Miért nem lett bajnok a DAC?

DAC

Kiértékeltük a dunaszerdahelyi futballszezont Poór Tiborral és Szigeti Attilával.

Ha valaki tavaly nyáron azt jósolta volna, hogy egy éven belül magyar kormányfője lesz Szlovákiának, és a DAC nyeri a szlovák labdarúgó-bajnokságot, aligha vette volna bárki is komolyan. Pedig majdnem összejött...

Ódor Lajosból miniszterelnök lett, a DAC pedig négy fordulóval a szezon vége előtt még a Fortuna Liga élén állt. Miért nem lettek végül bajnokok a sárga-kékek? Kis híján miért torkollott botrányba a DAC–Slovan rangadó? S egyáltalán: milyen volt a dunaszerdahelyi futballszezon?

Erről beszélgettünk Poór Tiborral, a dunaszerdahelyi Klikkout magazin SzerdaHelyzet című műsorának házigazdájával és Szigeti Attila futballelemzővel.

FORTUNA LIGA

A 2022/23-as szezon végeredménye:

1. Slovan 69 pont      

2. DAC 67 pont

3. Trnava 52 pont

A tavasz közepén a DAC-nak 6 pont volt az előnye a tabella élén a címvédő Slovannal szemben. S akkor jött a Slovan–DAC rangadó, amelyen a dunaszerdahelyiek szerezték meg a vezetést: abban a pillanatban 9 pontra nőtt a DAC előnye! Csakhogy a Slovan perceken belül fordított, s a 9 pont előnyből a szezon végére 2 pont hátrány lett. Mit kellett volna másként csinálnia a DAC-nak, hogy megszerezze története első bajnoki címét?

SZIGETI ATTILA A Slovan erejét mutatja, hogy tizenegy góllal többet rúgott a bajnokságban, mint a DAC. A pozsonyi klubnak nagyobb a költségvetése, erősebb a játékoskerete. A bajnoki cím sorsát az egymás elleni meccsek döntötték el [a DAC a 2022/23-as idényben négy meccsen egyszer sem tudta legyőzni a Slovant: 1:1, 1:1, 1:2, 2:3 – a szerk. megj.]. A kispad is rövid volt a DAC-nál, amikor meghatározó játékosok kiestek, nem volt kivel pótolni őket.

POÓR TIBOR Tavasszal volt egy meccsünk Nagyszombatban, ahol megelégedtünk az egy ponttal. Akkor úgy tűnt, az is aranyat ér, de utólag látjuk, hogy hiba volt beérni a döntetlennel. Mindent összevetve azonban el kell ismerni, hogy a Slovan jobb csapat. Láthattuk az erejüket a Konferencia Ligában és a DAC elleni meccseken is.

DAC

A szlovák ligában mindig a pályán dőlnek el a meccsek?

POÓR Az utolsó tizenöt forduló majdnem mindegyik meccsét láttam. Nemcsak a DAC-ot figyeltem, hanem a többi csapatot is. Nem volt tiszta bajnokság, ebben biztos vagyok. A játékvezetők belenyúlnak a meccsekbe. Helyenként úgy érzem, ez szándékos, helyenként viszont úgy, hogy nem tudnak bíráskodni.

SZIGETI Egyértelműen kijelenthető – és erről a televíziós közvetítések során is bárki meggyőződhetett –, hogy a Slovan erős hátszéllel rendelkezik. A játékvezetői hibák általában nekik kedveznek. Minden fontos meccsükre jutnak furcsa jelenetek, kiállítások, tizenegyesek. Hiába van videóbíró, mégis a Slovan javára döntenek. Nem egyszer, nem kétszer.

Világi Oszkár 2014-ben lett a DAC tulajdonosa, azóta Adrián Guľa a tizenegyedik edző. Irányította a csapatot László Csaba, Marco Rossi, Peter Hyballa és Bernd Storck is, de a bajnoki cím csak most került elérhető közelségbe. Miben más Guľa, mint az elődei?

SZIGETI Nemcsak az edző más, hanem megváltozott a klubvezetés hozzáállása is. Amikor Világiék átvették a klubot, az volt a filozófiájuk, hogy saját nevelésű játékosokat kell szerepeltetni a DAC-ban. Aztán belátták, hogy fiatalokkal nem lesznek eredmények. Jó edző volt Hyballa? Igen. Jó edző volt Marco Rossi? Igen. Jó edző volt Bernd Storck? Igen. Sőt, még Németh Antal is jó edző volt. De túl fiatal játékosaik voltak.

POÓR Voltak olyan bajnoki szezonok, amikor a DAC-nak volt a legalacsonyabb átlagéletkorú csapata a Fortuna Ligában. Csakhogy zöldfülűekkel nem lehet bajnokságot nyerni, a fontos pillanatokban szükség van a tapasztalatra.

SZIGETI A tulajdonosi kör mintha mostanra tanulta volna meg, milyen támogatást kell adni egy edzőnek. Nézzük meg a Slovant: ott van Kucka, a kis Weiss, Čavrič, Kankava… Csupa öreg róka. Rutintalan fiatalok nem tudják felvenni velük a harcot.

POÓR Guľa viszonylag rövid idő alatt arculatot adott a csapatnak, de látjuk, hogy a keret erősítésre szorul. Kellene egy tapasztalt játékos, aki a pályán is össze tudná fogni a csapatot.

DAC

A bajnoki cím sorsát nagyban meghatározta a májusi 7-i DAC–Slovan (2:3) rangadó, amely után a dunaszerdahelyi edző, Adrián Guľa szokatlanul éles hangnemben bírálta a játékvezetőt. Azt mondta, kár, hogy a foci helyett a bíróval kell foglalkoznia, de a pálya a Slovan irányába lejtett. Igaza volt?

POÓR A DAC korábbi edzői is jelezték, hogy gond van a bírókkal, nem egyformák a feltételek. Guľának igaza volt. Fontos, hogy ezt kimondta. Az is fontos, hogy szlovák edző mondta ki. Beletrafált a közepébe! Ezért is szisszent fel annyira ezen a kijelentésen a szlovák sajtó.

SZIGETI Tény, hogy Guľa indulatos volt, mert a csapata éppen elveszített egy fontos meccset. De ettől még igazat beszélt. A játékvezetők a múltban is rendre megkárosították a DAC-ot. Emlékszik még valaki arra, amikor Nagyszombatban össze-vissza rugdosták a játékosainkat, de végül mégis tőlünk állított ki két futballistát a bíró? Ha kétes szituáció van, általában a DAC ellen ítélnek. Ezt statisztikákkal is alá lehet támasztani.

DAC

„Magyarul énekelünk, egész ország ellenünk” – így szól a DAC-tábor egyik rigmusa. A csapat szinte minden meccsén ott vagytok, bejártátok Szlovákia stadionjait. Gyakoriak a magyarellenes megnyilvánulások a DAC meccsein?

SZIGETI Mondok egy példát. Néhány hete, amikor Besztercebányán játszott a DAC, a meccs után Adrián Guľa nyilatkozott a pálya szélén. A közelben álltunk, pontosan hallottuk, hogy az arra haladó szlovák szurkolók mit kiabálnak oda neki. Nem idézem, mert úgysem lehetne közölni. Ez társadalmi probléma, amellyel sajnos senki sem foglalkozik.

POÓR Amíg a Nyitra csapata az élvonalban szerepelt, ott volt a legszörnyűbb a légkör. Néha másfél méterről üvöltöttek ránk. Legutóbb Pozsonyban is rám szóltak, a Slovan–DAC meccsen, a fő tribünön. Nem suhancok, hanem nyugdíjaskorú férfiak. Hogy miért beszélek magyarul.

SZIGETI Ezek persze reakciók arra, hogy a DAC-tábor a meccsek előtt elénekli a magyar himnuszt, és szól a „ria-ria-Hungária”. A szlovák közeg nem tudja ezt a helyén kezelni.

POÓR Pedig csak meg kellene tanulniuk elfogadni, hogy a „ria-ria-Hungária” nem provokáció.

DAC

Melyik volt az idei szezon legjobb DAC-meccse?

SZIGETI Paradox lesz, amit mondok, de a DAC akkor játszott a legjobban, amikor kikapott. Két ilyen meccset említenék, mindkétszer a Slovan volt az ellenfél. Idegenben 2:1-re, otthon 3:2-re kikaptunk, de nagyszerűen játszottunk, éretten, taktikailag magas színvonalon.

POÓR Nem az a jó meccs, amikor 4:0-ra vagy 5:0-ra nyerünk, és az ellenfél játékosai csak értékelhetetlen teljesítményt nyújtó statiszták, hanem amikor a másik csapat is erős. A Slovan elleni meccseink ilyenek voltak. De valljuk be, túl nagy merítési lehetőség nincs is, mert a Fortuna Ligában a mérkőzések többsége alacsony színvonalú. Ez a kettő viszont átlagon felüli volt.

DAC
DAC

Melyik volt a DAC leggyengébb meccse?

SZIGETI A Zólyombrézó elleni idegenbeli 0:2. Nagy tét, sima vereség. A csapat is, az edzői stáb is csődöt mondott.

POÓR De a szezon eleji, Zólyombrézó elleni idegenbeli 0:0 is említhető…

SZIGETI …várjatok, mondok egy másikat: a Homonna elleni vereség a Szlovák Kupában. Az is rémálom volt.

POÓR A Szlovák Kupa egész lebonyolítási rendszere egy rémálom. Falusi csapatok ellen kell játszani, olykor minősíthetetlen pályákon, túlsúlyos ellenfelekkel. Nem akarom megbántani az alacsonyabb osztályú csapatokat, de ezeknek a meccseknek futballszakmai szempontból az égvilágon semmilyen hasznuk nincs. Úgyhogy szerintem a szezon leggyengébb mérkőzései közé tartozik még az a kupameccsünk is, amelyen 10:1-re győztünk.

A DAC montenegrói csatára, Nikola Krsztovics 18 találattal a Fortuna Liga gólkirálya lett. Korábban csak egyszer adott gólkirályt a DAC, Pavol Diňa személyében, még 1994-ben. A DAC-nak azóta is voltak jó csatárai, de ők szinte azonnal távoztak Dunaszerdahelyről. Ilyen volt a kameruni Leo Kweuke (később: Sparta, Cottbus, Rizespor), az elefántcsontparti Vakoun Issouf Bayo (Celtic, Toulouse, Charleroi, Watford) vagy a venezuelai Eric Ramírez (Din. Kijev, Sporting, Slovan). Mennyi esélyt láttok arra, hogy Krsztovics itt marad, és a következő szezonban is a DAC játékosa lesz?

SZIGETI Úgy tudom, Krsztovicsnak élő szerződése van, ami 2027-ig szól, az ára pedig 6 millió euró. A Fortuna Ligából ilyen nagyságrendű összegért eddig csak egy-két játékost adtak el, Andraž Šporart (Slovan/Sporting) és Bénes Lászlót (Zsolna/Mönchengladbach). Krsztovics jó képességű csatár, sok gólt rúgott, sok meccset eldöntött, de sztárallűrjei vannak, mentálisan nincs a topon.

POÓR Két lehetőség van: Krsztovics elmegy külföldre, és ott nagyon gyorsan megtanulja, hogyan kell viselkedni az öltözőben. Vagy itt marad, s akkor a DAC-nál kell őt pszichésen rendbe hozni. Ha lenne egy tapasztalt vezéregyéniség a csapatban, már helyre tette volna őt.

DAC
DAC

Kalmár Zsoltot a 2020/21-es szezonban a Fortuna Liga legjobbjává választották. Remek a rúgótechnikája, jól olvassa a játékot, váratlan ritmusváltásai vannak, és egymaga is képes eldönteni meccseket. Csakhogy rendkívül sérülékeny, ha pedig a pályán van, akkor túl sok energiát fordít a focin kívüli dolgokra: reklamál, gesztikulál, törleszt. Mostanra mintha a DAC kezdőcsapatából is kiszorult volna. Mi történt Kalmárral?

POÓR Súlyos sérülés után nem egyszerű visszatérni. Adjunk neki időt. Ha nem sérül le újból, visszatér még a régi Kalmár.

SZIGETI Amikor először láttam őt egy válogatott meccsen, azt gondoltam, itt az új Döme. Olyan játékintelligenciája volt. Sokat reklamál? Igen. De ne felejtsük el, hogy minden meccsen favágók faragják, ő kapja a legtöbb rúgást. Apró, alattomos szabálytalanságokkal próbálják kizökkenteni, a játékvezetők pedig nem védik meg. Az sem segít rajta, amikor olyasmit nyilatkozik, hogy azért lőhetett büntetőt az ellenfél, mert a bíró szlovák.

POÓR Az egy szerencsétlen nyilatkozat volt, mert ha igaza is van, ilyet nem mondhat. Ezzel nemcsak magának is, a csapatnak is árt. De azt is látni kell, hogy az ellenfelek kifejezetten vadásznak Kalmárra a pályán.

DAC

A DAC-szurkolóknak fontos a magyarságuk hangsúlyozása, a klub is tudatosan erősíti az etnikai identitást. Annak idején, még az előző tulajdonosi érában az állt egy szurkolói transzparensen: „Magyar fiatalokat a csapatba!” Azóta szinte minden az előnyére változott meg a klub körül, de a szurkolóknak ez az óhaja ma ugyanúgy érvényes. Mert hiába működik utánpótlás-akadémia a DAC-nál, hogy a környék legtehetségesebb fiataljait becsatornázza, egyetlen csallóközi magyar sincs a DAC felnőtt csapatában. Miért?

SZIGETI Mert a DAC nem rendelkezik megfelelő utánpótlás-edzőkkel. Ez hangsúlyos hiányosság. Utánpótlás-edzőnek lenni nem mellékes állás, hanem komoly hivatás. Nem végezhető munka után, hobbiból. Tudom, miről beszélek, mert huszonegy évig voltam edző, ráment minden szabadidőm, megsínylette a családi életem. Olyan emberekre kellene bízni a dunaszerdahelyi utánpótlás-nevelést, akik helyiek, átlátják az itteni srácok problémáit, ismerik a mentalitásukat, és pedagógusként is kezelni tudják őket.

POÓR Úgy tűnhet, itt nem születnek jó focisták, ami nem igaz. Több nevet is említhetnénk, akik DAC-akadémisták voltak, de nem kaptak bizalmat a felnőtt csapatnál. Domonkos Kristófot például kifejezetten értékes futballistának tartom, több mint tíz évig nevelkedett a DAC utánpótlásában, de végül 1 percnyi játéklehetőség sem jutott neki. Miközben idehoztak légiósokat, akik könnyebben megkapták az esélyt.

DAC

Mi kellene ahhoz, hogy a következő szezonban bajnok legyen a DAC?

SZIGETI Meg kell erősíteni a csapatot. Szükség lenne egy csatárra. Meg egy jó kapusra, mert azon a poszton több meccs is elúszott. Nem ártana egy univerzális középpályás sem, amolyan Schäfer-típusú.

POÓR Ha a DAC előre akar lépni, azaz bajnokságot nyerni, és a nemzetközi kupában is minél tovább menetelni, akkor kész játékosokat kell igazolnia. Nincs más út.

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 30-i számában jelent meg

DAC
DAC
DAC
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?