Aktuális

Réka, a nagy harcos

Molnár Réka január 19-én szenvedett súlyos autóbalesetet, ezt követően három hónapig kómában feküdt. A 22 éves ekecsi lány azóta ágyhoz kötött, egész nap ápolásra szorul, édesapja és a fivére eddig gyomorszondán keresztül táplálták.
Urbán Klára

2020. augusztus 3. 11:17

sorsok
- Somogyi Tibor felvétele

Nem találjuk a keresett utcát, sem a házszámot, de a falusi bolt pénztárosnője rögtön tudja, kiről van szó, útba igazít. Már az Ekeccsel egyesült Apácaszakállast is elhagyjuk, mikor rátalálunk az utcára, ott egy régi kúriára emlékeztető házra, mint később kiderül, valamikor egy öreg parasztház volt. Kapujában vár a lány édesapja, Molnár Gyula. Réka benn fekszik a szobában, épp egy ápolónő jött hozzá, hogy injekciót adjon neki, aztán még egy kis pihenőre van szüksége, nem akarjuk zavarni. Az apukájával ülünk le, egyébként is csak tőle tudhatjuk meg a részleteket, mert a lány nem beszél.

Isteni csoda

„Munkába menet történt a baleset Kulcsod és Nagymegyer között, délután kettő körül járhatott az idő” – kezdi az apa, s közben egy nagyot sóhajt. Nem kellemes neki felidézni azt a napot. „Pontosan nem tudunk semmit, mindmáig nem láttuk a baleseti jegyzőkönyvet. A rendőrök értesítettek bennünket, azt is csak nehezen tudtuk kinyomozni, hogy melyik kórházba szállították. Mire kiderült, addigra már a roncsautót is idehozták. A dunaszerdahelyi kórházban eszméletlenül találtunk rá, aznap még a szemével kommunikált, utána minden reakciója leállt. Az orvosok lemondtak az életéről, az egyik doktor azzal fogadott, hogy egy centet nem adnék az életéért. Egy idő után tele volt felfekvésekkel, csupa seb volt a teste. El akarták vinni a légi elfekvőbe, de – mondjam azt, hogy szerencsére – ott nem fogadták a koronavírus-járvány miatt. Isteni csoda, hogy három hónap után visszanyerte az eszméletét. Szerencsére az orvos megengedte, hogy az anyja, majd én bent lehessünk vele, szép lassan begyógyultak a sebei. Aztán egyik napról a másikra elküldték a kórházból, kegyetlenül le volt fogyva, a baleset előtt is vékony volt, de mikor hazahoztuk, csont meg bőr. Akkor már meg tudta magyarázni, mit akar, ha enni kért, odavitte szájához a kezemet. Kérdeztem, hogy bekenjem szőlőzsírral? Eltaszított. Enni szeretnél? Beleharapott az ujjamba. Így mondta, hogy mit szeretne. De a szájon kereresztüli etetés két-három csepp, nem merjük, mert még eléggé hörög, bár a körzeti orvos, amikor itt volt, mondta, hogy a tüdővel hál’ istennek nincs baj. Szondán át etetjük, pépesítjük és folyadékkal felhígítjuk az ételt.”

Súlyos fejsérülés

Réka a balesetben combcsonttörést szenvedett, de a lábát összecsavarozták, súlyosabb volt a fejsérülése, édesapja úgy magyarázza, hogy az ütés következtében a „nagyagy elszakadt a kisagytól”. A szakirodalom szerint „a kisagyi károsodások, sérülések (esetleg egyéb okok) következtében ödéma, duzzanat keletkezhet. Ahol a duzzanat megjelenik, ott növeli a nyomást a koponyán belül. A magas koponyaűri nyomás azért veszélyes, mert megakadályozza az egészséges agyműködéshez szükséges véráramlást és oxigénszállítást, ami akár maradandó károsodáshoz vagy halálhoz is vezethet.”

Réka az édesapja elmondása szerint emlékszik mindenre, megismer mindenkit. Mostanában már besegít a tisztálkodásnál, fogódzkodik, a torna viszont kevésbé van ínyére, valószínűleg fáj – arckifejezése mutatja is, hogy így van –, de szüksége van rá. A dunaszerdahelyi kórházban már kapott egy kisebb utókezelést, s amikor a szülők benn voltak, tornáztatták. Próbálták bejuttatni rehabilitációs intézménybe: a kovácspatakiban nem fogadták, a pöstyéni Adeliben sem (ott a koronajárvány után óriási gondokkal küzdenek), állítólag a gyomorszonda és a sérülés mértéke miatt. Mostanában a soproni Neuro Rehabilitációval próbálkoznak (erről az intézetről és megalapítójáról, Málly Judit doktornőről annak idején a Vasárnapban is írtunk), júniusban jártak ott először, július 26-ra kaptak időpontot a következő kezelésre. Apja arról számolt be, hogy már az első után javult a lány állapota: emeli a fejét, és egy kis szilárd ételt is képes lenyelni. Réka esetében nemcsak a rehabilitációval van gond, hanem azzal is, hogy a kezeléseket nem, vagy csak részben támogatja a biztosító, így a pénzt, ami nem kis összeg, elő kell teremteni rá.

Jönnek a bajok, csőstül

Közben a nővérke elment, előbb fivére, Erik, majd édesapja néz be Rékához. A szülők elváltak, a lány édesapja rokkantnyugdíjas, valamikor asztalos volt. Benn a házban, amelynek megkezdett átépítése a lány balesete miatt alig halad, sok mindenen látszik a keze munkája. „Volt itt élet, csak a fiammal hasonlóan jártam, mint Rékával. Kiskorában injekciós tűtől mérgezést kapott, több mint három hónapon keresztül életveszélyben volt” – az apa rezzenéstelen arccal meséli, csak amikor odajut, hogy „hál’ istennek rendbe jött”, csillan meg valami a szemében. Talán a remény, hogy a lánya is talpra áll. „A fiam beteg kezét, ami a másik méretének mindössze nyolcvan százalékára nőtt, meghosszabbították öt és fél centivel, most már nem nagyon venni észre, de kínlódik vele, főleg időjárás-változáskor.”

Réka pihent egy kicsit, az édesapja azzal jön vissza tőle, hogy bemehetünk hozzá. Ahogy belépek, felém fordítja a fejét, a tekintete tiszta, arca, bár a szenvedés, a fájdalom meggyötörte, nem sokat veszített egykori szépségéből. Megfogom a kezét, érzem a szorítását, a szemében látom, hogy érti, amit mondok. Így kommunikálunk. Meg mutogatással. Leírni nem tudja, mit szeretne, a motorikája még nem engedi. Ezért lenne nagy szükség a rehabilitációra. A lány állítható ágya mellett, az ablak alatt egy másik ágy, azon alszik az apja, nem merik egyedül hagyni, mert bármi történhet. Nemrégiben kaptak egy állítható széket, rövidebb időre próbálják felültetni, de még nagyon nehezére esik, mert a feje le-lehanyatlik, tartani kell. Rékának ennek ellenére tetszik a dolog, mutatja a maga módján, de azt is, hogy már elfáradt, szeretne visszamenni az ágyba.

Barátjával babát terveztek

A barátja, aki kolozsnémai, kitart mellette, rendszeresen látogatja, a barátnői is jönnek, már be is kellett osztani, ki mikor, mert a lány napirendje szigorú: reggel nyolckor fürdés, kilenckor reggeli, majd egy kis pihenés, utána egyik, majd másik torna, aztán ebéd. Ezt követi a pihenés, majd megint torna, aztán jön Réka anyukája, mindennap egy-két-három órára. Hét órakor vacsora. Az apa rendszeresen főz, hol esténként, hol éjszaka, ahogy az ideje engedi. A ház renoválása várat magára, közbejött a válás, majd egészségi problémák, operáció – az apa gerincével és szívével is probléma volt –, hiába vannak meg a szerszámok, gépek, hiába ért sok mindenhez, a sors közbeszólt. „Mondogattam, hogy jöhet bármi, túlélek mindent, de senkinek nem kívánom” – sóhajt megint az apa, s a feltörő sírástól elcsuklik a hangja. Saját gondjait is elég lett volna elviselni, de ami a gyerekével történt, az egy szülőnek a legnehezebb csapás. „A barátjával a jövőt tervezték, babát akartak, éppen beszélgettek róla.”

Előkerülnek Réka régi fotói. Valamennyiről gyönyörű, vidám fiatal lány néz ránk. „Kiskorától eleven, fürge, ügyes lányka volt, mindig nagy küzdő, kiharcolta magának, amit akart – jellemzi lányát Molnár Gyula. És ugyanezt mondja a fivére is. – Gútán járt szakközépiskolába, alkalmazott grafika szakot végzett, utána Magyarországon dolgozott, majd itthon egy áruházban. Várta a lehetőséget, hogy a szakmájában munkát találjon. Nagyon szépen rajzolt.”

Rékánál csak pár percet töltöttünk, nem akartuk fárasztani, de megígérem neki, hogy visszajövök, s elbeszégetünk egy kávé mellett. Látom a szemén, hogy megértette. S elhitte, hogy őszintén gondolom. Mert valóban ez az igazság. A családdal, a barátokkal együtt hiszem, hogy Réka meggyógyul, hogy teljesen rendbe jön, ismét ép és egészséges, boldog lesz. És teljes életet fog élni.

* * *

Réka gyógykezeléseinek költségeihez az alábbi számlaszámon lehet hozzájárulni: SK61 6500 0000 0000 9613 1397.

Akár néhány euró is nagy segítség számukra ebben a helyzetben.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

Rekordot döntött a hazai turisták száma

koronavírus iskola

Gröhling: 18 iskolát zártak be eddig a koronavírus-járvány miatt

Zuzana Čaputová

Čaputovát is aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet

koronavírus

Rekorsszámú fertőzött volt kedden, mutatjuk, hol

Pered

Alázattal a béke érdekében

selye gimi

Újabb koronavírusos eset a Selye Gimnáziumban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.