Aktuális

Panaszkönyv: Eladhatjuk a más vagyonát?

Tisztelt Vasárnap szerkesztősége! Egy barátom ügyében fordulok önökhöz, mert látom, mennyire bánatos.
author
Vrabec Mária

2022. március 1. 11:18

Vasárnap
- Fotó: Unsplash

A fiú gyerekkorában édesanyjával a nagyszüleinél lakott, mindenben segített a ház körül. Főleg a kerti munka érdekelte, ezért nagyapja vett neki egy kistraktort, és együtt jártak szántani. Mindenki tudta, hogy a traktor az övé, ajándékba kapta, bár azt hiszem, erről nincs semmiféle dokumentum. Családban nem is szoktak úgy ajándékozni, hogy szerződést kötnek róla. De a nagyapa meghalt, és a nagymama az unokája tudta és beleegyezése nélkül eladta a traktort. A fiú nagyon szomorú, ezért szeretném megkérdezni, tehet-e valamit. Egyáltalán jogában állt a nagymamának eladni azt, amit a nagyapa az unokájának ajándékozott?

Válaszukat köszönöm,

hűséges csallóközi olvasójuk

_______________________________________________

Tisztelt Olvasónk!

Kérdésére JUDr. Mészáros Veronika közjegyző válaszolt: „Olvasónk záró kérdésére adott válasszal kezdeném, mert természetesen a nagymamának nem állt jogában eladni azt, amit a nagyapa már az unokájának ajándékozott. Már a római jogból ismert az az alapelv, hogy senki sem ruházhat át másra több jogot, mint amennyi joggal ő maga rendelkezik. Adott esetben azonban a válasz nehezebb része, hogyan lehet bizonyítani azt, hogy a nagypapa valóban odaajándékozta a szóban forgó kistraktort az unokának.” 

Az ajándékozás kétoldalú szerződés. Nem elég tehát csak ajándékozni valamiféle értéket, de azt a megajándékozottnak el is kell fogadnia. Az ingóságok ajándékozásával kapcsolatban nem követeli meg a törvény (azonban ki sem zárja), hogy írásban legyen megkötve, de szóbeli ajándékozási szerződésnek is megvoltak, és ma is megvannak a formai követelményei. A mi elődeink egymás tenyerébe csapva fogadták el az ajándékot (ugyanúgy, mint az adásvétel esetében). Ma a „köszönettel elfogadom” formula használatos. Az érvényes szóbeli ajándékozás feltétele az is, hogy az ajándék át legyen adva. Az ajándékozás általában reálisan kézből kézbe való átadással valósul meg. Ha gondosan becsomagolt értéket ajándékozunk (pl. karácsonykor), az ajándékozás csak a kicsomagolás után valósul meg. Ha autót, kistraktort ajándékozunk, akkor elég, ha az ajándék olyan tartozékát adjuk át, amely nélkül annak használata nehezen valósítható meg, vagy azokat a dokumentumokat, amelyek a használatot lehetővé teszik (pl. műszaki igazolvány).

Amennyiben olvasónk barátja tanúkkal tudja bizonyítani, hogy a fiú, mint ajándékot elfogadta a kistraktort, vagyis átvette nagyapjától akár csak annak kulcsait, vagy a dokumentációját, és a kistraktor tulajdonosává vált, annyiban keresettel fordulhat a bírósághoz, és kérheti a nagymama és a vevő közötti szerződés érvénytelenségének meghatározását, kimondását. Az unoka mellett szólhat esetleg az a tény is, hogy a nagypapa utáni hagyatékba (hagyatékátadó határozatba) nem foglalták be a kistraktort, azért mert „mindenki tudta”, tehát az örökösök is, hogy az már nem tartozik a hagyatékba, hiszen a nagypapa életében azt az unokájának ajándékozta.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/8. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.