Aktuális

Roman Kvasnica: A vádlottak bűnösök, csak ezt még bizonyítanunk kell

A meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyjának jogi képviselője, Roman Kvasnica úgy véli, a speciális bíróság lóhalálában lezavarta a pert, és több fontos bizonyítékot is figyelmen kívül hagyott. Ezek csak abban az esetben kerülhetnek újra terítékre, ha a legfelsőbb bíróság visszaadja az ügyet újratárgyalásra.
Vrabec Mária

2020. szeptember 23. 13:16

téma

A nyilvánosságot megdöbbentette az elsőfokú ítélet. Jogi szempontból is érthető ez a csalódás?

Minden bíróságra kerülő ügyben számolni kell a feleknek azzal, hogy a szenátus számukra kedvezőtlen ítéletet hoz. Most ez történt, és az ítélet nemcsak a nyilvánosságot, hanem mindenekelőtt a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová szüleit lepte meg. Sokkal könnyebben fogadták volna, ha a bíróság meggyőzően és logikusan megindokolja a döntését, de ez nem történt meg. Több bizonyítási eljárást is elhanyagolt, amelyek hiánya végzetesnek bizonyult.

Például?

Azokról a szöveges üzenetekről volt szó, amelyekben a vádlott Marián Kočner arról írt egy ismerősének, nagyon vulgáris kifejezést használva, hogy agresszív módszereket fog alkalmazni Ján Kuciak ellen. Továbbá a bíróság figyelmen kívül hagyta azokat az SMS-eket, amelyeket Marián Kočner az előzetes letartóztatásból Peter Tóth tanúval váltott, holott pont ezek tartalma győzte meg Peter Tóthot arról, hogy Ján Kuciak meggyilkolását Kočner rendelte meg. Javasoltam, hogy a bizonyítékok közé sorolják be azokat a Ján Kuciak megfigyelése során készült felvételeket, amelyeket a Marián Kočner villájában tartott házkutatás során előkerült USB-kulcson talált a rendőrség. A bíróság ezt elutasította, csakúgy, mint az Alena Zsuzsová által 2018. február 22-én küldött, fogfájásról szóló üzeneteket.

A bíróság közben a bizonyítékok hiányával érvelt. Lehet, hogy az ügyészség is elmulasztott valamit?

Az ügyészségnek következetesebbnek kellett volna lennie a bizonyítási eljárást illetően, de a Kuciak-nyomozócsoport feloszlatása miatt több bizonyítékot csak akkor kapott meg, amikor már nem tudta használni. Ez érvényes az ítélethirdetés előtt pár nappal előterjesztett 65 oldalas bizonyítékra is. Itt az a legnagyobb gond, hogy a bíróság egyetlen bizonyítási eljárást sem követelt, a Threema-üzenetekkel kapcsolatban pedig semmilyen kérdést nem tett fel a vádlottaknak. Anélkül értékelte a szóban forgó üzeneteket, hogy a vádlottaktól magyarázatot kért volna a tartalmukat illetően. Ez azért is érthetetlen, mert a rendőrségen sem Marián Kočner, sem Alena Zsuzsová nem tett vallomást, de a bíróságon hajlandóak voltak beszélni. Hatalmas hiba volt, hogy a bírók nem kérdezték meg tőlük, mit akartak mondani az egyes üzenetekkel. Annál is inkább, hogy a perdöntő üzenetek esetében a vádlottak egyszer sem mondták azt, hogy ez az üzenet nem autentikus.

Mit szól ahhoz az érveléshez, hogy a Threema-üzeneteket szó szerint kell értelmezni?

A bíróságon a záróbeszédemben is elmondtam, hogy a szöveges üzeneteket a történések összefüggéseiben kell olvasnunk. Ebben a mozaikban időben és térben teljesen egymásba illenek a részek. A legfontosabb üzeneteket 2018. február 21-én küldte Alena Zsuzsová Marián Kočnernek arról, hogy a kiesett fogról szóló álom halált jelent, majd február 22-én, egy nappal a gyilkosság után azt írta, hogy kiesett egy foga. Ha ezt összefüggéseiben nézzük, megalapozott a gyanú, hogy a gyilkosságról számolt be. A bíróságnak meg kellett volna kérdeznie tőle, kinek a haláláról volt szó, de ez nem történt meg.

Milyen mértékben befolyásolhatja a per kimenetelét, hogy az előző rendőrfőkapitány feloszlatta a Kuciak-nyomozócsoportot?

Szerintem ez meghatározó volt. A peranyag melléklete 80 terabytot tett ki, és ezt a hatalmas mennyiséget nem a nyomozók, hanem az újságírók tanulmányozták át. A Kočner könyvtára néven létrehozott adatbázisban újságírók kutattak, ők végezték el azt a munkát, amit a rendőrségnek kellett volna.

Van remény, hogy újra összeáll a Kuciak-nyomozócsoport? Roman Mikulec belügyminiszter azt mondta, hogy nem látja ennek akadályát.

Igen, de a végső döntés a rendőrség struktúráin belül fog megszületni, és ott Peter Juhás, a Kuciak-ügy felderítésére létrehozott csoport volt vezetője persona non grata. Halottam a nyilatkozatokat, hogy most újra együttműködik az ügyésszel, de ez mind ködösítés. Mostanáig is együttműködött, megtette, amit tudott, de ez kevés, mert nem áll mögötte egy csapat. A rendőrségnél egyértelműen a félreállításán dolgoznak.

Jogi szempontból lehetséges és megmagyarázható, hogy részben hitelesnek, részben pedig hiteltelennek lát a bíróság egy tanút?

Ez elméletileg lehetséges, mert a tanúvallomásokat a többi bizonyítékkal együtt kell figyelembe venni. Ebben a konkrét esetben azonban nem láttam olyan bizonyítékot, ami megkérdőjelezte volna Andruskó tanúvallomásának hitelességét. Abban a kontextusban, hogy a gyilkosok megkapták a jutalmukat, és ezt be is vallották, lényegtelen, hogy Andruskó délelőtt vagy délután vette át a pénzt. Ha a bíróság számára ez fontos volt, pszichológiai szakvéleményt kellett volna kérnie a tanú hitelességéről. Számomra elég volt, hogy Andruskó már akkor vallott a pénz átadásáról, amikor még nem tudta, hogy a mobiltelefonok helymeghatározása és a bank is igazolja: Kočner nagy összeget vett ki, majd találkozott Zsuzsovával.

Nyilvánosságra került az is, hogy a szenátus nem volt egységes. Ez nem szokványos…

Annyira nem, hogy arról tanúskodik, nem professzionális módon működött a szenátus. Hogy nem szavaznak egyformán, az rendben van, és nem is kivételes eset, de hogy ez még az ítélethirdetés előtt kiderült, az botrányos. Ezt már csak tetézte az a tény, hogy a szenátus két tagja leszavazta az elnöknőt, és az állásfoglalását még csak nem is volt képes megindokolni.

Az ügyész megtámadta az ítéletet. Az áldozatok szüleinek jogi képviselői együttműködnek a fellebbezés megfogalmazásában?

Természetesen. Mostanáig is jó volt az együttműködésünk a vádhatósággal, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ügyészség a károsultak véleményére is tekintettel legyen. Én Zlatica Kušnírovát képviselem, és a helyzetünket az is bonyolítja, hogy nem állítjuk, hogy Kočner Martina Kušnírová meggyilkolását is megrendelte. De mindent összevetve, két ártatlan fiatal halt meg azért, hogy valaki megőrizhesse a hatalmát és a befolyását. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy ezt bizonyítsuk.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus iskola

Gröhling: Logisztikailag kivitelezhetetlen az iskolák hétfői újranyitása

monika Jankovská

Jankovská beismerő vallomást tett

Az új berendezésnek köszönhetően most már minden pályát öntözni tudnak.

Nyertes pályázatból új berendezés

Komárom

Csaknem 1,2 millióból újulhat a komáromi Eötvös utcai alapiskola

Jaroslav Naď

Naď: A kormánykoalíció biztosan nem fog megbukni a főügyészválasztás miatt

Marek Krajčí

Krajčí: A konzílium nem javasolja az átfogó tesztelést, ezt komolyan kell venni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.