Online lesz idén a múzeumok éjszakája – íme néhány virtuális program

Online lesz idén a múzeumok éjszakája – íme néhány virtuális program

A múzeumok és galériák éjszakája idén online formában lesz megtartva a pozsonyi kulturális intézményekben és a Szlovák Nemzeti Múzeum múzeumaiban.

A Szlovák Nemzeti Múzeum a pozsonyi emlékőrző intézményekkel karöltve idén is megtartja a Múzeumok és galériák éjszakája programjait, sorrendben XVI. alkalommal. Ebben az évben azonban a hagyományoktól eltérően, virtuális formában – áll a  Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Eszerint 20 pozsonyi múzeum és képtár programját – beleértve a Szlovák Nemzeti Múzeum tagintézményeit is Szlovákia-szerte – online követhetik majd figyelemmel az érdeklődők 2020. november 14-én, szombaton 15.00 órától 24.00 óráig a következő weboldalon: nmag.snm.sk

A járványellenes intézkedések folytán 2020 tavaszán a franciaországi szervezők áthelyezték az esemény hagyományos májusi időpontját november 14-re. Az ősz kezdetén azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a járványügyi helyzet még tovább romolhat – a kulturális intézmények novemberi látogathatósága kérdésessé vált.

A Múzeumok és galériák éjszakája esemény online formában történő előkészítéséről hozott döntés helyesnek bizonyult. Bár a Szlovák Nemzeti Múzeumnak sokéves tapasztalata van az esemény koordinálásával, ez a különleges év számunkra egy új kihívást jelent. Tudom, hogy ahogy már korábban is, az esemény iránt ebben a formában is lesz érdeklődés

 – mondta Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója a közlés szerint.

 

Számos program

Az egymással együttműködő emlékőrző és kulturális intézmények programja számos témát kínál. Az érdeklődés középpontjában a múzeumi műtárgy vagy műalkotás és annak bemutatása áll. Mindez virtuális kiállítások, hang vagy videó formájában történő tárlatvezetések, előadások, viták, adatlapok, játékzónák, vetélkedők, munkalapok stb. formájában a látogatók valamennyi korcsoportja számára.

Bibiana – a „legkisebbek” képtára
az ebben az évben ünnepelt 30. születésnapja alkalmából kreatív részlegek bemutatását készítette elő, amelyek már évek óta játékos formában közvetítik a művészetet a gyermekek felé. A Nedbalka Modern Művészeti Képtár virtuális tárlatvezetés formájában átvezeti önöket az állandó kiállításán, és bemutatja a VÚB Alapítvány Festmény-verseny művészei egyes műalkotásait. A Szlovák Képzőművészeti Szövetség – Umelka képtár online kiállítást és előadással egybekötött live stream tárlatvezetést készített elő Marián és Tomáš Polonský – Szobor, festmény, építészet címmel. A nemzetközi kiállítási projekt NA HRANE / AT THE LIMIT / AM LIMIT / A PEREMEN a Kunsthalle Bratislava szervezésében határos helyzetek vizsgál 6 országból származó 16 szerző műveinek fényében. A Szlovák Nemzeti Galéria az esemény során saját művei érdekességeit kínálja az Instagramról történő letöltésre mobiltelefonra, illetve hangfelvételek letöltését a webumenia.sk portálról a Generáció 909,76 című kiállítás kiemelt műalkotásaihoz. Az Ó, a ruha! (Ó, šaty!) kiállítás által ihletett egyszerű tevékenységeket bemutató rövid videóban a test és a ruházat kapcsolatát vizsgálja.

A Közlekedési Múzeum megtekintését az Szlovák Műszaki Múzeum - Pozsonyi Közlekedési Múzeum készítette elő. Pozsony Város Múzeumának élete alapján elkészített 2 helyiség és 2 téma megtekintésére a Múzeumnak van jövője (2011) elnevezésű műterembe Lukáš Latinák invitál bennünket. A történelmi játékok történeteihez kapcsolódik a papírral való tevékenység is, amelybe a látogatók is bekapcsolódhatnak. Az esemény keretén belül „újonc” a Rendőrségi Múzeum, amely egy érdekes korabeli anyaggal készült, amelynek címe: Biztonsági szolgálat, folyóirat a biztonsági hivatalok, testületek és szervek számára a Csehszlovák Köztásaságban (1932–1936). A múzeummal együtt lapozzák végig az első köztársaság idejéből származó csendőrfolyóiratokat, és fedezzenek fel olyan bájos rendőrtörténeteket, mint az alábbiak: Verekedés egy szlovák községben, Foghúzás ujjal, A koldulást szakmaként űzők jelei és így tovább. CVTI SR-Oktatásügyi és Pedagógiai Múzeum jelentős szlovák személyiségek emlékeiből készült online kiállításciklusokat mutat be, akik visszaemlékeztek az iskolapadban eltöltött időkre - Személyiségek az iskolapadban cím alatt. Az 1918 és 1945 közti időszak iskolai gyűjteménytárgyainak bemutatását is kínálja „50 a kabinetből” cím alatt. A Népművészeti Alkotások Központja egy kísérőprogramot és kiállítást készített elő Hangszerek mesterei néven. A Vízügyi Múzeum online formában hozzáférhetővé teszi az Ökológiai katasztrófa a II. vízforráson Pozsonyban című kiállítását és a pozsonyi vízművek történelmében jelentős szerepet játszó objektumok és személyek adatlapjait. A Szlovák Formatervezési Múzeum első kiállításához készült webet A formatervezés 100 éve Szlovákia 1918–2018 cím, valamint a Nemzeti Formatervezési Díj 2020 / kommunikációs dizájn díjra történő jelölést a Szlovák Formatervezési Központ az esemény idején indítja el.

 

Éjszaka a múzeumban

éjszaka a múzeumban

Milyen érzés éjszakára a múzeumban bezárva maradni? Haladjanak végig sötétben az egyes kiállításokon és expozíciókon a Szlovák Nemzeti Múzeum székhelyének épületében a kis Adelkával. Személyesen vezeti önöket végig múzeumépítő Michal Milan Harmincs és a Szlovák Nemzeti Múzeum - Természeti Múzeuma gyűjteményeinek kurátorai. A nők és az ő szerepük a történelemben egy érdekes és kevéssé kutatott téma. Mi mindent éltek át a „Nők a felkelés során” - ezt világítja meg a Hadsereg a felkelés során kiállításhoz fűződően tartott előadás. Hogyan (ne) viselkedjünk a múzeumban - ezt magyarázza meg a Szlovák Nemzeti Múzeum - Történelmi Múzeum játékos bemutató videók formájában. A gyermekek számára történeteket és legendákat is kínál a magyar királyokról, valamint más egyéb virtuális tárlat- és kiállításvezetést is. Ha egyszer felnőtt leszek, régész akarok lenni, mondják a legfiatalabb látogatók a Szlovák Nemzeti Múzeum – Régészeti Múzeum dolgozóival együtt. A Szlovák Nemzeti Múzeum – Zenemúzeum gyűjteményét és létrejöttének történetét mutatja be a szlovák és angol nyelvű videófelvétel. A németek kulturális és művészeti életét a történelmi Pozsony városában mutatja be munkalapok segítségével a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Kárpáti Németek Kultúrájának Múzeuma. Virtuálisan végigvezeti Önöket Pozsonyon kívüli tárlatain Kassán, Szklabonyán és Alsósztregován a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. A labdarúgási viszonyokról az 1. Csehszlovák Köztársaság idején mesél J. Kšiňan a Labdarúgás a horogkereszt idején elnevezésű kiállításhoz készült Az S. C. Makabeáról és a labdarúgásról Pozsonyban a két háború közötti időszakban című videofelvételben, amelyet a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Zsidó Kultúra Múzeuma produkciójában készült. A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Horvát Kultúra Múzeuma egy prezentációval készült a múzeum állandó kiállításához, amely a szlovákiai horvátok történelmére és kultúrájára fókuszál. Az állandó kiállításokról készült videofelvételek megtekinthetők a Vöröskő Múzeum és a Modori Ľudovít Štúr Múzeum honlapján is. Cherchez la femme – Keresd a nőt - a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovák Nemzeti Tanácsok Múzeuma kiállításaihoz készült prezentációkban. A Bajmóci Múzeum interaktív 360° videót készített a vár nyilvánosság számára nem látogatható padláshelyiségeiről. A Kékkőn található Bábkultúra és Játékmúzeumban a legkisebb látogatók kipróbálhatják kreativitásukat a bábkészítő műhelyekben az objektíven keresztül. A Juliana és a többiek című kisfilmhez a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szepességi Múzeum néhány kvízkérdést állított össze, amelyek az esemény során megválaszolhatók a múzeum közösségi hálóin, és így az érdeklődők bekapcsolódhatnak a versenybe. A Szlovák Nemzeti Múzeum – Az Ukrán Kultúra Múzeuma egy virtuális kiállítást mutat be Ivan Kulec és alkotásai címen.

 

A Középeurópai Fénykép Háza a középeurópai Sognification című fényképkiállításról audiovizuális prezentációt kínál a Zoya Galériában és fényképészeti képzést: Az egyéni tanfolyamoktól a gyermektáborokig címmel. A Slovakiana prezentációs portál hozzáférhető teszi a széles nyilvánosság számára a kulturális örökség digitalizálásának eredményét, és az érdeklődők számára lehetővé teszi az egyes objektumok megjelenítését, a virtuális kiállítások megtekintését, a műemlékvezetéseket, saját gyűjtemények létrehozását és érdekes témák megosztását. A Pozsonyi Kulturális és Információs Központ és Pozsony Városa Róbert Paršo grafikusművésszel együtt hozzáférhető teszik a Tolerancia című egyedülálló plakátkiállítását. Vándor jellegű plakátbemutatóról van szó, amelybe folyamatosan további plakátokat sorolnak be különböző országokból. Maradjanak otthon, és jöjjenek velünk együtt Pozsony online megtekintésére! Virtuális sétákra és a jelentős pozsonyi műemlékek, múzeumok, illetve érdekes építészeti művek megtekintésére hívja önöket a Bratislava Tourist Board az érdekes helyek támogatása céljából a világjárvány idején.

 

Kövessék online a Múzeumok és galériák éjszakáját. A családdal, barátokkal együtt, vagy akár egyedül otthon pizsamában. Töltsön el egy kellemes napot késői éjszakáig a múzeumok és képtárak társaságában, amelyek ilyen nem hagyományos módon csakis az Önök számára szombaton, 2020. november 14-én 15.00 órától 24.00 óráig nyitva tartanak az nmag.snm.sk oldalon – áll a közleményben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?