Ódor kormánya szakértelmet és higgadtságot ígér

Vasárnap

Május 15-től Ódor Lajos kormánya vezeti Szlovákiát. Első sajtótájékoztatójuk alapján reménykedhetünk, hogy csendes, nyugodt nyár elé nézünk. Mivel azonban ez már a választási kampány időszaka is, mocskolódásnak, rágalmazásnak, övön aluli támadásoknak sem leszünk híján, de abban biztosak lehetünk, hogy a kormány tagjai mindebben nem fognak részt venni. Legalábbis ezt ígérik.

Az új miniszterelnök, aki kinevezését megelőzően a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke volt, nyugalmat, szakmaiságot, a haza szolgálatát, a megosztottság áthidalását és a jövő szem előtt tartását ígérte. Mint kifejtette, számára az a legfontosabb, hogy kormánya biztosítsa az állam normális működését a tiszta és demokratikus választásokig, felelős költségvetést állítson össze, és megtartsa az ország nyugati irányultságú külpolitikáját. Az aktuális problémák megoldásán túl azonban a kormány jövőbe mutató terveket is szeretne kidolgozni, főleg a tehetségek itthon tartására, az uniós források hatékony felhasználására és a szociálisan hátrányos helyzetűek megsegítésére vonatkozóan. Ezek nem csekély ambíciók, de ha valaha volt szlovák kormánynak esélye, hogy be is tartsa, amit ígért, akkor Ódor Lajos kormánya az. Nem csak azért, mert nem ígérte meg a lehetetlent, hanem mert ebben a kabinetben a szakmaiság valóban garantált, és mivel tagjai nem indulnak az őszi választásokon, remélhetőleg nem fogják az energiáikat politikai csatározásokra fecsérelni.

Vasárnap

Konstruktív vitára készen

Már a miniszterelnök és a miniszterek első nyilatkozatai is tömörek és lényegre törőek voltak. Az előző, ugyancsak kaotikus kormányt illetően egyetlenegy bíráló megjegyzés sem hagyta el a szájukat, és a kormányprogram támogatásáról való egyeztetésből sem zártak ki egyetlen pártot sem, amelyik kész a konstruktív párbeszédre. A kormányprogramot harminc napon belül kell a parlament elé terjeszteni, addig a kormány teljes hatáskörökkel bír. Ez idő alatt például leválthatná a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját, Michal Aláčot, aki eddig leginkább az őt jelölő Sme rodina érdekeit szolgálta, és a rendőrségen belül folyó harcban munícióval látta el az egyik felet. Bár minden a leváltása mellett szól, Ódor kormánya ezzel a lépéssel már részesévé válna a politikai csatározásnak. Sőt, nem csak a saját, de Zuzana Čaputová köztársasági elnök ellenségévé is tenné Boris Kollárt, aki eddig úgy tett, mintha nem talált volna kivetnivalót a szakértői kormány összetételében. Felvetődik az is, hogy a gesztuson túl van-e értelme négy hónappal a választások előtt lecserélni a titkosszolgálat igazgatóját. Egyrészt sok bűncselekményt ki lehetne még vizsgálni addig, másrészt ez a kabinet az új kormány megalakulásáig marad, és mivel a jelenlegi pártpreferenciák szerint ismét meglehetősen színes lesz az új parlament összetétele, amiből az következik, hogy bonyolult koalíciós tárgyalásokra számíthatunk. Az Ódorék után következő kormány megalakulása tehát novemberig, decemberig is eltarthat.

Vasárnap

Az új kormányfő ígérete szerint két héten belül elkészülnek a kormányprogrammal, és megtárgyalják azokkal a pártokkal, amelyek készek konstruktívan állni hozzá. Bár egyelőre a Sme rodina és a Hlas sem zárta ki a szakértői kormány támogatását, nagyon kevés az esélye, hogy megszerezzék a parlamenti szavazatok többségét. Ez esetben a szavazást követően részleges jogkörökkel kormányozhatnak csak. Törvényjavaslatokat ugyan előterjeszthetnek, de ezek megvitatására már nem lesz idő, mert a parlament csak június végéig ülésezik, ezért néhány fontos ügyben (például szociális témákban) várhatóan rendeleteket hoz majd. Azzal is számolni kell, hogy a parlament a választásokig képviselői javaslatokat is megszavazhat, vagyis dönthet a kormány feje felett, szinte bármiről.

Nem nyitnak felesleges frontokat

A kormány legfontosabb és legnehezebb dolga azonban a 2024-es költségvetés előkészítése lesz. Ha a parlament bizalmat szavazna neki, elkészíthetne egy hosszú távú tervet a már hatmilliárdra rúgó költségvetési hiány lefaragására, amelyre a következő kormány is építhet. Amennyiben parlamenti jóváhagyás nélkül kell dolgoznia a költségvetésen, egyfajta csomagot akar előkészíteni, amely többféle megoldást is tartalmaz, és a következő kabinet a preferenciái szerint választhat ezekből.

Minden tárgyilagosság és szakértelem ellenére a kormány és személy szerint Ódor Lajos is számíthat támadásokra, elsősorban az oroszbarátságával egyre népszerűbb Robert Fico részéről. Az első téma, amibe a Smer elnöke majd beleköt, az amerikai harci helikopterek vásárlása lesz, és biztosan akad még számtalan. A védelmi és külpolitikában Pozsony várhatóan az eddigi irányvonalat tartja, vagyis tovább támogatja az Ukrajna megsegítését célzó uniós és NATO-igyekezetet. Érdekes lesz megfigyelni, milyen hangnemben folytatódik a szlovák–magyar kormányközi párbeszéd, amely az elmúlt három év során a korábbinál ismét feszültebb lett, legalábbis a külügyminiszteri „üzengetések” tekintetében.

Ami bizakodásra adhat okot, hogy Ódor Lajos és miniszterei nem fogják felvenni a kesztyűt, nem kívánnak olyan érzékeny kulturális és etikai témákat sem megnyitni, mint az abortuszok vagy az LGBTI emberek jogai. Enélkül is lesz dolguk, gondjuk épp elég.

Kormánytagok

Az új szakértői kormány tagjai

Ódor Lajos miniszterelnök

Horváth Mihály pénzügyminiszter

Ivan Šimko belügyminiszter

Miroslav Wlachovský külügyminiszter

Martin Sklenár védelmi miniszter

Jana Dubovcová igazságügyi miniszter

Lívia Vašáková a Helyreállítási Terv végrehajtásáért felelős miniszterelnök-helyettes

Peter Dovhun gazdasági miniszter

Pavol Lančarič közlekedésügyi miniszter

Jozef Bíreš mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter

Balík Péter beruházási, régiófejlesztési és informatizációs miniszter

Soňa Gaborčáková munka, szociális- és családügyi miniszter

Milan Chrenko környezetvédelmi miniszter

Daniel Bútora oktatásügyi miniszter

Silvia Hroncová kulturális miniszter

Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

A harmadik magyar a kormányban

Ódor Lajos és Horváth Mihály mellett (akiket már előző számunkban bemutattuk), harmadik magyar tagja is van a kormánynak. Lapzárta után derült ki, hogy a beruházási, régiófejlesztési és informatizációs tárcát a nagykürtösi származású Balík Péter vezeti. A 39 éves miniszter a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte a diplomáját, de tanulmányokat folytatott a budapesti Corvinus Egyetemen, Bécsben, valamint a CEU-n is. 2009-ben nyolc hónapon keresztül Csehország ENSZ-képviseletén dolgozott New Yorkban, majd két évig Budapesten, a CEMI konzultációs cég munkatársa, utána pedig a szlovák egészségügyi reformot előkészítő, Health Policy Institute (HPI) szenior konzultánsa volt. Dolgozott az USA pozsonyi nagykövetsége politikai és gazdasági részlegén, valamint az Európai Befektetési Banknál is. A minisztériumban, amelyet mostantól vezet, 2020 óta az Innováció, Stratégiai Befektetések és Elemzések főosztályát igazgatta.

*

 A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 23-ai számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?