Ott voltunk a kristályvárosban. Milyen volt a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál?

Vasárnap

Mindazt, ami széppé teszi, újra és újra elmondhatjuk Karlovy Varyról. Ez a kivételes hangulatú város ugyanis egyszerűen megunhatatlan. Nem lehet betelni vele.

Varázsossá teszik a Kolonnádot körbeölelő dombok, fenyveserdők, a pompázatos ivócsarnokok, a Thermal Szálló melletti park, ahol egykor Mándy Iván is megpihent, a Grandhotel Pupp, amelynek királyi lakosztályaiban Törőcsik Mari és Szabó István is lakott, a Gustav Klimt festményeivel ékesített színház, a közelében levő, ékszerdoboz szépségű kisszálló, amely Molnár Piroska itt töltött napjait tette felejthetetlenné, a gyógyvizű kutacskák a város szívén keresztül csörgedező patak mentén, az a rózsaszín házacska, amelynek egykor Arany János is gyógyírt kereső szállóvendége volt, a Gagarin-forrás magasba lövellő vízcsokra, és nem utolsósorban a messze földön híres fürdőhely fenséges levese, a kulajda. Július első hetében azonban a mozit ünnepli Karlovy Vary. És a fesztivál sztárvendégeit…

Karlovy Vary igazi filmfőváros. Csodás enteriőrökkel és festői körképpel szolgált már eddig is több külföldi produkcióhoz. Itt forgott Danielle Steel drámája, A gyűrű Nastassja Kinski és Michael York főszereplésével. Micsoda báljelenet „résztvevői” lehettünk a Puppban! Daniel Craig 007-es ügynökként a szálloda előtt szállt ki limuzinjából a Casino Royalban. A nagy ivócsarnok – ugyanebben a James Bond-filmben – a montenegrói vasútállomást „alakította”. Londoni csapás című akcióvígjátékban Jackie Chan mögött szerepelt a város. Eli Roth amerikai horrorjában, a Motel második részében három amerikai diáklány itteni kalandjai elevenednek meg. Egy másik amerikai filmben, Az utolsó vakációban egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő szakácsnő utazik ide, hogy egy luxusszálló szobájában érje a halál.

Mostantól a felújított császárfürdő épülete is a filmesek rendelkezésére áll, és bizonyára élnek is csakhamar a lehetőséggel, hiszen ez is páratlan helyszínekkel szolgál.

Érdekes mód orosz filmesek nem forgattak még a városban. Pedig az itt élő (népes!) orosz kolónia a kilencvenes évek elejétől hírét adhatta már Karlovy Vary nem mindennapi pompájának. Ők azok, akik a nyolcvankilences forradalom után szégyenkezve hazavonultak, majd fordultak egyet otthon, orosz földön, és emelt fővel visszasereglettek, hogy a szocializmus éveiben katonatiszti szolgálataikért itt kapott (nem kevés!) pénzüket befektessék mindenféle ingatlanba. Üzleteket, szállodákat, golf- és teniszpályákat vásároltak meg, közben be is rendezték itt az életüket – örök időkre. Vagyis végérvényesen letelepedtek. De milyen a sors! Amióta Putyin Ukrajnával háborúzik, még jobban felduzzadt a város lakossága. Az ukrán menekültek közül ezrek találtak már itt és a környéken nem akármilyen menedéket. Vannak lakótelepi tömbházak, mesélte elkeseredetten a fesztivál egyik sofőrje, amelyekben esténként húszan is összejönnek, és reggelig szól a dáridó. A helybeliek nem kis bánatára. Megszokni vagy megszökni? Ezt a kérdést többen fontolgatják az ott lakók közül.

Vasárnap

Ana Geislerová és a pilseni sör

Nincs nagyobb sztárja a cseh filmnek, mint ő. Az ifjú Mussolini című olasz filmben éppen itt, Karlovy Varyban forgatott Antonio Banderasszal. Most, A forrás című cseh–szlovák–magyar koprodukcióban Bandor Éva, Mokos Attila és Varga Anikó társaságában játszik.

Karlovy Vary fesztiváljának vissza-visszatérő vendége. A legnevesebb cseh divattervezők kreációiban jelenik meg minden évben. A nézők ámulatát most is sikerült kivívnia. Nem tévedés – sörből, sőt sörhabból, különleges eljárással készült ruhájában éteri lényként vonult végig a vörös szőnyegen. Mint elmondta: három hónapos laboratóriumi kísérletek eredménye ez a különleges öltözet. Ránézésre tüll, érintésre bőr, de az alapanyag mégis csak Pilsner Urquell.

Robin Wright és az olajkutak

Modellként kezdett, táncosnőnek készült, szappanoperával indult a pályán, és A herceg menyasszonyával lett világhírű. Azóta filmbeli partnere volt Jack Nicholson, Robert Redford, Tom Hanks és Sean Penn, akivel húsz évig élt együtt, és két gyermekük született. Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek Texasban két olajkút „tejel”. A Forrest Gumpban ő játszotta a háborús hős és ultramaratoni futó labilis, drogfüggő szerelmét. Karlovy Vary Kristályglóbusszal jutalmazta eddigi színészi teljesítményét.

Négy hónappal ezelőtt ismét összehozott a színészi sorsom Tom Hanksszel. Hetvenéves házaspárt játszunk a filmben. Csodás heteket éltünk meg. Mindketten sokszor elérzékenyültünk.”

A tünékeny Vincent Perez

Csendben jött, észrevétlenül távozott. Hozta magával friss rendezését, a Becsületbeli ügyet, egy remek kosztümös filmet, amelyben ő maga is párbajozik. Kardok és szablyák csattognak, a lovon ülve is küzdött, de az ifjúkori énjét már nem lehetett felfedezni benne. Vincent Perez óriásit változott az évek során. Ne is keresse senki az arcában Tulipános Fanfant, az nyomtalanul eltűnt. Új filmje forgatókönyvét Karine Sillával, a feleségével közösen írta.

Jól megosztottuk a tennivalókat. Én magát a történetet, ő a figurák lelkivilágát álmodta meg. Ennél eszményibb közös munkáról álmodni sem tudnék.”

Borbély Alexandra és Nagy Ervin háromnapos szabadsága

Nyolc hónaposak az ikrek, Franciska és Elza. Van dadusuk Budapesten, Nagycétényben Szandra édesanyja, nagymamája és húga is örömmel pesztrál, de Ervin édesanyja is boldogan áll a szülők rendelkezésére.

Be van vetve a fél család – mondja Szandra. – Most búcsú van Nagycétényben, mindenki nagyon akarta, hogy ezen a napon a lányaink ott legyenek. Ez az első alkalom, hogy pár napra elszakadtunk tőlük.”

Olyan gépsor dolgozik alánk – veti közbe Ervin –, hogy ez sokat könnyít a napjainkon.”

Szandra cseh filmje, az Érzékeny ember versenyben volt a fesztiválon.

Nekem ez a munka örökké emlékezetes marad. A két lányom is ott volt velem, csak láthatatlanul, a hasamban. Hat hetesek voltak, amikor elkezdődött a forgatás, a szülés előtt voltam egy hónappal, amikor befejeztük a felvételeket. Ahogy fogytak a forgatási napok, úgy nőttek a lányok a hasamban. A szülés után nem okozott gondot bejelenteni, hogy egy ideig nem leszek színésznő. Örülök, hogy gyermekeim lettek, és anyuka lehetek. Egyáltalán nem bánom, hogy szünetet tartok. Most viszont, hogy már nyolc hónaposak, a pályám érdekében el kellett jönnöm a fesztiválra. A jövőben nagyon szeretnék filmszínésznő lenni. Ez minden vágyam. Természetesen naponta többször telefonálok haza. Tegnap már aludtak a lányok, nem akartam felébreszteni őket. Telefonon keresztül Franciska most látott először. Nem izgatta magát. Rám nézett, aztán oldalra, mert a főzelék jobban érdekelte őt az asztalon. Le is tettem gyorsan a telefont. Nem volt könnyű helyzet. Elza már aludt, hozzá nem beszéltem. Majd otthon megtudom, hogyan reagáltak a ringlispílre.”

Ervint valósággal elkápráztatta a város.

Egyszerűen gyönyörű! Mintha összefolyna a Monarchia Svájccal. Elképesztően európai hely, mindenből árad a kulturáltság, amit én hiányolok egy kicsit Magyarországon. Sajnálom, hogy nem beszélek csehül, és nincs itt filmem, de még kísérőként is nagyon jól érzem magam. Jó látni, hogy ez nem egy belterjes fesztivál, nem a szakmázás megy állandóan, hanem olyan, mintha ebben az országban mindenki kultúrafogyasztó lenne. A fiatalok, a középnemzedék és a nyugdíjasok is. És nemcsak az intellektuális réteg. Büszkeséggel tölt el, hogy Szandra három országban dolgozik. Gyakorlott kísérője vagyok, ha külföldre utazik. Voltam vele Berlinben, Los Angelesben is. Dagad a mellem, ha vele vagyok. Úgy érzem, világsztárral élek.”

Patricia Clarkson szerető szülei

Négy évvel ezelőtt, amikor életművét Kristályglóbusszal jutalmazták, azzal búcsúzott a fesztiváltól, hogy bármikor szívesen visszajön, ha hívják. És most újra itt volt. Zsűritagként és színésznőként is. Legfrissebb filmjét, a Monicát vetítették, amelyért tavaly, a velencei mustrán tizenkét perces állótapsot kapott. Patricia Clarkson egy hadokló anyát játszik a történetben, aki hosszú évek után látja újra felnőtt gyermekét.

Mi öten vagyunk lányok a családban, én vagyok mind közül a legfiatalabb. Mindannyian erősen kötődünk a szüleinkhez. Olyan nálunk nem fordult elő soha, hogy az édesapám vagy az édesanyám valamelyikünkre bármilyen okból haragudott volna, netán évekig vagy akár csak napokig nem beszéltünk volna. Mindketten nyolcvannyolc évesek, tizennyolc esztendős korukban, a középiskolában szerettek egymásba, és azóta is árad belőlük a szeretet.”

Alicia Vikander, a boldog anya

Van, aki óriási kofferrel, ruhatára legszebb darabjaival érkezik a fesztiválra, másvalaki üres kézzel, egyetlen ridiküllel, ha a poggyásza elkalandozik valamelyik repülőtéren. Alicia Vikander, a svédek Oscar-díjas színésznője férjét, Michael Fassbendert és kisgyermeküket is magával hozta. Lefutott pár kötelező kört, bevonult, meghajolt, adott pár interjút, részt vett egy ünnepi vacsorán, de maradt ideje arra is, miután eddigi művészi munkájáért átvette a Kristályglóbuszt, hogy megcsodálja a cukormázzal leöntött tortákra emlékeztető házsorokat is.

Szeptemberben lesz kétéves a kisfiunk, minden körülötte forog. Nincs az a filmszerep, az a díj, ami többet jelentene nála. Minden óra, minden perc óriási hiányérzettel párosul, ha nincs a közelemben.”

Ewan és Clara McGregor, a szuper páros

Trainspotting. Ezt a filmet emlegeti mindenki, aki rajongva beszél Ewan McGregorról, a rokonszenves skót színészről, aki Ausztráliában döntötte el, hogy ezt a pályát választja. You Sing Lord, I Sing Louder. Bizonyára ez a filmje is emlékezetes marad sokak számára. Apa és lánya ebben szerepelnek először együtt, méghozzá kemény, megrázó, sőt fájó helyzetek sorozatában. Drogfüggő lányát próbálja helyes útra téríteni az apa, aki maga is megjárta már a poklot.

Mindenki arról faggat bennünket, hogy a saját életünk alapján íródott-e a film forgatókönyve – így az apa. – Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem. De mivel Clara is, én is igyekeztünk a lehető leghitelesebben játszani, s talán éppen ezért sokan úgy képzelik, ez a történet minden részletében rólunk szól.”

Clara annyit tesz hozzá:

Három évvel ezelőtt váltak el a szüleim, apának új kapcsolata van, nekem pedig lett egy kisöcsém, de kettőnk viszonyát ez nem befolyásolja. Az továbbra is erős, ledönthetetlen alapokon áll. Rajongva szeretjük egymást. Játszani is fogunk még együtt, ez már biztos.”

Russel Crowe elbúcsúzott a Gladiátortól

Huszonhárom évvel a Gladiátor bemutatója óta, amelyért az Új Zéland-i színész Oscar-díjat kapott, Russel Crowe élete alaposan megváltozott. Tizenöt évi házasság után elvált a feleségétől, két tizenéves fia anyjától, felszedett jó néhány kilót, tavaly pedig összebútorozott egy nála jóval fiatalabb énekesnővel, aki ott vokálozik a háta mögött, amikor a színész koncertezik. Ez lett ugyanis az egykori Gladiátor új kedvtelése. Ebben az évben is több helyen lépett már fel Európában. Két kérdéstől rázta ki a hideg Karlovy Varyban. Az első a sörrel volt kapcsolatos, a másik a Gladiátor második részével.

Nekem itt mindenki azzal jön, hogy így a cseh sör, úgy a cseh sör, merthogy nincs annál jobb ital a világon. Akármekkora is a hasam, nem a sörtől lett ilyen nagy. Nem érdekel a sör, soha nem iszom. A Gladiátor pedig lezárt téma. Nem játszom a folytatásban, de így is ott vagyok a filmben. Csak senki nem lát. Ott fekszem a Colosseumban – a föld alatt.”

Hogy a csehek életműdíjjal jutalmazták, annak természetesen nagyon örül. Hozzátette persze, hogy korábban soha nem hallott Karlovy Varyról, azt sem tudta, hogy létezik egy ilyen város. Annál inkább rácsodálkozott a hely szépségre.

Amikor először sétáltam végig a Kolonnádon, azt mondtam, Uram, köszönöm, hogy elhoztál ide!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?