőre még lendület is van hozzá.”

Szent Márton útján

Alistálon Szent Márton nevét viseli a templom, a betegek, elesettek, megalázottak védőszentjéét, és kellő szervezés, kapcsolatépítés során sikerült eljutni odáig, hogy 2016-ban nemcsak a zarándokút pihenőhelyét avatták fel az ECOri égisze alatt, hanem megalakult a szlovákiai Szent Márton zarándokút tanácsa is, és felavatták a Via Insula Magnát, amelynek útvonala: Pozsony–Dénesd–Szemet–Gútor–Csölösztő–Keszölcés–Felbár–Dercsika–Nyékvárkony–Nagymad–Padány–Alistál.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?