Aktuális

Orbán Viktor győzelme és a magyar néplélek

Elsöprő győzelmet aratott az április 3-i parlamenti választáson a Fidesz, Orbán Viktor pedig zsinórban negyedszer alakíthat kormányt kétharmados többséggel. Vajon folytathatja az EU-ellenes, ellenségkereső, különutas politikát, vagy a gazdasági válság nyomása alatt inkább majd konszenzusra törekszik?
author
Vrabec Mária

2022. április 13. 09:50

Vasárnap
Kép Somogyi Tibor, TASR

Mi lesz a súlyos vereséget szenvedett, darabjaira hullott ellenzékkel, amely azonnal elfordult a kormányfőjelöltjétől? És mit árul el az eredmény a magyar néplélekről? Erről beszélgettünk Fiala-Butora János emberjogi szakértővel.

Ön szerint minek köszönhető ez a meglepően nagyarányú győzelem?

Erre valóban senki nem számított, szerintem még a Fideszt is meglepte. Nyilvánvalóan több szempont is közrejátszott. A háborús helyzet, a kezdődő gazdasági válság gyengíthette volna a kormányt, de mindkettő túl későn jött ahhoz, hogy befolyással legyen a szavazatokra. Ugyanakkor politológiai alaptétel, hogy a bizonytalan helyzet mindig a hatalmon lévő kormányoknak kedvez, mert az emberek biztonságra, kiszámíthatóságra, erőskezű vezetőre vágynak. Emellett itt voltak az ismert szempontok, mint a Fidesz által átrajzolt választási térkép, a dominancia a médiában és a pénzügyi fölény.

Mire használhatja a következő négy évben a kétharmados többségét a Fidesz? Minden jelentős posztot a párt jelöltjei töltenek be, az intézményrendszert átalakította, az egyetemeket átszervezte, a médiapiacot kisajátította – mit tehet még?

Ez jó kérdés, szerintem meg fogunk lepődni. A Fidesz választási programjából sem derül ki, milyen nagy tervek állnak még előttük, de azt lehet tudni, hogy Orbán Viktor az európai politikai színtéren szeretne jelentősebb szerepet. Pont itt van most nehéz helyzetben az orosz–ukrán konfliktus miatt, meglátjuk, hogy próbál ebből kilavírozni. Otthon valóban nehéz olyan célra rámutatni, ami még nem teljesült. Egy ideje saját párton belül is éri kritika a magyar gazdaság versenyképességét, ha van erre vonatkozó terv a Fideszben, ehhez jól jöhet az erős választási felhatalmazás. Az oktatási és az egészségügyi rendszer is többet kíván, mint az erős centralizáció, amit már végrehajtottak, de nem hozta a kívánt minőségnövekedést.

Vasárnap

Több politológus is azzal magyarázta a Fidesz nagyarányú győzelmét, hogy Orbán Viktor a magyar néplélek legjobb ismerője. Ezek szerint a magyar néplélek egy idegengyűlölő, másságot kirekesztő, csak a saját érdekeit szem előtt tartó valami?

Nem hiszem, hogy lehetne így általánosítani, bár tény, hogy ezeken a húrokon könnyű játszani. Sokan politikai géniusznak tartják Orbán Viktort, de azt is látni kell, hogy nagyon szerencsés időszakban került kormányra. Az elmúlt tizenkét év egy hosszú konjunktúra időszaka volt, nem kellett súlyos gazdasági válság után bizonyítania. Kíváncsi leszek, ilyen helyzetben mihez kezd, valóban az derül-e ki, hogy ő ismeri a legjobban a magyar néplelket. Egyszerűen az az igazság, hogy jó szélben mindenki jó kapitány.

De az talán kimondható, hogy a legalantasabb ösztönökre, a gyűlöletre, az irigységre, az önzésre apellált, és erre a választók nagy része fogékony volt.

Valóban gyakran élt a magyar kormány ezekkel a kampányeszközökkel, de nem mindig egyforma sikerrel. A menekültválság idején nagyon bevált az a narratíva, hogy meg kell védeni Magyarországot az idegenektől, de most a gyermekvédelminek nevezett népszavazás nem hozott plusz szavazatokat. Még a Fidesz-szavazók között sem aratott osztatlan sikert, érvénytelen lett, és szerintem mozgósító tényezőként sem hatott. Itt az ideje, hogy a Fideszen belül is elgondolkozzanak, hogy az állandó ellenségkeresés sem működhet örökké.

Komoly gazdasági kedvezményekkel is próbálta megnyerni a választókat: volt rezsicsökkentés, befagyasztották az üzemanyag-árakat, támogatták a az otthonteremtést. Meddig tartható ez az adakozó politika?

Nem tudjuk, milyen súlyos lesz ez a válság, de valahol le kell faragni, az biztos. Azt látni kell, hogy a Fidesz nem egyszerűn megveszi a szavazatokat rövidtávú kis kedvezményekkel, hanem hosszú távon kedvez annak a középosztálynak, amely a fő szavazóbázisát adja. Ami azt is jelenti, hogy ha korrekcióra készül a kormány, ennek a legszegényebb, legelesettebb rétegek lesznek az elszenvedői. Folytatódni fog a leszakadás, a társadalmi olló még jobban szétnyílik, de a válságkezelésbe nem a Fidesz fog belerokkanni.

A magyarországi közmédia szerint ezzel a győzelemmel Orbán Viktor Európa legtapasztaltabb és legnagyobb legitimitással bíró politikusa. Nőhet a súlya a nemzetközi politikában is úgy, hogy nincs mögötte egy gazdasági szempontból jelentős, nagy ország?

Orbán Viktor legitimitását nem lehet kétségbe vonni, Brüsszelben is látják, hogy továbbra is együtt kell élniük vele. Az elmúlt időszakban sok konfliktusa volt az EU vezetőivel jogállamisági kérdésekben és az orosz–ukrán háború kapcsán is.

Szükség lesz valamilyen megegyezésre a békés egymás mellett élés érdekében, de hogy ezt hogyan fogják elérni, mennyiben lesz Orbán a hazai támogatottsága tudatában kész a konszenzusra, azt nem tudom. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy az EU-ban kevesebbet fognak elnézni neki, mint a múltban.

Vasárnap

Győzelmi beszédében Orbán Viktor kihangsúlyozta, hogy ellenszélben érték el ezt az eredményt, az ellenségek között felsorolta Soros Györgyöt, az Európai Uniót és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is. Ez első ránézésre nem vall nagy taktikai érzékre.

A Zelenszkij elnöknek címzett megjegyzést nagyon ízléstelennek tartom. Valóban volt köztük vita az elmúlt napokban, de hogy egy győzelmi beszédben ilyen olcsó célponttá tette az ukrán elnököt, az otthon és külföldön is sokakban visszatetszést keltett.

Zelenszkijnek és Ukrajnának most nagyon nagy a presztízse a világban, mert hősiesen védekezik egy honvédő háborúban, nem értem, miért volt erre szükség. Felmerülhet a kérdés, hogy Zelenszkij elnök beszólása Orbán Viktornak mennyire volt hatékony, de neki súlyosabb problémái vannak, mint a magyarországi választás. Az üzenete nem is annyira Orbánnak szólt, mint azoknak az európai államoknak, amelyek Ukrajna támogatásában visszafogottak, elsősorban Németországnak.

Viszont az első gratulálók között volt Matteo Salvini, az olasz Északi Liga elnöke, Marine Le Pen, szélsőjobboldali francia politikus, Robert Fico volt szlovák miniszterelnök és Vlagyimir Putyin, az Ukrajnát letámadó orosz elnök.

Ez is mutatja, kik a szövetségesei. Szomorú névsor. De hogy a magyar–orosz együttműködés hogyan fog folytatódni, az nem csak ezen a két országon múlik. Az Oroszország elleni szankciók meghiúsíthatnak olyan közös projekteket is, mint a paksi atomerőmű újabb blokkjának építése.

Vasárnap

Orbán nagy álma volt a nemzetközi jobboldali pártszövetség megszervezése. Ez most új erőre kaphat?

Nagy kérdés, hogy e témában mennyire hátrál ki Lengyelország Magyarország mögül. Ám még ha e viszonyt sikerülne is rendezni, azok a problémák, amelyek miatt nem jött létre ez a jobboldali pártszövetség, továbbra is fennállnak. Kölcsönösen kizárják egymást egyes pártok, s hogy a magyar kormánnyal együttműködnének, még nem jelenti azt, hogy egymással is megtalálják a közös nevezőt. Most egy újabb törésvonal az orosz–ukrán háború, ami miatt Lengyelország is eltávolodott Magyarországtól. Akik eddig Putyin szimpatizánsai voltak, sem feltétlenül maradnak azok. Itt olyan fontos elvi kérdésekről van szó, melyeket nem tud felülírni a magyarországi választások eredménye.

Márki-Zay Péter mögül már a választás estéjén kihátrált az ellenzék, egy személyben őt tették felelőssé a kudarcért. Jakab Péter, a Jobbik elnöke azt mondta, megbuktatta az ellenzéket, Gyurcsány Ferenc szerint viharba vezette a közös hajót. Valóban Márki-Zay szerencsétlen kijelentésein múlott a dolog?

Nem hiszem, hogy csak az ellenzék sikertelen fellépésére és hibáira lehetne fogni ezt a vereséget. A külföldi választási eredményeket is nézve, nem szerepelt az ellenzék annyira rosszul, más kérdés, hol követett el hibákat. A szavazatok elemzéséből azt már lehet tudni, hogy a Jobbik egykori szavazói olvadtak le, ez nem Márki-Zay hibája. Voltak nagyon szerencsétlen kijelentései, de ezek az ellenzéki táborban nem keltettek akkora nemtetszést, hogy szavazókat tántorítottak volna el. Ő azokat próbálta megszólítani, akiket lehetett, nem igazán látom, ki tudta volna ezt jobban csinálni a bal térfélen.

Itt különböző pártokról volt szó, akik nem akarták feladni az identitásukat, és ez nem is lett volna reális elvárás. Lehet, hogy ott követtek el hibát, amikor a sikeres előválasztást követően elhallgattak, de a kampány során nem mondtak egymásnak ellent. Tény, hogy nem uralták a kampányt, kérdés, mennyire múlott ez a listavezető személyén. Szerintem nem csak ő tehető felelőssé. Márki-Zay volt az ellenzék arca, ha nyert volna, övé lenne a dicsőség, most a balhét is neki kell elvinnie. De a nagy kérdés az, volt-e egyáltalán jobb jelölt, és ha volt, miért nem ő nyerte az előválasztást.

Dobrev Klára sikeresebb lehetett volna?

Rajta ott a férje, Gyurcsány Ferenc árnyéka, és a DK elutasítottsága még az ellenzéki szavazók között is elég nagy. Az biztos, hogy a félmillió Jobbik-szavazót ő sem tudta volna hatékonyabban megszólítani.

Erős személyiség vagy jobb program kérdése a Fidesz leváltása?

Nem egy emberen múlik a dolog, pont az lehetett az ellenzék hibája, hogy Orbán ellen egy másik Orbánt akartak állítani. Ez a választási rendszer nagyon komoly csapdát jelent bármilyen ellenzéknek, amit nem lehet kikerülni azzal, hogy majd felépítik és a lista élére teszik a megfelelő embert. Itt többre lesz szükség, de hogy mire, azon még sokat kell gondolkoznia az ellenzéknek.

A stratégiai nyugalom meghirdetése és a háborúellenesség mennyit nyomhatott a latban?

Az orosz–ukrán háború kérdésében a Fidesz tábora is megosztott, de úgy látszik, a választás szempontjából helyes volt Orbán Viktornak az a taktikája, hogy a kívül maradásra helyezte a hangsúlyt, még ha ez egy illuzórikus dolog is. Senki nem tud kimaradni ebből a háborúból, a NATO és az EU tagjaként Magyarország is kénytelen lesz állást foglalni.

Orbán az utóbbi hetekben mindent a kampánynak vetett alá. Lehet arra számítani, hogy most majd mérsékeltebb, békülékenyebb, európaibb politikát folytat?

A kampánynak vége, most mindenki világosabb beszédet és egyértelműbb kiállást fog elvárni tőle. A lengyel szövetségesek megelőlegezték neki a bizalmat, de ez sem tarthat örökké. Az EU-hoz fűződő viszonyát is rendeznie kell, mert ezen nagyon sok pénz múlik, és a jogállamisági mechanizmus kérdése is éleződik. Színt kell vallani az orosz–ukrán háború kapcsán is, mert a szövetségesek nem szeretik, ha valaki kibeszél az egységből.

Lehet az EU és Magyarország viszonyt úgy rendezni, hogy Orbán számára ne járjon arcvesztéssel?

Mindent lehet, de bonyolítja a helyzetet, hogy közben háború zajlik Európában, vagyis nem feltétlenül Magyarország érdekli most az EU-t. A magyar belső viszonyokat biztos nem akarják befolyásolni. Ha képesek olyan kompromisszumot kötni, hogy otthon azt tesz, amit akar, csak a közös határozatokat szavazza meg, Orbán győztesként is kijöhet ebből. Ugyanez a helyzet Lengyelországgal, a háború miatt nekik is többet elnéz az EU, mint eddig.

A Mi Hazánk bejutása a parlamentbe nem túl jó hír a magyarországi közállapotokat illetően.

A magyar demokrácia állapotát tekintve valóban nem túl jó hír, hogy egy ilyen szélsőséges párt bejutott a parlamentbe. A Fidesznek viszont nagyon megfelel, hogy tőlük jobbra van, aki magára veszi a szélsőjobboldaliság ódiumát, ő pedig maradhat középen. Ráadásul az ellenzék is megosztódik, mert a baloldal és a Mi Hazánk aligha fog valaha együtt szavazni.

A szlovákiai magyar politizálás számára mit jelent a Fidesz győzelme? A pártvezetők reakciói alapján nagyon megosztott a Szövetség.

Én ezt nem tekintem negatívumnak. Azért megosztott a Szövetség, mert a választói is azok, irreális lenne, hogy a három párt mindenben egységes hangot üssön meg. Ha ezt tennék, minden egyes lépésnél választókat veszítenének. A szlovákiai magyar választók sokfélék, a magyarországi politikához fűződő viszonyukat illetően is, ezt el kell fogadni. Látni kell azt is, hogy a határon túli politizálást illetően nagyon alternatívája sem volt a Fidesznek, de az ő nemzetpolitikájuk is kimerült a támogatásokban. Semmiféle elképzelésük nincs ebben a témában, de irreális is lenne ezt elvárni, amíg a szlovákiai magyar pártok nem fogalmaznak meg valami víziót, konkrét javaslatokat.

Nagy vonalakban tudjuk, mit szeretnénk, csak arról nincs elképzelésünk, milyen módszerekkel, eszközökkel akarjuk elérni, s ehhez mit várunk a magyar kormánytól. Enélkül a Fidesz sem kényszerül nagy teljesítményre ahhoz, hogy fenn tudja tartani a támogatottságát a határon túli szavazóknál.

Feltételezhető, hogy a gazdasági válság hatására csökkenni fog a magyarországi támogatások mértéke?

A magyarországi költségvetésben ezek nem túl nagy tételek, nagy részük egyszeri támogatás, mint például stadionépítés, templomfelújítás, folyamatos, hosszútávú támogatás pedig kevés van. Ami igazán fontos lenne, az a határon túli támogatások racionalizációja és átláthatóvá tétele, de erre nem látszik szándék a Fidesz részéről.

A magyar–szlovák viszony Matovič kormányzása idején nagyon baráti volt, most egy kicsit tartózkodóbb. Mit jelenthet Orbán erős mandátuma ebben az összefüggésben?

Nem várok változást, a viszony azért jó, mert a problémás kérdések (beneši dekrétumok, állampolgársági törvény, nyelvtörvény, oktatási törvény, kisebbségi kultúra finanszírozása, a déli régiók gazdasági fejlesztése, autópálya-építés) lekerültek a napirendről. A szlovák–magyar viszonyt én mindig a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéből ítélem meg, és itt azt látom, hogy bármennyire mosolyognak, gazsulálnak a felek, érdemben nem történik semmi.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/15-16. számában jelent meg.

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.