Utazás a korona idején. Menjünk, maradjunk?

Vasárnap kép

Nem is olyan rég szabadon ücsörögtünk, vagy akár aludtunk tranzitvárókban a világ repülőterein, de e pillanatban azt is nehéz elképzelni, hogy maszk és kesztyű nélkül a sarki boltba elmenjünk egy vekni kenyérért. A koronavírus valójában nemcsak az emberek immunrendszerét tette próbára, hanem azt a globális rendszert is, amelyben élünk.

Jött a tél és vele együtt a szigorítások, az adatok alapján a fertőzöttek száma azonban a tavalyi többszöröse. E cikk írásának idején is naponta új fertőzési csúcsok dőlnek meg. Vannak, akik aggályosnak és nem kevésbé meggondolatlannak tartják, hogy a jelenlegi helyzetben, a koronavírus terjedését csökkentő szabályok mellett is, emberek ezrei pakolják színültig bőröndjeiket, hogy aztán repülőre szálljanak és valamely egzotikus célpont fehér homokos partszakaszain pihenjék ki az egész éves fáradalmakat. Az éremnek azonban rendszerint két oldala van, és mint azt újabban országunk nagyra becsült vezetői is bizonyították, ijesztgetni meglehetősen kontraproduktív dolog is lehet. Megvizsgáltuk hát az aktuális trendeket, hogy képet kapjunk arról, milyen hatást gyakorolt az eddigi időszak az utazási kedvre. És hogy vajon melyek azok a nyerő úti célok, ahova biztonságosan utazhatunk.

 

Búcsút inthetünk a réginek?

A józan paraszti ész szerint az emberek akkor utaznak, ha biztonságban érzik magukat. Biztonságos maga az út, és biztonságos maga az úti cél is. A tömegturizmus alapja, hogy az adott országban nem dúl polgárháború, nincsenek járványok, és nincs semmilyen más olyan veszélyforrás, amely a biztonságérzetünket alapjaiban kibillentené. Mondhatni, a biztonság a turizmus tartópillére. Persze, és ahogy azt az elmúlt év is mutatta, a biztonságban csak az biztos, hogy sosem biztos.

Kétségtelen, hogy az utazás soha nem lesz már olyan, mint volt. A világ jelenlegi fenntarthatóságának képzete megrepedt, megmutatva, hogy már nem építkezhetünk egy szinte letűnt korszak alapjaira. A válság azonban a turizmus élelmesebb és kreatívan gondolkodó szereplőinek óriási lehetőséget adhat, hogy újragondolják a már megkövesedett üzleti modelleket, és színesebb megoldásokkal előnyre tegyenek szert a piacon. Korábban például a légitársaságok megengedhették maguknak, hogy nem hagyták módosítani a repülőjegyek dátumát. A gyorsan romló helyzetet felismerve azonban egyre több cég kezdett kínálni ingyenes átfoglalási lehetőséget egy későbbi időpontra, esetenként másik útvonalra is. Először az Air France, majd később a Delta Air Lines is ezzel próbált meg kedveskedni utasainak. Hasonlóan az utazási irodáknak is gyorsan kellett reagálniuk a kialakult helyzetre. Vas Patrik, a szlovákiai Pelikán utazási iroda stratégiai menedzsere elmondta, hogy a járvány kezdete óta külön csoportot különítettek el a cégnél, akik a nap folyamán minden új intézkedést figyelemmel kísérnek, és a cég utazási blogját az egyik legnagyobb információs csatornává alakították át, ahol az érdeklődők tájékoztatót találhatnak az egyes úti célok belépési feltételeiről.

Emellett a közvélemény-kutatások már most alátámasztják, hogy az emberek utazási szokásai az új körülményekhez idomulnak majd. A koronavírus-járvány tehát sokkal tudatosabb és körültekintőbb utazókat fog eredményezni. Az egészség és a higiénia, az innováció és a fenntarthatóság kéz a kézben fognak járni. A kézfertőtlenítők aranykorának pedig feltehetőleg a vírus végeztével sem áldozik majd le.

 

Biztonságosan, de hova?

Az úti célok többsége az új egészségügyi előírásokhoz és a társadalmi távolságtartás szabályaihoz alkalmazkodott. Belépéskor esetenként többnapos karantén, negatív teszt felmutatása vár a turistára, akár több is. A legújabb hepp azonban az összeurópai digitális vakcinaútlevél bevezetése, amely megkönnyítené a kontinensen való szabad mozgást. Elfogadásáért különösen lobbiznak a déli tagállamok, melyeknek érdekük, hogy a tömegturizmus minél előbb beinduljon, ezzel tudnák ugyanis felpörgetni gazdaságukat. Persze kérdés, hogy az olyan egzotikus úti célok mellett, amelyek már most is biztonságos pihenést ígérnek teszt és karantén nélkül is, mennyire vágyik az ember újra a tömött, zsúfolt európai városokba és partokra.

Ezt alátámasztandó Roman Berkes, az Utazási Irodák Szlovákiai Szövetségének elnöke szerint idén eddig mintegy 30 000 szlovákiai ember indult egzotikus nyaralásra. Erről számolt be Patrik is: a Pelikán utazási iroda januári és februári értékesítésének 50 százalékát az egzotikus úti célok tették ki. „Az Európában zajló oltakozással és a közös Covid-igazolvány megérkezésével azonban az elkövetkező hónapokban arra számítunk, hogy a nyaralók érdeklődése az európai nyári úti célokra fog koncentrálódni. Ilyen Olaszország, Görögország, Málta, Ciprus és természetesen Spanyolország.

A téli hónapokban a legtöbben az Egyesült Arab Emírségekbe, a Maldív-szigetekre, Zanzibárra látogattak el, de többen keresték fel a Dominikai Köztársaságot és a piramisok földjét, Egyiptomot is. Utóbbi két úti cél más, kecsegtető tervezettel is megpróbál a turisták kedvében járni. A Dominikai Köztársaság – Közép-Amerikában a Karib-tengeren elnyúlva – 2021 áprilisáig ingyenes Covid-biztosítást kínál koronavírusos fertőzés esetén az összes beérkező utasnak. Megtérítik többek között az utas tartózkodásának meghosszabbításával, a jegyek megváltoztatásával vagy a hazaszállítással kapcsolatos költségeket, valamint készpénzt is biztosítanak vészhelyzet esetén. A régi jó Egyiptom pedig vízummentességgel próbálja meghódítani a szíveket, a turistáknak azonban továbbra is kötelező egy 72 óránál nem régebbi, negatív teszteredmény felmutatása a fertőzésmentességről.

 

Otthon továbbra is karantén

Továbbra is érvényes, hogy aki Szlovákia területére belép, vagy külföldről érkezik vissza, arra 14 napos karantén vár. Emellett a légi úton beutazó személyek kötelesek egy elektronikus űrlapot is kitölteni, belépésük idején pedig regisztrálniuk is szükséges. Nem a legkedvezőbb feltételek ugyan, de mint azt a számok is mutatják, még így is vannak, akik útra kelnek. És a hibáztatás nem feltétlenül a megfelelő hozzáállás.

A járvánnyal megszűnt a korábban megszokott feltöltődést jelentő programok sora. Emellett pedig, ha mindez nem lenne elég, sokaknak jelenthet problémát az is, hogy nehezen tudnak megfelelni a feléjük áramló elvárásoknak. A dunaszerdahelyi származású Katának is hasonló problémákkal kellett megküzdenie még január végén, amikor úgy döntött, pár napra elutazik Dubajba. Egyrészt vétkesnek érezte magát, amiért utazik, másrészt úgy érezte, mindennél nagyobb szüksége van rá. „Az internetes felületeken és személyes térben is előítéletesek voltak az emberek. Úgyhogy inkább csendben utaztam el, nem is szóltam róla senkinek, csak a szüleim tudták, hol vagyok. Semmi insta-poszt.” Mint mondta, az utazás ideje alatt szigorú maszkviselési szabályok voltak érvényben, és hasonlóan szigorúak a leszállás után is. A szlovák állampolgárokat a dubaji repülőtéren például egy újabb PCR-teszt elvégzésére kötelezik, a teszteredmény megérkezéséig pedig kötelező az izoláció. Kata persze Dubajban és Dunaszerdahelyen is betartotta a szükséges szabályokat. „Hazajöttem, és jól éreztem magam a bőrömben. A korona előtt is utaztam, de most különösen jólesett egy kicsit kiszakadni. Betartottam a szabályokat, így anyuék is megnyugodtak.”

A koronavírussal olyan világméretű egészségügyi probléma vette kezdetét, amely legtöbbünket váratlanul és felkészületlenül ért. Nem látjuk a vírust, nem tudjuk, hogy épp merre jár, épp ki vagyunk-e téve a veszélynek. Biztos tudás hiányában pedig stresszt élünk át nap mint nap, amire a megszokott környezetből való kiszakadás jelenthet megoldást. A biztonság és a felelősség, a magunk és mások egészsége azonban mindig első helyen kell, hogy maradjon.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/12. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?