Aktuális

Sorjáznak a fejlesztések Légen (Galéria!)

A legújabbaknak a folyamatosan növekvő és fejlődő község lakosai közül az óvodások, az iskolások, a sportolni vágyók, valamint az idősebbek, esetleg betegséggel küszködők örülhetnek a leginkább – gyakorlatilag mindenki tehát
Rizsányi Attila

2020. augusztus 5. 10:00

f
Kép: Somogyi Tibor, Szitási Ferenc archívuma

Járványhelyzet ide vagy oda, több újítás gyümölcse beérett a nyár derekára Légen. A hosszútávú fejlődés mozaikkockákból áll össze, abban, hogy ezek a darabok meglegyenek, oroszlánrészt vállalnak az érintett intézmények, a tervek, víziók és a lehetőségek összehangolása pedig az önkormányzat feladata. Éppen ezért is Szitási Ferenc polgármester kalauzolt végig bennünket a fővárostól és Dunaszerdahelytől egyaránt karnyújtásnyira levő faluban, hogy mi is egyben láthassuk a képet.

Rehabilitáció a kastélyparkban

Első megállónk a kastélypark, és ezúttal nemcsak a település szimbólumának számító Benyovszky-kastély miatt, hanem mert az azt övező, ősfákkal teli zöldövezet új tartalommal bővült: ezután itt egy szabadtéri rehabilitációs sziget segíti a Vitalita egészségközpont pácienseinek felépülését. „Tavaly nyitottunk egy új rehabilitációs szakkórházat, és fontosnak tartottuk, hogy a stroke vagy agyvérzés után felépülőben levő páciensek ne csak a benti tornateremben végezhessenek gyógyászati gyakorlatokat. A koronavírus miatti késések ellenére is májusra elkészültünk vele” – magyarázta Magulák Alexandra projektmenedzser. A szabadtéri testmozgást szolgáló fitparkokra hasonlít ez a fejlesztősziget, de itt kimondottan tolószékesek számára készült eszközök találhatók – ilyeneket először gyártottak Szlovákiában, úgyhogy tanúsítványokra is szükség volt. Egy kivétellel ülőhelyzetből használhatóak, és helyet kapott itt egy korlát is, amely abban segít, hogy az ismét járó páciensek az útjukba kerülő kisebb akadályokkal is meg tudjanak majd küzdeni. „Ez persze még tovább bővíthető, de jelenleg az a fő tervünk, hogy sétányt alakítsunk ki információs táblákkal, többlettartalmakkal, hisz sokan járnak a parkba sétálni.”

Felújítás után: bővítés

A kastély melletti park ősi és védelem alatt álló, az óvoda mellett azonban most először termő fiatal fák alkotnak tündérkertet – olyan őshonos fajok közül válogattak, amelyek vegyszermentesen is túlélnek, mutatja Szitási Ferenc. Ottjártunkkor épp kint, a hűvösben játszottak a legkisebb helyiek, de idén már bent is érezhetően hűvösebb van. „Egész más bent a levegő most, hogy sikerült felújítani az óvoda négy pavilonját, a falak és a tető is szigetelést kapott, kicseréltük a nyílászárókat, új a fűtőrendszer, sokkal költséghatékonyabb lett. Örülünk neki, mert negyvenéves az épület, és ez most a zárófázis, előtte felújítottuk a termeket, napkollektorokat szereltünk fel” – újságolta az óvodaudvarban Németh Enikő igazgatóhelyettes. De a teljes rekonstrukció után sem dőlhetnek hátra, a bővítésen dolgoznak: két új csoportot nyitnának összesen negyvennyolc gyerkőc számára. És még ez sem tűnik elégnek. „Nagyon kibővül a település, idén 90 kérvényt kaptunk, de mindössze 31 helyünk szabadult fel a nagycsoportosok távozásával.” A bővítéssel a környék legnagyobb óvodájává válhatnak, miközben van, ahol gyerekhiány miatt zárnak be intézményeket, teszi hozzá már a polgármester.

Galéria
lég-1
lég-2
lég-3
lég-4
+16

Testedzés kicsiknek, nagyoknak

Az utca túloldalán várja a valamivel nagyobbakat az iskola, szintén hatalmas területen, és szeptembertől felújított tornateremmel – ez olyannyira frissen készült el, hogy még verejtékcsepp nem is érhette. „Hiányzott a tornaterem, most már négyszázon felüli a tanulólétszám – ebből nagyjából száz a magyar –, plusz még az egésznapos bölcsőde egy külön épületben. Garantálnunk kellett a visszafizetés terhe mellett, hogy a felújítás után több diák jár majd az intézménybe, de elnézve az óvodai létszámokat, nincs mitől tartanunk” – tudtuk meg a polgármestertől, miközben végigvezetett bennünket a szünetben csendes iskolaudvaron.

Majd innen tovább a sportpályákhoz, ahol egy új kézilabdapavilonnal bővült a kínálat – hiszen a növekvő lakosságszám részéről erre is van igény. Eddig a kézilabdaedzések előtt folyton az időjárás-előrejelzést kellett figyelni, hiszen ha esni kezdett, le kellett fújni az egészet. A gyerekek hetente háromszor edzenek, a felnőttek se sokkal maradnak le, és van is eredménye: bajnokságokra járnak, meséli a pavilonnál Potocsi Veronika helyettes edző. Aki emellett a helyi tánccsoport vezetője is: ő indította, de a több mint száz érdeklődő láttán mára társra volt szüksége, egyedül ugyanis túl sok lett volna a rengeteg edzés levezénylése.

A pontok összekötése

A tágas és világos, speciális burkolatú kézilabdapavilon lelátókat már kapott, és nyáron ugyan nem hiányzik, de hosszú távon szükség lesz a fűtés megoldására – ez is egy továbbhaladási irány. „Talán, ha nem lett volna járvány, már ezzel is előrébb lennénk, de várjuk a megfelelő kiírást” – magyarázza a polgármester, és hozzáteszi, hogy az egyszeri forrásokon túl jól jönne állandó támogatás is, mert a fenntartás is jelentős kiadást jelent.

Ahhoz azonban, hogy legyen egyáltalán megfogalmazója a sportigényeknek, szükség van bérlakásokra is, a körutunk utolsó állomásaként a már korábban átadott tömb mellett új, hamarosan elkészülő épülethez vezet el bennünket Szitási Ferenc. Közben pedig megtudjuk tőle, hogy a közeljövőben esedékes lépésként az utak felújítása kerül majd sorra, hiszen lassanként a közművezetékek lehelyezése, az emiatti burkolatbontás időszaka is véget ér. Ami azonban már egészen biztosan megvalósul a jövőben, az az új egészségügyi központ, a létszámbővülést jelentő óvodapavilon, a tűzoltószertás építése pedig éppen most kezdődik. A fejlesztési mozaik összeállítása ugyanis soha nem ér véget, különösen nem egy ilyen dinamikusan bővülő településen.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/32. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balázsovits Lajos

Cannes többször ünnepelte őt

vv

Kisiklott egy tehervonat Nagylévárdnál

eső illusztráció

Esős hétfő vár ránk

sport a tv-ben

Liverpool–Arsenal rangadó a tévében

franciaország koronavírus

A fertőzöttek száma csaknem 33 millió, a halálos áldozatoké 996 ezer a világon

húsevő növény

A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.