Ma kezdődik a legismertebb zsidó ünnep, a hannuka

Ma kezdődik a legismertebb zsidó ünnep, a hannuka

Idén december 18. és 26. között zajlik az egyik legismertebb zsidó vallási ünnep, melynek gyökerei egy fontos történelmi eseménynél keresendők.

2022-ben december 18. és 26. között zajlik a hanuka, a zsidó vallás nemzetközileg legismertebb ünnepe, melyet a fények ünnepének is nevezni szoktak. Az esemény megnevezése héberül „felszentelést” jelent, és egyike azon zsidó ünnepeknek, melyek nem a Tórán alapulnak. A hanuka egy i.e. 2. századi eseménynek állít emléket, amikor is a zsidók újra felavatták jeruzsálemi szentélyüket egy felkelést követően, melyet görög-szír elnyomóik ellen indítottak.

A korabeli uralkodó, IV: Antiokhosz vallást korlátozó intézkedéseket próbált bevezetni, többek közt Zeusz-szoborral megszentségtelenítve a zsidók szentélyét, és arra is kötelezni akarta a vallás követőit, hogy szegjék meg a Tóra előírásait. A szentély újraavatása után elrendelték, hogy annak falai közt gyújtsanak menórát, egy speciális, hétágú gyertyát, melyhez éppen nem volt elegendő olajuk, de úgy döntöttek, egy éjszakára mégis meggyújtják. A gyertya állítólag végül nyolc napig égett, pontosan annyi ideig, amíg sikerült olajutánpótlást keríteni. A hanukát napjainkban is menóragyújtással, valamint tradicionális ételekkel és játékokkal is ünneplik a zsidó közösségek.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?