Aktuális

Most is összetart Sárosfa közössége. GALÉRIA

A járvány ugyan rányomja a bélyegét a község életére, de emellett is történnek fejlesztések, és a rendkívüli helyzet azt is megmutatta, mennyire összetartó az ott élők közössége.
author
Rizsányi Attila

2021. február 17. 08:00

sárosfa
- Somogyi Tibor felvétele

Nem egyszerű helyzet elé állította a járvány Sárosfa (Blatná na Ostrove) lakosságát és a község vezetését. Ahogy valószínűleg máshol is, úgy a Dunaszerdahely és Somorja között félúton található településen is a bizonytalanság, a felfordult életek, bizonyos esetben pedig a rezignáltság jellemzi a mindennapokat, amelynek már minden szegmensére rányomta bélyegét a járványhelyzet – egyedül talán a természetben tett kirándulások képeznek még kivételt. Bizakodásra és büszkeségre ad azonban okot, hogy igazán segítőkész emberek élnek itt, mondja Földváry Terézia polgármester. „A fennálló helyzet kezelését könnyíti, hogy sokan vannak a faluban olyanok, akikhez fordulni lehet, és készségesen segítenek, például a tesztelés megvalósítása terén, holott semmi nem kötelezi őket erre. Nagyon jó érzés, hogy van támaszunk.”

 

Rendkívüli üzemmód

A sárosfai községvezetésnek az idén gyakorlatilag alig marad kapacitása arra, hogy ellássa a hatásköreiből adódó rendes feladatait, annyi a dolog a tesztelések megszervezésével, a polgárok folyamatos tájékoztatásával, röplapok kiadásával, a rendkívül hektikus rendelkezések és intézkedések értelmezésével, végrehajtásával, szervezéssel. És ez persze azt is jelenti, hogy egy sor ügy és tennivaló felhalmozódik, ez majd egy jövőbeli pillanatban vár megoldásra. „Két hivatali alkalmazottunk van, ami eleve kevés egy ezres lélekszámú településhez, ahol iskola, óvoda, kultúrház, számos szervezet és egyesület működik, a jelenlegi megfeszített tempó pedig végképp túlterhelést jelent” – magyarázza a polgármester. Ezért is különösen fontos, hogy most kitűnik, a közösségnek mennyi segítőkész tagja van, aki saját idejét áldozva igyekszik tenni Sárosfáért. Márpedig ennek az összetartásnak is meg lehet találni a gyökereit: a hosszú évek óta tartó, folyamatos szervezőmunkában.

 

Galéria
Sárosfa
Sárosfa
Sárosfa
Sárosfa
+14

Másfél évtized

Földváry Terézia tizenöt éve áll a község élén polgármesterként, és ennyi idő alatt már bőven jut a jobb és a rosszabb időszakokból is. Érdeklődésünkre feleleveníti, hogy a 2008-as gazdasági világválság után sem volt egyszerű a helyzet, és bizony a jelenlegi is hatással van a pénzügyeikre. Emellett azonban pozitívumokból is akadt bőven, szívmelengető emlékként őrzi a falu 1286-os első írásos említésének 730. évfordulóján tartott díjátadót, és büszkén tekint végig a központ parkján, amelyet sikerült felújítani, ezáltal közösségi helyszínné tenni. „A tizenöt évre nem egységként tekintek, hanem külön az egyes választási ciklusokra. Négyévente van újabb és újabb vízió és ötletcsomag, és ezek megvalósításán kell dolgozni.” Építtettek lakótömböket – nem bérlakásokat –, ahová elsősorban a helyiek beköltözését sürgették, jelenleg éppen a tűzoltószertár és a halottasház, továbbá az iskola tetőszerkezetének a felújítása aktuális. Emellett pedig pályázat segítségével komposztálóedényeket biztosítanak a polgároknak, ezzel is megkönnyítve a törvényben is előírt, a környezet miatt is fontos átállást.

 

Várják a diákokat

S ha már felmerült az iskolaépület, nem kerülhetjük meg az ehhez kapcsolódó legfontosabb kérdést: van-e, lesz-e diák, aki a padokba üljön. A polgármester nagy örömére az óvodába 42 gyermek jár, két csoportba, és egyébként ezzel olyannyira megtelik a kapacitás, hogy sajnos a közeli falvakból már nem tudnak felvenni. Az iskolában azonban ehhez képest döbbenetesen alacsony a diáklétszám, jelenleg mindössze hét gyermek jár ide, holott nagyon családias a hangulat, felkészült oktatókkal. „Azért is lenne fontos, hogy a szülők ne vigyék el a közeli nagyobb települések iskoláiba a gyerekeket, mert ha itt, Sárosfán tanulnak, azzal kulcsfontosságú kötelékek képződnek. Megismerkednek a falubéli társaikkal, az iskolán kívüli programok is helyben lesznek, hosszú távon inkább fogják helyinek érezni magukat.” Éppen ezért remélik, hogy ez a tendencia változni fog, egyben kérik is a szülőket, hogy fontolják meg az iskolaválasztást.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/7. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Miért jó itt?

Sárosfainak lenni, bizony, nagyon is jó, kiváló helyen fekszik, nyugodt település, olyan kiterjedt infrastruktúrával, ami kevéssé jellemző ezerfősnél kisebb lakosság esetében – hangsúlyozza Földváry Terézia. Normális, járványmentes időkben a kulturális élet is pezsgő, évente 20-25 rendezvénnyel, tehát minden hónapra jutott néhány esemény, amelyeket a környező településekről is látogattak. „Tavaly ennek megálljt parancsolt a koronavírus, egyetlenként a Jánoskerti ízek bográcsos ételek fesztiválját tudtuk megtartani, pedig egyébként színházlátogatások, vendégszereplések, író-olvasó találkozók, klubestek, falukirándulások gazdagítják a mindennapokat. Most viszont e téren nehéz, sőt lehetetlen előre tervezni, de alig várjuk, hogy újra lehetőségünk legyen rá. Már csak azért is, mert lelkileg nem tesz jót hosszú távon az embereknek a bezártság, hiányoznak a találkozások, a közösségi élet.” És mert járványidőkben különösen kitűnik, mennyire fontos ápolni az emberi kapcsolatokat, hogy erős emberi közösségek alakuljanak ki.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szlovák Orvosszakszervezet küldöttsége a keddi tárgyaláson sem tudott megegyezni az egészségügyi minisztériummal

Napról napra egyre több orvos mond fel

f

Az elit nyomozó szerint ilyen büntetést kaphat a pozsonyi gázoló

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

f

Kiderült, mennyivel hajthatott a pozsonyi gázoló

zelenszkij k

Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely lehetetlenné teszi, hogy valaha is tárgyalóasztalhoz üljön Putyinnal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.