Aktuális

Nyomdafestéket nem kérő tartalmaink

Másfél hónapja is van már annak, hogy a Vasárnap ismét önálló identitással él és várja olvasóit az interneten. Azóta sorjáznak az exkluzív tartalmak.
author
Rizsányi Attila

2020. június 17. 10:15

online

Március derekán a szerkesztőségi munka költözött fel a világhálóra, gyakorlatilag egyik napról a másikra. Valamivel több mint egy hónappal később, április 22-én az általunk gyártott tartalmak online gyűjtőhelye is új köntöst kapott, és egészen önálló lakcímet: ez a www.vasarnap.com. Ezután tehát továbbra is minden kedden Vasárnap, ám most már az összes többi napon is: csak keresse fel bármikor (minél gyakrabban) folyamatosan frissülő weboldalunkat! A nyomtatott lap esetében az jár a legjobban, aki előfizet, és házhoz viszik neki a Vasárnapot, az online térben pedig az, aki a vasarnap.com-ot állítja be kezdőoldalának, hogy minden böngészés innen induljon.

Csomópontok

Virtuális címlapunkon természetesen mindig megtalálni az épp legfrissebb és legfontosabb tartalmainkat, de olyan gyűjtőrovatok kialakítására törekedtünk, amelyek az adott cikktípusok széles skáláját kínálják. Az Aktuális, a Nézet, a História, a Pihenő mind olyan csomópontok, ahol különböző témák és stílusok gyülekeznek e hívószak körül. A gyerekeket Huncutka, a konyhában tüsténkedőket pedig a virtuálisan terített Vasárnapi asztal várja. Izgalmas kalandba bocsátkozik, aki régi Vasárnapok lapozgatására adja a fejét, márpedig itt ennek egy sajátos módja lehetséges: az Archívumban évekre, sőt évtizednyi távolságokra lehet elmerülni a lap múltjában, ismét felfedezni régi kedves olvasmányokat, visszaemlékezni a szívünkhöz legközelebb álló szerzők korábbi okfejtéseire.

Online és offline

Az új felület helyet biztosíthat olyan tartalmaknak is, amelyek a nyomtatott lapban nem jelennek meg: kezdve azoktól, amelyek nem is jelenhetnének meg, ilyenek például a videók, továbbá amelyeket nem sok értelme lenne nyomtatásban megjelentetni, például a gyorsan aktualitásukat veszítő röpcikkek, és persze mindig akad olyasmi is, ami a nyomtatottba egyszerűen nem fér bele – itt viszont végtelen a felület. Tegyük hozzá: bizonyos nyomtatott tartalmak viszont itt nem vagy nem úgy jelennek meg, és le kell belőlük számítani a grafikus áldozatos munkáját, itt ugyanis a rendszer tördel és vágja méretre a fotót. Vasárnap ez is, csak más, és ami mindkét helyen fellelhető, az sem ugyanaz tehát.

Exkluzivitás

Hogy azoknak is érdemes legyen ellátogatniuk a vasarnap.com-ra, akik hűséges előfizetőink, vásárlóink, és az első betűtől az utolsóig elolvassák a nyomtatott Vasárnapot minden héten, kizárólag az online felületen elérhető szerzői tartalmakkal rukkoltunk elő. A virtuális világban viszonylag könnyen és gyorsan változhatnak a dolgok, de ezek jelen állása szerint a hetet Csanda Gábor irodalomkritikus, szerkesztő sorozatával indítjuk, ez a Karantén és kalória. A munkahét zárásaként pedig betekintést adunk A VeresWalóságba, azaz egy olvasás erejéig Veres István kollégánk szemével láttatjuk a világot. Hétközben Mayer-Ázsoth Réka kolléganőnk invitál kalandokra, két alkalommal, két külön dimenzióba: a Vasárnap a múzeumban sorozatban a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakhoz tart tárlatvezetést, a Vasárnap a világban címűben pedig virtuális utazásra invitál.

Az imént említett online archívumban próbálunk tájékozódási pontokat adni, érdekességeket mutatni – ezt szolgálja az Elmúlt Vasárnapok sorozat, és hogy útravalót adjunk egy újabb hétre való felkészüléshez, vasárnaponként egy magvas gondolattal, mottóval szolgálunk – Vrabec Mária újságírónk jóvoltából. Közben pedig valódi versvadászatra indultunk: nemcsak azt szeretnénk megtudni és bemutatni, hogy olvasóinknak és munkatársainknak melyik a kedvenc versük, hanem ehhez vallomást, indoklást is közlünk. A versgyónáshoz pedig egy új színteret biztosítunk.

Koperta is online

Vasárnapos közösségünk legújabb gyülekezőhelye a Vasárnap online Koperta nevű Facebook-csoport – már most több száz taggal. Arra buzdítjuk azokat a kedves Olvasóinkat, akik jelen vannak ezen a közösségi oldalon, hogy keressék meg a csoportot, kérjék felvételüket, aki pedig már bent van, hívja meg a szomszédot, barátokat, rokonokat. Hogy minél többen legyünk, minél többet beszélgethessünk, egyeztethessünk, akár véleményt ütköztethessünk, barátkozhassunk. Itt is el kell mondani: nem helyettesítője ez a hagyományos Kopertának, leveleiket továbbra is várjuk akár papíron, akár e-mailben, csak most egy újabb csatornát nyitottunk, a csoportban közzétett legérdekesebb bejegyzések ugyanis a lapban is megjelenhetnek. És ha már létrejött ez a felület, éljünk a pluszlehetőségekkel: a bejegyzések alatt mondjuk el véleményünket, tegyük közzé, ha valami izgalmasat látunk. Azaz: éljünk virtuális vasárnapos családi életet nemcsak kedden.

Út hozzánk

Gondoskodunk arról, hogy semmi fontosról ne maradjanak le, és hogy ez az online térben is így legyen, kövessenek, kedveljenek bennünket a közösségi oldalakon, hiszen ott is jelen vagyunk. A Facebook és az Instagram világában is megtalálnak, csak keressenek ránk (Vasárnap magazin), és kövessék figyelemmel bejegyzéseinket – hiszen bármikor jöhet valami újdonság az állandó frissülés közepette. A linkek a Vasárnaphoz vezetnek, a Vasárnap pedig, megtartva a nyomtatott változatát, ezután egy új minőségben is számít minden Olvasóra.

„Voltam én már ennél nehezebb is, amikor még hírét se hallottuk vírusnak. Úgyhogy nem tartom szerencsésnek egyenes arányosságot látni az evés és a karantén között.”

Csanda Gábor Karantén és kalória című online sorozatából

 

„De arra a szakértő sem tud válaszolni, hogy ha délelőtt vásárolok a boltban egy üveg Csallóközi IPÁ-t (címkéjén vörös alapon fehér emberalak sarlót és kalászokat tart, tekintetével pedig úgy tekint a távoli jövőbe, mint ahogy ilyenkor szokás), szóval miután ezt hazaviszem, ebéd után elfogyasztom, miért lepik el a szociális médiám felületeit a kézművessör-reklámok. Valakinek az algoritmusa most beleszólt az életritmusomba.”

Veres István valóságának egy darabja A VeresWalóságban

 

„Talán azért, mert én is úgy éreztem, hogy sok mindent nem mondhatok el senkinek, mert mindig mindenkinek meg kellett felelni a falusi közegben.

Szerettem volna világgá kürtölni bánatomat, fájdalmamat, örömömet, és vártam, mindig vártam a lehetőséget, hogy ezt megtehessem.”

Nagy Edit lapmenedzserünk vallomása a Kedvenc versem sorozatban

 

„A videóhívás persze sokban eltér attól, amikor még tárcsázni kellett a másik számát (mi is az a tárcsázás, és miért éppen tárcsázás, kérdezheti, aki már ebbe az új világba született), de az efféle kommunikáció illemszabályai, a biztos alapok nem változtak. Tíz év telt el azóta, hogy 2010 áprilisában összefoglaltuk ezeket, de most igazán aktuális felfrissíteni.”

Archívumleső sorozatunk, az Elmúlt Vasárnapok évtizednyi visszatekintése

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Richard Sulík

Kezdetét vette a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Richard Sulík

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

néni k

Hátulról támadt 79 éves áldozatára a 22 éves rabló

d

Felemeltette a fizetését a polgármester, majd a lakosok adóinak növelését javasolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.