Aktuális

Nyuszi ül a… polcon

És ott is marad, mert nem nagyon kell senkinek, hiszen idén megint elmarad a locsolkodás. Ha mutatóba, a hagyomány kedvéért visznek is egy pár csokitojást, figurát a vevők, ez meg sem közelíti az utolsó „normális” húsvét előtt, 2019-ben vásárolt mennyiséget. A csokoládégyárak és az áruházak, boltok is számoltak ezzel, ezért kevesebbet gyártottak, rendeltek, de most úgy tűnik, még ez is a nyakukon marad.
author
Vrabec Mária

2021. április 6. 08:15

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Mivel a húsvéti édességeket a csokoládégyárak már ősszel kezdik gyártani, akkor még nem tudhatták, hogy az ünnepen idén is kijárási tilalom lesz. A tavalyi tapasztalatok alapján azonban már mindenki óvatosabb, néhányan olyannyira, hogy el sem árulták, mennyivel kevesebb húsvéti édességet gyártottak, mint két éve. Az I.D.C. Holding, amelyhez a szeredi kekszgyár és a nagyszombati Figaro csokoládégyár is tartozik, például nem kívánta megosztani a nyilvánossággal, miből mennyit dobtak piacra az idei húsvét előtt. A társaság szóvivője, Gabriela Smerigová azt mondta lapunknak, ezt üzleti titokként kezelik. Többszöri megkeresésünkre a Nestlé szóvivője, Ľubica Novotná is csak annyit válaszolt, hogy kevesebbet gyártanak, mint az elmúlt években, de részletekbe menően nem szeretnének nyilatkozni.


 

Ez sem a csokinyúl éve

A cégcsoport egyetlen, kizárólag üreges figurákra szakosodott gyártóegysége a magyarországi Diósgyőrben működik, huszonhárom országba szállítanak ősszel mikulásokat, tavasszal pedig csokinyulakat. A cég közleménye szerint idén vagy 1700 tonnányit, ami legalább 500 tonnával kevesebb, mint a 2019-es szezonban. Ráadásul a járványt megelőző években folyamatosan évi tíz százalékkal nőtt a kereslet, 2017-ben több mint 60 millió darab, kétezer tonnányi csokoládéfigura készült húsvétra Diósgyőrben, 2019-ben pedig 2200 tonna.

Már 2020 sem a csokinyúl éve volt, a járvány kitörése előtt lefoglalt áru nagy részét a boltok egyáltalán nem, vagy csak nagy árengedménnyel tudták eladni. Volt, ahol féláron kínálták az üreges figurákat, és még így is májusig árválkodtak a polcokon a nyulak, csibék, bárányok, ezért idén a tapasztalatokból okulva mindenki legalább harminc százalékkal kevesebbet rendelt. Konkrét számokról nem szívesen beszél a tőketerebesi Deva csokoládégyárat üzemeltető ChocoSuc Partner Kft. ügyvezető igazgatója, Jaroslav Kaifer sem. Mint mondja, a pandémia nagyon megváltoztatta a vásárlói szokásokat, és inkább a nem szezonális jellegű áru fogy, ezért ők is csökkentették a húsvéti tojások gyártását.

A GfK piackutató intézet tavalyi felmérése szerint a vásárlók már az ünnepek idején is előnyben részesítik a táblás csokoládékat, bonbonokat, olyan márkás édességet, amely bármikor ajándékozható, és csak mutatóba vagy a legközelebbi családtagoknak vásárolnak egy-két szezonális figurát. 2019-ben még a háztartások 70%-a vásárolt húsvéti édességet, átlagosan 11 euró értékben, 2020-ban már alig 50%-uk, átlagosan 6 euróért. Legtöbb húsvéti édességet a kiskorú gyermekek nagyszülei és a kisiskolások szülei vásároltak, akik 13–15 eurót is elköltöttek átlagosan 27 dkg csokira. Most is ők mentik meg a húsvétot, legalább az édességek szintjén, mert ha locsolni már nem is mennek a fiúk, azért a csokitojást a nagymamától megkapják.


 

Jobbat akarnak, olcsóbban

Ha nem húsvéthétfőn, akkor utána, amikor már akciós áron is meg lehet venni a húsvéti árut. Tavaly is ilyenkor fogytak legjobban a csokitojások, csokinyulak és a GfK elemzője, Veronika Némethová szerint inkább a jobb minőségű, nagyobb kakaótartalmú termékek. Ezért az üzletek most már javarészt ilyeneket rendelnek, és a járványügyi helyzet miatt inkább a minőségre adnak, mint a mennyiségre. A Lidl üzletlánc szóvivője, Tomáš Bezák szerint is egyre fontosabb a vevők számára az ár-érték arány, vagyis nem túl drágán szeretnének jó minőségű csokoládét, nem pedig ételbevonóból vagy kakaómasszából készült figurákat. „Már tizenhárom hónapja a koronavírussal élünk, az egész éves tapasztalatok alapján a húsvéti édességkínálatunkat is átalakítottuk. Azokat a termékeinket, amelyek iránt már tavaly sem volt kereslet, mással pótoltuk, leginkább a saját márkájú Favorina és Deluxe csokoládéfigurákkal, -drazséval, -tallérokkal” – mondta Tomáš Bezák.

A Kaufland szóvivője, Lucia Vargová szerint tavaly ugyan náluk is befolyásolta a járványügyi helyzet a húsvéti termékek árusítását, de az ünnepek után mindent eladtak. „Átlagosnak mondható a húsvéti édességek iránti kereslet, leginkább a csokoládéfigurákat, táblás csokoládét viszik, és egyre nagyobb az érdeklődés a marcipánból készült édességek iránt is.”


 

Ha csoki, akkor tábla

Egyelőre semelyik üzletláncnál nem esnek kétségbe, egyrészt, mert a legtöbb húsvéti élelmiszert csak az ünnepek előtti napokban vásárolják meg az emberek, másrészt pedig azért, mert a készleteik is kisebbek, mint tavaly.

A Coop Jednota kereskedelmi igazgatója, Branislav Lellák megkeresésünkre azt válaszolta, már tavaly is kevesebb húsvéti édességet adtak el, mint az előző években, de ennek ellenére igyekeztek idén is széles választékot biztosítani a vevők számára. „Ebben az időszakban általában a csokoládéfigurák iránt a legnagyobb az érdeklődés, de hogy idén mennyit sikerül eladnunk, azt majd csak az ünnepek után fogjuk értékelni” – mondta.

Hasonlóan óvatosak a Billánál is, a tavalyi tapasztalatok alapján idén gyengébb keresletre számítanak. „Ez bizonyára összefügg a jelenlegi korlátozásokkal s a kijárási tilalommal is. A vevők főleg az ismert márkák termékeit keresik a legjobban, ezekből igyekeztünk összeállítani a kínálatot” – tájékoztatott a Billa szóvivője, Kvetoslava Kirchnerová.

A hazai nagy üzletláncok közül egyedül a Tesco nem válaszolt kérdéseinkre, Peter Steigauf szóvivő szerint ők maguk készítenek sajtóhírt a húsvéti kínálatról és keresletről, s csak közvetlenül az ünnepek előtt adják ki. Sajnos, az már lapzárta után lesz, ezért legalább egy tescós eladót megkérdeztünk, mennyire viszik a vevők a csokoládényulakat, tojásokat. „Nagyon kevés fogy. Ha valaki visz is figurát, csak valami kicsikét, márkás csokoládéból, olyan csomagolást, amelyben több darab van, és mellé egy-két tábla jobb csokoládét. A régebben divatos hatalmas, drazséval töltött tojások, óriási nyulak egyáltalán nem fogynak, locsolóvizet, korbácsot pedig nálam még nem fizetett senki” – mondta Anna, a nyitrai Tesco Hypermarket egyik pénztárosa.


 

Otthon ülünk, ropogtatunk

Azt a GfK piackutatónál is igazolták, hogy a szezonális termékeket fokozatosan felváltja a jó minőségű táblás csokoládé és bonbon. De míg ezeket Mikulásra, karácsonyra és húsvétra veszik, egész évben leginkább a kekszek, nápolyik és ostyák fogynak. A keksz a karantén egyik nagy nyertese, míg a csokoládé iránt az ünnepek előtti heteket kivéve lényegesen csökkent a kereslet. Jóval több fogy a ropikból, krékerekből, burgonyaszirmokból és a müzliből is – valószínűleg azért, mert most több embernek jut ideje reggelizni.

A kekszek szezonja egy éve tart, és nagy valószínűséggel húsvétra is többen vesznek majd csokoládés ostyát, vaníliás karikát, sós burgonyaszirmot mint csokoládényulat. Ez még azokban a falvakban is így van, ahol a járvány előtt még jártak locsolkodni a legények. A zoboralji Nyitracsehiben működő, Môj obchod hálózathoz tartozó élelmiszerboltban tucatnyi csokinyúl és csokitojás vár vevőre, egyelőre hiába. Ficza György, az üzlet tulajdonosa azt mondja, már tavaly sem adott el sokat, de nem tudja elképzelni, hogy semmilyen húsvéti édesség ne legyen a kínálatban. „Ha csak egy-egy nagymama akar valamit venni az unokájának, legyen miből választania. Ami megmarad, eladom jelképes áron, itt már nem a haszonról van szó, hanem arról, hogy ha már a templom is zárva, locsolkodni sem szabad, legalább a boltban legyen húsvéti hangulat.”

A másik helybeli bolt tulajdonosa, Csery Ildikó csak apró csokoládényulakat, tojásokat rendelt, amelyekből több van egy csomagban. „Ezeket viszik is, mert akár egy tálkában is ki lehet tenni az asztalra. Sokan magukat örvendeztetik meg így, ha már nem jöhetnek a locsolók” – mondja.

Sokkal nehezebb helyzetben vannak a prémium kategóriás, kézműves termékeket kínáló csokoládéboltok, amelyek külföldről hozzák be az árut. A belga csokoládéból készült termékeket kínáló eperjesi ArtChoco kisboltban most csak az ablakon adhatják ki, vagy postán küldhetik el az árut, és a vásárló egyre kevesebb. „Nincs pénz a minőségi termékekre, és ilyesmit ritkán is vesz az ember magának. Családi összejöveteleket, ünnepségeket viszont nem lehet tartani, ezért a tojások, nyulak, nem kellenek. Tavaly is nyakunkon maradt a nagy része, kénytelenek voltunk áron alul eladni, ezért idén csak keveset rendeltünk. Azt sem figurákat, hanem csokoládébonbonokból kirakott húsvéti üdvözleteket, de úgy néz ki, ez sem fog elfogyni” – mondja Viktória Balarová, a bolt vezetője.


 

Feltámad még a vásárlókedv

Bár az elcsépelt szófordulattal élve már semmi nem olyan, mint a járvány előtt volt, ez nem jelenti azt, hogy már nem is lesz. Liszka József néprajzkutató szerint az emberiség történetében eddig még nem volt példa arra, hogy a fogyasztási szokásokat a járványok vagy a háborúk hosszú távon befolyásolták volna. „Az, hogy az emberek mit vásárolnak, elsősorban az üzletről szól. A húsvéti hagyományok a járványtól függetlenül is kiveszőben vannak, de ez a fogyasztási szokásokkal nem függ össze, azért a csokinyulat megvették az emberek, és ezután is meg fogják venni. Van viszont egy néphagyomány, a virágvasárnapi kiszehajtás, amely épp a pestisjárvány után terjedt el egyházi kezdeményezésre. A telet, betegséget, „dögöt” jelképező szalmabábut a lányok kivitték a faluból, és folyóba vagy tűzbe dobták. A szokások változnak, alakulnak, de amint elmúlik a veszély és az ijedelem, az emberiség beleveti magát az élvezetekbe, és újra vásárolni fog” – jegyzi meg Liszka József.

Ha mást nem, akciós csokinyulat, mert tudvalevő, hogy a csokoládé növeli a boldogságérzetet, és erre karanténban különösen nagy szükségünk van.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/13-14. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Nyúlból lesz a Mikulás?

Létezik egy városi legenda, amely szerint a megmaradt csokinyulakat újracsomagolják mikulásnak és fordítva. Időnként fotók is megjelennek az interneten ilyen átöltöztetett csokoládéfigurákról, és nem kizárt, hogy néha elő is fordulhat ilyesmi, de tömegesen biztos nem, ahhoz túl bonyolult és költséges lenne a törékeny csokoládé átcsomagolása. Ha mégis mikulást találunk a nyúl csomagolása alatt, ne essünk kétségbe, a csokoládé legalább egy évig megőrzi a minőségét, bátran megehetjük. Kivéve, ha már többször átöltöztették.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

Ukrán, szerb orvosok kellenek

Eszük ágában sincs visszatérni a külföldön dolgozó orvosoknak Szlovákiába

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

zelenszkij k

Zelenszkij: Az orosz agressziónak sosem sikerült átírnia a történelmet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.