Aktuális

Újváry Lászlót, az örök tanítót köszöntjük

A pedagógusi pálya és a közösségi munka sok erőt, energiát, kitartást és türelmet igényel
Vasárnap

2020. augusztus 6. 09:41

vivát
Kép: Csemadok-archívum

A lévai Csemadok-ház falai rendkívüli esemény tanúi voltak azon a kellemes, szép júniusi estén. Két nagyszerű, különleges ember, Újváry László és Halász Gyula kerek évfordulóját ünnepelték barátaik, tisztelőik. Az ünnepség elején a Juhász Gyula Irodalmi Színpad tagjai, Sándor Ágnes, Valent Judit és Kovács Barnabás köszöntötték az ünnepelteket Kárpáti Tibor Gyöngyöt az embernek című megzenésített gondolataival és Weöres Sándor Tíz lépcső című versével.

Újváry László

Májusban lépte át a 90. év küszöbét. Életpályája tiszteletre méltó, több száz diák szeretett és elismert pedagógusa, a lévai magyar közösség egyik meghatározó személyisége. A magyar kultúra érdekében kifejtett áldozatkész munkája példaértékű. Léván született, református édesanyja és katolikus édesapja becsületre és tiszteletre nevelték. Ez határozta meg egész életét, amelyet a nehéz pillanatok ellenére is próbált derűsen élni. Fiatalon, 1950-ben kezdte a tanítói pályát Oroszkán, ahol ő volt az első magyar tanító, miután megnyíltak a magyar iskolák. 1951 és 1959 között iskolaigazgató Garamszentgyörgyön, rövid ideig tanít Hetényben és Marcelházán, majd tíz év iskolaigazgatás várja Csatán. Politikai támadás következményeként megfosztották igazgatói tisztségétől, és áthelyezték Zselízre, ahol még három évig taníthatott. 1973-ban végleg elbocsátották a tanügytől. Egy ideig gépkocsivezetőként, majd éveken át benzinkutasként dolgozott. Az 1970-es évek elején a Csemadokból is kizárták azzal, hogy magatartása veszélyes a szocialista társadalomra. A rendszerváltás után, 1989 végén rehabilitálták. Pedagógusi pályafutása megkoronázásaként visszatérhetett szeretett katedrájához szülővárosában, Léván. Az alapiskola igazgatójaként még öt évet tanított nyugdíjazásáig. Ismét jó iskolát teremtett a rábízott diákok számára.

Rövid időn belül a Csemadok berkeiben is újra megtaláljuk őt, barátai kérésére besegített a színdarabok rendezésébe, közben sor került a hivatalos Csemadok-rehabilitációjára is. A színjátszó csoport felvette a Bárka Színpad nevet, tagjai évtizedeken át sikeres fellépői a komáromi Jókai Napoknak. Újváry László nevéhez több mint ötven színdarab és irodalmi színpadi mű rendezése fűződik. 2013-ban a Bárka Színpad az erdélyi Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiájával elnyerte a Jókai Napok fődíját, a határon túli színjátszók budapesti versenyén pedig Paál István Diplomával gazdagodott a társulat. Ugyanakkor irányításával a Juhász Gyula Irodalmi Színpad tehetséges versmondói is számtalan díjat nyertek a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen, és gyakori fellépői a Csemadok-alapszervezet és a Reviczky Társulás kulturális rendezvényeinek. A magyar költészet napja alkalmából vezetésével évente megrendezik a Verskavalkád című versolvasó délutánt, amelyen a költők életéről beszélgetnek, elmondják és elemzik kedvenc verseiket. Újváry László az egyik szervezője és rendezője az 1848–49-es nagysallói csata hőseinek tiszteletére tartott megemlékezésnek is a lévai temetőben, és számos nemzeti ünnepség szónoka, írók beszélgetőpartnere és könyveiknek ismertetője. A politikai mellőzöttség ellenére a szakma elismerte és díjazta több évtizedes kiemelkedő pedagógiai tevékenységét: megkapta a Czabán Samu Pedagógiai Díjat, a Katedra-díjat és a Kulcsár Tibor Díjat. A Csemadok alapítótagjaként az elsők között vette át 2009-ben a Csemadok Életműdíját.

A pedagógusi pálya és a közösségi munka sok erőt, energiát, kitartást és türelmet igényel. A gyermekeket szeretni kell és elfogadni, a barátokat megbecsülni és tisztelni, hasznossá tenni magunkat mások és egy igaz ügy érdekében. Ebben segítettek Újváry Lászlónak a méhek, ezek a szorgalmas, rendszerető kis munkások, amelyekhez több évtizedes barátság fűzi. A méhészet a kikapcsolódást, pihenést jelenti számára. Felesége, Terike minden tevékenységében és munkájában a társa, támogatója és segítője.

Az esten Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség alelnöke kiemelte az két ünnepelthez fűződő sokéves őszinte barátságát, az átélt közös pillanatokat. Újváry László szokásához hűen Nagy Gáspár és Szilágyi Domonkos szépséges verseivel örvendeztette meg hallgatóit. Török Alfréd, a Csemadok lévai alapszervezetének elnöke köszönetet mondott a magyar kultúra érdekében kifejtett több évtizedes áldozatos munkájukért. Lelkes és odaadó tevékenységükkel sok örömet és felejthetetlen élményt szereztek az irodalmat, a színházat, a néptáncot szerető embereknek. Ápolják, őrzik és éltetik a magyar kultúra értékeit. Anyanyelvünk, magyarságunk, kultúránk lámpásai és fáklyavivői.

Balla Rózsa

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/32. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
váróterem

Már csak egy hétig lehet egészségbiztosítót váltani

koronavírus utazás

Szlovákia felkerült az Egyesült Királyság „vörös listájára”

tabletta k

Szlovákia nem tárgyal Oroszországgal favipiravir hatóanyagú szerek vásárlásáról

Riói karnevál

A járvány miatt elhalasztják a riói karnevált

Bayern München

Európai Szuperkupa – A Bayern nyerte Budapesten a trófeát

időjárás eső

Pénteken a nyakunkba szakad az ég

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.