Aktuális

Pezsgő falusi élet Nyitranagykéren

„Nagykér a Kisalföldre nyíló Nyitra-völgye legdélibb öblének települése. A falu az egykori megyeszékhelytől, Nyitrától tizennégy kilométerre délre, a járási székhelytől, Érsekújvártól huszonnégy kilométerre északra található Berencs, Nagycétény, Felsőszőllős, Komját, Virágoshalompuszta és Pusztakeszi szomszédságában. (…) A Nyitra völgyének alsó szakaszát északról a vidék dísze, az 587 méter magas Zobor-hegy határolja.” Ez a szöveg olvasható a falu honlapjának nyitó oldalán, viszont keveset árul el magáról a községről, annak hangulatáról, az ott élő emberekről és a faluvezetésről.
author
Vasárnap

2022. szeptember 12. 09:40

vasarnap
- Képek: Barusz Melinda, Sz. D. Photography, Peternai Zsuzsanna

Új faluközpont látványterveken

A Nagykért végigszelő, Érsekújvárt és Nyitrát összekötő főút egyik oldalán a jellegzetes dombos részen a szőlősdomb és pincesor húzódik, amely a helyi borászoknak köszönhetően már hagyományosan biztosít teret a Cserdavin borfesztiválnak. A főút másik oldalán pedig maga a falu terül el. Kitűnő infrastrukturális adottságainak köszönhetően (van vasúti és busztömegközlekedés is) a falubeliek könnyen utazhatnak mindkét irányba, valamint keresett az eladó ingatlan is (aminek következtében az egykor többségében magyarlakta falu magyar ajkú lakosságának aránya 48%-ra csökkent). Központjába a Nyitra folyó régi medrén át vezető hídon jutunk, amelyet egyelőre aszfaltutak, üzletsorok, a két kultúrház, a községháza és a római katolikus templom ural. Egyelőre, mert a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem Kertészeti és Tájépítészeti Kara mellett működő Tájépítészeti Intézet vezetője, Tóth Attila docens irányításával diákjai négy látványtervet dolgoztak ki a faluközpont felújítására. A tervek lenyűgözően hatnak, kiemelik a hely adottságait, elrejtik a hiányosságokat, és valóban arra összpontosítanak, amit napjainkban egyre fontosabbnak tartunk: sok-sok fára és növényzetre, pihenő- és aktív zónákra, egyszóval sokkal funkcionálisabb, fenntarthatóbb és esztétikusabb térre.

Tenni akarásban nincs hiány

Ezeket az elveket vallja a falu vezetője, Valaska Judit is, aki becsülettel, szerényen, kitartóan és rendületlenül szépítgeti a községet már 2014 óta. Irányítása alatt rengeteg apró, de látványos munkálattal javultak a középületek és a köztér: új kerítést és parkolóhelyeket kapott a temető, a közmegvilágítást korszerűsítették, mindkét kultúrházban kicserélték önköltségen a belső berendezést, a nagyobban az ablakokat is, légkondicionálást vezettek be, kibővítették az óvoda kapacitását, az alapiskola tornaterme és étkezdéje is fel lett újítva, a parkban található játszótér elemeit fokozatosan újítják és bővítik, ingyenes wifi-hozzáférést biztosítanak a falu egyes pontjain, pályázatot pályázatra nyernek. Sajnos az elmúlt időszak egyik nyertes tervnek sem kedvez, a folyamatos infláció miatt ugyanis újra kell írni a közbeszerzési pályázatokat, és a megnövekedett költségek miatt nemcsak a tervezett újítások mennyisége csökken, hanem időben is elhúzódik a kivitelezés. Pedig terv és ötlet újításra van még bőven: a községháza mögött egy hangulatos parkot szeretnének kialakítani, amely a jövőben a kinti esküvők szervezését tenné lehetővé, saját szennyvíztisztítót készülnek kiépíteni, a ravatalozót tervezik lefedni, az iskola bővítése is várat magára. A közös, szlovák–magyar tanítási nyelvű teljes szervezettségű alapiskolába 205 gyerek jár, de előreláthatóan és az óvodabővítésnek köszönhetően ez a jövőben növekedni fog.

vasárnap

A 2970 lakost számláló faluban bizony van mit tenni, és a tenni akarásban nemcsak a falu vezetősége viszi a prímet. A kulturális életet a Csemadok mellett a Mórinca néptáncegyüttes, a Nagykéri Vegyes Éneklőcsoport, a Mórinca citerazenekar, a nyugdíjasok klubja és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége szervezi, csak a főbb csoportokat említve. Aktívak a fiatal anyukák is, Kynderko társulásuk lelkesen szervez baba-mama programokat, játékos délelőttöket vagy akár börzéket is. A Vöröskereszt helyi szervezete rendszeresen szervez véradást. A sportnak pótolhatatlan szerepe van, a helyi focicsapat utánpótlása több mint 70 gyereket számlál, ami valóban rendkívüli. A halászok-vadászok egyesülete, a Hubert, a tűzoltók, a sakkozók, az utcai hokicsapat, a Matica slovenská helyi csoportja és az említett közösségek mind hozzájárulnak a falusi pezsgő élet rendezvényeinek megszervezéséhez: a bálokhoz, a disznótoros kóstoláshoz, a falunaphoz, a jubilánsok köszöntéséhez, a kalácssütő versenyhez és sok más egyházi vagy történelmi esemény méltó megünnepléséhez.

Sikeres szemétgazdálkodás

A polgármester asszony aktivitását és tenni akarását jelzi a tény is, hogy Nagykér tagja a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének, a CEDRON-NITRAVA regionális csoportosulásnak, a Zoboralji Községek Regionális Társulásának, az Érsekújvári, párkányi és surányi térségbe tartozó városok és falvak szövetségének, valamint a Regionális Képző Központnak. Búcsúzóul megkérdezve, mire a legbüszkébb a faluban, igazán prózai és realisztikus választ ad: a szemétgazdálkodásra. A kezdeti 900 tonna szemetet sikerült időközben lecsökkenteni 466 tonnára, valamint a hulladékgyűjtő telep kiépítésének és működtetésének köszönhetően megnövelni a 10-15%-os szelektálást 62%-re, miközben Nagykéren közel s távol a legalacsonyabb a szemétdíj. Valaska Judit méltán lehet büszke elért eredményeire, és a falu a polgármesterére, aki továbbra is fáradhatatlanul és szívvel-lélekkel dolgozik a község szépítéséért.

Galéria
A helyi focipálya bejárata
A Mórnica 25 éves
A temető új kerítéssel és parkolóhelyekkel
A templom
+4

A település Kiskér és Nagykér egyesítésével jött létre 1942-ben, habár létezésük évszázadokkal korábbra nyúlik vissza: mindkettőt 1113-ban említik először írásban. Nagykér a kezdetektől fogva a zobori kolostorhoz tartozott, majd a 14. században az esztergomi érsekséghez csatolták egészen 1848-ig. 1883-ban egy tűz következtében az egész falu leégett. Kiskér a nyitrai vár birtoka volt, majd a 16. században az érsekújvári vár érsekségéhez tartozott. A község jellegzetes épülete a barokk stílusban átépített Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébániatemplom 1768-ból. A faluban található egy régészeti lelőhely is, amely egy római katonai állomás alapjait rejti.

Peternai Zsuzsanna

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/36. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

A vaddisznó helyett a társát lőtte le a vadász

TRAGÉDIA: Saját kutyája lőtte le a vadászt

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

óvoda

Újabb komáromi óvoda újulhat meg

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.