Aktuális

Menekülnek a nővérek

Évek óta tudjuk, hogy vészesen kevés az egészségügyi nővér a szlovákiai kórházakban. Most, a szükségállapot megszűnte után még kevesebben lesznek, mert a járvány második hulláma alatt rájuk nehezedő nyomás miatt azok is felmondanak, akik egyébként még maradtak volna.
Vrabec Mária

2021. június 16. 08:55

Vasárnap
- TASR-felvétel

Az ország egészségügyi intézményeiben 31 ezer nővér dolgozik, közülük 1429-en már 65 éven felüliek, 3856-an pedig 60 és 64 év közöttiek, tehát jócskán meghaladták vagy épp elérték a nyugdíjas kort. Nyugodtabb körülmények között talán még maradtak volna, de ennyi stressz és ilyen igénybevétel már sok nekik. Azok, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, a veszélyhelyzet idején is távozhattak, most pedig követik őket a fiatalabbak, mutat rá Lukáš Kober, az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovákiai Kamarájának irodaigazgatója. „Idén januártól már 664-en szüntették meg a regisztrációjukat, ebből 560-an nyugdíjba vonultak, a többiek más okokból. További 451 nővér ideiglenesen szüntette be a regisztrációját, egészségügyi okokból, gyermekszülés miatt, vagy mert más munkát akar kipróbálni. Vagyis már május végéig több mint ezren távoztak a rendszerből, míg tavaly az egész évben 911-en mentek el, és 900-an szüntették be a regisztrációjukat” – állítja Kober.


 

Végzősök külföldre

Mindeközben évente 360–380 abszolvens szokott a kamarába bejelentkezni, holott háromszor ennyire lenne szükség. Végzős van elég, évente 800–900 nővér érettségizik és diplomázik, csakhogy a többségük vagy nem az egészségügyben helyezkedik el, vagy ha igen, akkor külföldön. „A fiatalok igényesek, és itt nem csak az anyagiakra gondolok. Szinte valamennyien jártak Erasmus ösztöndíjakkal külföldön, megtapasztalták, hogyan folyik a munka az ottani kórházakban, milyen a felszereltség, a vezetés, a munkahelyi kapcsolatok. Ők nem vágynak a mi penészes falú kórházainkba, ahol csak a folyosón van közös fürdőszoba, az alapvető műszerek is hiányoznak, és egy nővérre 10-15 beteg jut az előírt 2-3 helyett” – fogalmaz Lukáš Korbel.

A járványhelyzet és az egészségügyi dolgozókat övező tisztelet ugyan most sok fiatalt ösztönzött arra, hogy ezt a pályát válassza, a középiskolákba és a főiskolákra is 20-30 százalékkal több a jelentkező, de Korbel szerint itt már az is gond, hogy a főiskolákon nincs elég megfelelő képesítésű tanár. Középfokon jobb a helyzet, a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskolába 78 elsőst vesznek fel gyakorló nővér szakra, és Miklós Beáta igazgatónő szerint a június 22-i felvételiig már csak néhány szabad hely van. A legnagyobb gond tehát nem az, hogy nem lenne Szlovákiában elég, megfelelően szakképzett nővér, hanem az, hogy nem akarnak a hazai egészségügyben dolgozni. Az ágazatból már most 14 ezer nővér hiányzik, az idén távozókkal pedig akár 17-18 ezerre is emelkedhet a betöltetlen állások száma. Mindeközben a gyakorlott, 20-30 éves tapasztalattal rendelkező, de főiskolát nem végzett nővéreket nem becsülik meg eléggé, holott tudjuk, mennyit ér mifelénk egynémely diploma.


 

Egy nővér jut tíz betegre

Most, hogy a járvány következtében még nagyobb teher nehezedett rájuk, főleg az 55–59-es korosztályból döntöttek úgy sokan, hogy felmondanak, és a nyugdíjig hátralevő éveikben külföldre mennek. „A fiatalabbak közül is sokan fognak külföldre távozni, a nyugati járásokból Csehországba, Dél-Szlovákiából pedig Magyarországra, mert most mindkét országban jelentősen emelték a nővérek bérét” – mondja Lukáš Kober.

Szlovákiában ugyan óránként héteurós pótlékot ígért a kormány minden Covid-osztályon dolgozó nővérnek és orvosnak, de azokról, akik a többi osztályokon maradtak és a Covid-részlegre vezényelt kollégáik helyett is húzták az igát, megfeledkezett. Egyelőre arra vonatkozó terve sincs, hogyan kívánja a hiányzó nővéri és orvosi állásokat betölteni, vagy mivel marasztalná azokat, akik most készülnek felmondani. A szaktárca és a kórházak vezetői is inkább kozmetikáznak, rendre azt nyilatkozzák, megvan a betegellátáshoz szükséges létszám, csak azt nem teszik hozzá, hogy ez a betegellátás egyre gyengébb minőségű, és lassan egyre elérhetetlenebb lesz. „Nem lehet elvárni, hogy az a nővér, akire egy intenzív osztályon tíz beteg jut, ugyanazt nyújtsa mindegyiknek, mintha két-három betegre figyelne, ahogy az elő van írva. Mostanáig a kórházak úgy oldották meg a dolgot, hogy csökkentették az ágyak számát, de járványhelyzetben ezt nem lehet megtenni. Sokszor a személyzet csak a kimutatásokban szerepel, a valóságban a nővérek egy része épp anyaszabadságon, betegszabadságon van, vagy csak félállásban alkalmazzák őket. Ma már az sem működik, hogy más járásokból toboroznának nővéreket a kórházak, mert nővérszállók nincsenek, annyit pedig nem keresnek, hogy albérletre fussa.”


 

Kozmetikázzák a számokat

A személyzeti kozmetikázásra jó példa a nyitrai kórház fertőző betegségek klinikája, ahol a megyében a legtöbb Covid-beteget látták el az elmúlt hónapokban szinte háborús körülmények között. Hivatalosan a klinikán 11 orvos és 18 nővér dolgozik, a valóságban azonban az orvosok közül négyen gyesen vannak, ketten félállásban dolgoznak, hárman pedig, a klinika elöljáróját és a főorvost is beleértve, nyugdíjasok. A nővérek közül négyen csak félállásban dolgoznak, ketten betegállományban vannak és négyen már a felmondási idejüket töltik. A kórház vezetése csak úgy tudja „foltozni a lyukakat”, hogy a többi osztályról járnak ide szolgálatot teljesíteni a nővérek és az orvosok, akiknek nem ez a szakterületük, és a veszélyhelyzet elmúltával már nem is kötelesek vállalni a fertőző betegek ellátását. Sokaknál épp ez a túlterhelés vezet el odáig, hogy inkább elmennek külföldre, minthogy folyton túlórázzanak, és hónapok teljenek el úgy, hogy egy nap szabadságot sem tudnak kivenni. Átlagosan minden szlovákiai nővérnek legalább 14 nap szabadsága maradt tavalyról, sokan már az év első öt hónapjában több mint 200 túlórát dolgoztak le, ami rendes munkaidővel egy további hónapot tesz ki.

Tavaly nyár óta nem voltam szabadságon, novembertől március végéig 280 túlórám volt. Közben meghalt az apám, akitől rendesen el sem tudtam búcsúzni, mert annyi időm sem volt, hogy átmenjek hozzá a kórház egy másik osztályára, majd Covidban elhunyt a testvérem is, akit én ápoltam az osztályon. Betelt a pohár, március végén felmondtam, júniustól takarítani fogok ugyanabban a kórházban. Ha letelik a munkaidőm, nyugodtan hazamegyek, és nem fogok sípoló műszerekkel, hörgő betegekkel álmodni. Három évem van a nyugdíjig, ezt már kibírom a felmosóvödörrel is” – mondta el egy nővér, aki negyvenen túl végezte el távúton a főiskolát, hogy az aneszteziológián dolgozhasson, most mégis otthagyja az osztályt. Kolléganője, akinek egy éve van a nyugdíjig, maga is megfertőződött a koronavírussal, most post-Covid szindrómában szenved, és már fél éve betegállományban van. „Egy éve még úgy gondoltam, hogy nyugdíjasan is fogok dolgozni, mert jó volt a csapat az osztályunkon. A járvány ezt is elrontotta, mindenki mindenkivel összeveszett, és már azt a megfeszített tempót sem bírnám. Amíg betöltöm a 65-öt, addig betegállományban maradok, az osztályra már csak elköszönni megyek vissza” – teszi hozzá a szakember.


 

Még többet fog várni a beteg

Az Európai Unióban átlagosan 8,1 nővér jut ezer lakosra, nálunk csak 5,6. Szlovákiától rosszabbul csak Lengyelország és Bulgária áll. Ezen belül is szülészeti asszisztensekből a legnagyobb a hiány, csak 1900 van belőlük az egész országban. „Azóta ilyen rossz a helyzet, amióta EU-tagállam vagyunk, és a szakképzett nővérek előtt kinyílt a világ: látják, hogy máshol jobb körülmények között több pénzt lehet keresni. Akik most távoznak, azok már azt is tudják, hová lehet és érdemes menni, a járványhelyzetben legnagyobb terhelésnek kitett aneszteziológiai és intenzív terápiás nővérek például rendre Németországba távoznak. Ott nagyon magas szinten van az otthoni intenzív ellátás, a kórházból hazabocsátott betegnek szinte egy kórházi szobát rendeznek be az otthonában, és napi tizenkét órában váltakoznak mellette a nővérek. Csehországban és Magyarországon sokak számára nyelvi akadályok sincsenek, de a fiatalabbak már beszélnek németül, angolul is, könnyen elhelyezkednek bárhol a világban. Ide viszont nemigen jönnek nővérek sehonnan, és a szaktárcának terve sincs arra vonatkozóan, mivel lehetne őket idecsábítani” – folytatja Lukáš Kober.

A szaktárca mindennek ellenére azt állítja, hogy az egészségügyi ellátás teljes értékűen és korlátozások nélkül mindenki számára elérhető lesz. A minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová szerint már dolgoznak az ágazat perszonális stratégiáján és az oktatás tervezetén is. Biztató, hogy az új egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský úgy látja, személyzet nélkül a kórházak nem érnek semmit, de az az ő reformtervezetében sem szerepel, mivel motiválná és marasztalná a személyzetet. Az Európai Felújítási Alapból egymilliárd eurót szánunk a kórházak modernizálására, de hogy a felújított, felszerelt épületekben lesz elég orvos és nővér, azt senki nem meri megígérni. Pedig a betegek sorsa leginkább tőlük függ, nem véletlen, hogy az elkerülhető elhalálozások terén Szlovákia áll a legrosszabbul az unióban. Százezer betegre nálunk 168 olyan elhunyt jut, aki még élhetne, ha időben megfelelő ellátást kap, míg az EU-átlag ezen a téren 76. A jövőbeli kilátások még rosszabbak, a nagy többség még később fog kórházba, műtőasztalra kerülni, és ha már ott van, még ritkábban néz majd rá a nővér. Nem azért, mert nem akar, hanem mert nem győzi, és már az sem lesz, akinek szólhatna, mert egyedül marad 10-20 beteggel. Az évek óta túlfeszített húr most fog elpattanni.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/23. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

A nővérek életkor szerinti létszáma Szlovákiában

20–24 évesek 795

25–29 évesek 1753

30–34 évesek 1629

35–39 évesek 3554

40–44 évesek 6500

45–49 évesek 7699

50–54 évesek 5838

55–59 évesek 5500

60–64 évesek 3856

65 éven felüliek 1429

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.