Aktuális

Panaszkönyv: Az orvos azt tehet, amit akar?

Vrabec Mária rovata
author
Vrabec Mária

2022. szeptember 1. 13:33

vasarnap
- Shutterstock-felvétel

Tisztelt Szerkesztőség!
Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésekre, mivel nem egyedül vagyok, akinek elege van már abból, ahogy az orvosok viselkednek Dunaszerdahelyen. Ha egy szakorvos kiírja, hogy kardiológushoz kell menni, aki gépet fog adni, megteheti a körzeti orvos, hogy nem küld el? Ha veseorvoshoz küldenek, oda sem, hanem ő maga kísérletezik gyógyszerekkel a betegen. És ha kiírják, hogy állandóan kontrollálni kell a vért és a májat, eszébe se jut. A beteg ilyenkor hova forduljon a panaszával? Na és önök szerint szükséges egy orvosnak a gyógyításhoz bekamerázni az egész folyosót, amit a nővérek és az orvos is külön figyel? Ehhez van joga?
Tudtommal megszüntették a fizetős időpontot, akkor miért hallani azt a betegektől, hogy csak akkor kapnak rendes ellátást, ha elmennek egy másik járásba, vagy ha van ismerős? Az itteni orvosok három mondatnál többet nem írnak a papírra, és már le is ráznak. A kartotékot nem adják oda, ha kéri egy szakorvos. Ezt is lehet? Mire van itt kórház? Az orvosokat senki nem kontrollálja? Azt tehetnek, amit akarnak? Van olyan szakorvos (reuma) aki a szerencsétlen idős hölggyel a házát akarta eladatni, mikor ő azt mondta, hogy már nem tud több pénzt adni, mert nincs. Elvette az injekciót tőle, ami addig segített neki, és azt mondta, hogy menjen otthonba, fölösleges egyedül laknia a házban. Sokaknak elegük van az ehhez hasonló dolgokból, de félnek, nem merik se leírni, se elmondani. Ezért szeretném, ha választ kapnék a kérdéseimre. Mi az oka annak, hogy nem akarnak beutalót kiírni, talán van olyan törvény, hogy erre is pluszpénzt kapnak, amiről a betegek nem tudnak? Kíváncsian várom a válaszukat sokak nevében.
Tisztelettel egy nyugdíjas, aki még szeretne élni

______________________

Tisztelt Olvasónk!
Elhiszem, hogy önnek rosszak a tapasztalatai, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy nagyon sok jó és tisztességes orvos van Dunaszerdahelyen, ezért semmiképp ne általánosítsunk. Sok kérdést tett fel nekünk, vegyük sorjában őket. Azt a körzeti orvos nem teheti meg, hogy egy szakorvos által elrendelt vizsgálatot nem végez el, legyen szó akár a vér, akár a májfunkciók ellenőrzéséről. A vérnyomást és a szívet monitorozó 24 órás Holter nevű gépet a kardiológus adja, ő is ellenőrzi, ahhoz semmi köze a körzeti orvosnak. Ha bármelyik szakorvos a leletei alapján nefrológushoz, azaz veseorvoshoz küldte, a körzeti orvosnak kötelessége kiírni a beutalót (výmenný lístok). Ugyanígy köteles tájékoztatni a pácienst, hogy milyen betegséget diagnosztizált nála, és milyen gyógyszert ír elő. A váróterem bekamerázása biztosan nem jogszerű, mint ahogy az sem, ha az orvos pénzt kér a vizsgálat időpontjáért, a beteg menedzseléséért, konzultációért, regisztrációért, recept, gyógyfürdői beutaló kiírásáért, szakorvosi vizsgálatra szóló beutalóért. Csak adminisztratív tevékenységért, pl. gépjármű vezetésére való alkalmasság igazolásáért, sportversenyek, nyári táborok előtti kivizsgálásokért és az arról kiállított igazolásért kérhet pénzt az orvos. A vizsgálat időpontját indokolt esetben megváltoztathatja, de ebből sem csinálhat rendszert.
A kartotékkal, azaz az egészségügyi dokumentációval bonyolultabb a helyzet, ezt a körzeti orvos vezeti, és az ő kötelessége megőrizni – húsz évig a páciens halálát követően. Sem a betegnek, sem a szakorvosnak nem köteles kiadni, de betekintést engedhet, sőt a beteg fénymásolatokat is készíthet és ezeket szükség esetén átadhatja a szakorvosnak. Ha a beteg körzeti orvost vált, az előző orvosa köteles hét napon belül bizonyíthatóan, azaz posta vagy futárszolgálat útján eljuttatni a dokumentációt az új orvosához. Az orvosi ellátással kapcsolatban az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalban (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) lehet panaszt tenni.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/35. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

A vaddisznó helyett a társát lőtte le a vadász

TRAGÉDIA: Saját kutyája lőtte le a vadászt

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

ponty

Sok helyen nem tud majd élő pontyot venni!

f

KVÍZ: Bandi, Böbe... Milyen nevekhez tartoznak a következő BECENEVEK?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.