Aktuális

Sokba kerülhet a karantén megszegése

Tisztelt Szerkesztőség! Már hónapok óta mindenhol azt halljuk, hogy a Covid-pozitív személyeknek és azoknak, akik velük egy háztartásban élnek, tíz napra karanténba kell vonulniuk.
Vrabec Mária

2021. március 5. 08:30

Vasárnap
- Fotó: pixabay

Ez nem azt jelenti, hogy el sem hagyhatják a lakásukat, portájukat? Mert a falunkban rendszeresen látok több olyan személyt is kint az utcán, a boltban, sőt még más, egészséges személyek társaságában is, akikről mindenki tudja, hogy a családjukban van pozitív személy. Ezt nem ellenőrzi senki? Hol kell feljelentést tenni az előírások megszegése miatt?

Jelige: karantén

 

Tisztelt Olvasónk!

Amint a Közegészségügyi Hivatal tájékoztatott, a február 8-a óta érvényes rendelet alapján a Covid-pozitív személyek 14 napig kötelesek karanténba vonulni. A kéthetes időszakot a mintavétel napjától számolják, és csak akkor lehet a 14 nap elteltével valóban befejezni, ha az érintett személy az utolsó három napban nem érzékelte a koronavírus tüneteit (láz, köhögés, gyengeség, szaglás és ízlelés elvesztése, légszomj). A karantén kezdetén a betegnek értesíteni kell a kezelőorvosát, aki majd dönt a karantén befejezéséről.

A Covid-pozitív személy köteles figyelmeztetni a vele közvetlen kapcsolatba került személyeket – családtagok, munkatársak, barátok –, akikkel 15 percnél hosszabb időt töltött két méternél kisebb távolságban. Azoknak a kontaktszemélyeknek, akik a pozitív személlyel annak mintavétele előtt két nappal vagy utána találkoztak, ugyancsak karanténba kell vonulniuk. Erről szintén kötelesek értesíteni a körzeti orvosukat, és ha az orvos elrendeli, legalább nyolc nappal azután, hogy a pozitív személlyel kapcsolatba kerültek, abszolválniuk kell a Covid-tesztet. Mindenki, aki közvetlen kapcsolatba került koronavírus-fertőzött személlyel, az utolsó kapcsolat dátumától számított 14 napig köteles betartani a karantént, akkor is, ha ő maga nem szenved a betegség tüneteitől.

Akik egy háztartásban élnek a fertőzött személlyel, azoknál az utolsó kapcsolat a fertőzött tüneteinek a megjelenésétől számított ötödik nap, már ha a fertőzött családtagnak vannak tünetei. Ha a fertőzött személy nem szenved semmilyen tünettől, akkor a vele egy háztartásban élő személynél történt mintavételtől számított ötödik nap számít a legutóbbi kapcsolat időpontjának, és innen kezdődik a 14 napos karantén. Arra, aki az utóbbi három hónapban leküzdötte a koronavírus-fertőzést, és rendelkezik erről szóló igazolással, nem vonatkozik a karantén akkor sem, ha vele egy háztartásban élő személy fertőződik meg.

A karanténban lévő személyeknek tilos elhagyni a lakásukat, házukat és látogatókat fogadni. Halaszthatatlan esetben a pozitív személyek és a velük egy háztartásban élők is elhagyhatják a lakást – ilyen a szemét kivivése, az áru átvétele, a kutyasétáltatás, út a gyógyszertárba, közeli hozzátartozó temetésére, orvoshoz, legközelebbi élelmiszerboltba, drogériába – ha nincs, aki bevásároljon nekik. A karanténban lévő személy ilyenkor köteles FFP2-es maszkkal takarni a száját és az orrát, és mindenkitől tartani a kétméteres távolságot.

Ha valaki azt látja, hogy a Covid-pozitív vagy a vele egy háztartásban élő személy nem tartja be az előírásokat, a járási közegészségügyi hivatalban tehet bejelentést. A hivatal a rendeletet megszegőkre 1659 eurós bírságot szabhat ki, a rendőrök 1000 eurós helyszíni bírsággal büntethetik azt, aki maszk vagy érvényes tesztigazolás nélkül közlekedik. A tiltás ellenére kinyitó éttermek, fodrászatok stb. 20 ezer eurós bírságra számíthatnak.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/9. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Pozsony

Egységes központi terek Pozsonyban

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.