Ma van a magyar kisebbségek napja

Ma van a magyar kisebbségek napja

December 18-án 1995 óta sok minden más mellett a magyar kisebbségeket is ünnepeljük; díj is kiosztásra kerül ezen a napon.

1995-ben a magyar kormány a kisebbség napjává nyilvánította december 18-át. Ezen a napon fogadta el az ENSZ a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbséghez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot, 1995 pedig az az év, amikortól a Magyar Köztársaság kiosztja a „Kisebbségekért” díjat. Ezt olyan emberek és szervezetek kaphatják, akik kiemelkedő tevékenységet végeztek valamilyen területen, érintse az akár a kultúrát, akár az egyházat, akár a tudományt, a gazdaságot vagy bármi hasonlót.

A díjra nemcsak a minisztériumok, de a határon túli magyar szervezetek és kisebbségi önkormányzatok is jelölhetnek, a díjjal pedig pénzjutalom is együtt jár. A kisebbségek napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a sajátos értékre, melyet a különféle kisebbségekben élő emberek kultúrája, hagyományai képviselnek, valamint emlékeztessen, hogy ezek megőrzése, ápolása és az őket fenntartó közösségek helyzetének folyamatos figyelése és segítése minden nemzet számára fontos feladat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?