Aktuális

Koronavírusteszt: miért fizetős, ha ingyen jár?

A tavaszi nagy ijedtség után az állam is annyira könnyedén kezeli a koronavírust, hogy a beígért napi háromezer helyett időnként még harminc tesztet sem végeztet. A többit a polgárokra bízza.
Vrabec Mária

2020. augusztus 3. 11:10

téma
- TASR-felvétel

Nekik pedig nem csak hogy fizetniük kell a tesztért, de még abban sem lehetnek biztosak, vajon a vizsgálatra vagy annak eredményére való várakozás közben nem fertőződnek-e meg. A szervezés ugyanis a legtöbb kórházban kaotikus, és a higiéniai körülmények sem megfelelők. A COVID–19-tesztelés nehézségeire egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki a nyitrai kórházban volt a tortúra részese. Új munkaadója kérte tőle, hogy teszteltesse le magát, és mivel számolt azzal, hogy esetleg sokan várnak majd a mintavételre, jó előre tájékozódott.

75 euróba kerül

Még így is érték kellemetlen meglepetések, mert a helyszínen azzal szembesült, hogy a kórház az alapvető higiéniai és távolságtartási szabályokat sem tartja be, és alighanem több tesztelést vállal, mint amennyit biztonságosan el tud végezni.

„Felhívtam a kórház igazgatóságát, ahol azt mondták, hogy a fertőző betegségek osztályán, egy erre kijelölt rendelőben reggel hattól folyik a mintavétel. Nem sokkal hat után ott voltam, a kis váróteremben már vagy negyvenen zsúfolódtak össze. Nemhogy két méterre, de húsz centire sem voltunk egymástól, nem győztem csodálkozni, hogy egy kórházban ennyire nem ügyelnek a biztonságra. Csak a bejáratnál volt valami kézfertőtlenítő, azt sem használta mindenki. Hét után még mindig nem jött törletet venni senki, ekkor felhívtam az igazgatóságot. Ezúttal azt mondták, csak fél nyolctól van mintavétel. Fél nyolckor valóban lejött egy nővérke az osztályról, és közölte velünk, hogy csak attól vesz mintát, aki fel tudja mutatni a 75 euró kifizetéséről szóló igazolást. Fizetni viszont kizárólag az igazgatóság különálló épületében található pénztárban lehetett, ezért át kellett mennünk oda, majd az igazolással vissza.”

Műtét előtt sem ingyenes

A váróteremben ekkor már pattanásig fokozódott a feszültség, mert a nővérke azoknak a műtét előtt álló betegeknek sem akarta ingyen elvégezni a mintavételt, akiknél az orvos javasolta a COVID-tesztet. „Mindenki kiabált, méltatlankodott, ekkor a nővérke felhívta a felettesét, majd tolmácsolta nekünk, hogy azért kell mindenkinek fizetnie, mert ez nem COVID-kórház. Voltak, akik hazamentek, de a többség kifizette az összeget, gondolom, le akarták tudni az egészet, ha már ennyit vártak.”

Az eredményt a mintavétel utáni harmadik napra ígérték, olvasónk már jó adag türelemmel felvértezve indult a kórházba. Szerencsére a teszt kifizetésekor kapott nyugtát is magával vitte, mert anélkül nem is adták volna oda neki a vizsgálat eredményét. „Az első dolog, amit a nővérke közölt velünk, hogy fel kell mutatni a nyugtát. Akinél nem volt, az mehetett érte haza. Nem értem az egészet, hiszen ha a mintavétel előtt nem igazoltuk volna, hogy kifizettük, nem is vesznek törletet. Arról meg már talán beszélni sem érdemes, miért nem lehet a vizsgálat eredményéről sms-ben értesíteni a pácienseket, miért kell ilyen veszélyes fertőző betegség esetén újra és újra potenciális vírushordozók közé menni” – méltatlankodott olvasónk, akinek az eredménye szerencsére negatív lett. Utazni nem készül, a biztonsági előírásokat betartja, így remélhetőleg több tesztet nem kell végeztetnie.

Ingyen csak orvosi javallatra

Olvasónk tapasztalata alapján az egészségügyi minisztériumot is megkerestük, és azt a választ kaptuk, hogy elvileg a nyitrai kórházban csak orvosilag javallott esetekben végzik el a COVID-tesztet. „Minden olyan beteget, akit a kórházban fognak műteni, ott kezelnek, vagy ha a tesztelést a kórház orvosa javallotta, ingyen tesztelnek. Azoknak kell fizetniük, akik máshová, esetleg magánkézben lévő intézménybe mennek műtétre, de nekik általában elvégzik a tesztet térítésmentesen az adott intézményben” – tájékoztatott a szaktárca szóvivője, Zuzana Eliášová.

A nyitrai kórház valóban nem tartozik azok közé az államilag meghatározott intézmények közé, amelyekben epidemiológiai szempontból javallott COVID-teszteket végeznek, például azoknak, akik külföldről térnek vissza Szlovákiába. „Mindenekelőtt orvosilag javallott tesztelést végeznek a saját pácienseik számára, de a fizetős tesztelést is a regionális közegészségügyi hivatallal konzultálják” – áll a minisztérium válaszában. Ebből tehát az következik, hogy a nyitrai kórházban és más állami kórházakban is elsősorban a saját betegeiket, vagy a hozzájuk műtétre érkezőket kellene tesztelni úgy, hogy az ő biztonságukat szavatolják. Csakhogy a kórházak nyilván keresni is akarnak a dolgon, ezért vállalnak mindenkit, akár erőn felül is. Ezért a hosszú várakozás, a tumultus a váróteremben, az emberek ide-oda küldözgetése a pénztárba és vissza.

Költséges kockázat

Jelenleg Szlovákiában csak azok kötelesek saját költségen elvégeztetni a koronavírustesztet, akik a kockázatos kategóriába sorolt országból térnek haza – például Amerikából. Nekik a helyileg illetékes regionális közegészségügyi hivatalban kell e-mailben bejelentkezniük, és kötelesek otthoni karanténban maradni a háztartásuk valamennyi tagjával együtt. A közegészségügyi hivatal leghamarabb öt nappal a hazaérkezésük után kijelöli, hol és mikor tesztelik le őket, erről telefonon vagy e-mailben kapnak értesítést. Ha az eredmény negatív, nem kell karanténban maradni. Azok, akik a korona.gov.sk honlapon regisztráltak és kérték a tesztelést, sms-ben kapják meg a negatív eredményt. Pozitív teszt esetében orvos vagy higiénikus veszi fel velük a kapcsolatot, és egyeztet velük a további teendőkről. A teszt eredménye 96 óráig, azaz az eredmény közlésétől számított négy napig érvényes. Nagyon indokolt esetben (temetés, beteg hozzátartozóról való gondoskodás, családegyesítés, külföldön élő gyermekről való váltott gondoskodás stb.) lehet kérvényezni a karanténba vonulás kötelezettsége alóli felmentést (a formanyomtatvány a belügyminisztérium honlapján található). Az érvényes negatív COVID-teszt ilyenkor is kötelező.

Aki a kevésbé kockázatos országok valamelyikéből tér haza, annak sehol sem kell bejelentkeznie, karanténba sem kell vonulnia, de ha magán légúti fertőzés tüneteit észleli magas lázzal, telefonon vegye fel a kapcsolatot a körzeti orvosával, és mondja el neki azt is, hol járt az elmúlt időszakban. A legbiztonságosabb természetesen az, ha mostanában nem utazik külföldre az ember, mert a legnagyobb elővigyázatosság mellett is nehéz kizárni, hogy mások óvatlansága miatt megfertőződünk. Aki mégis útra kel, és hazatérte után szeretné leteszteltetni magát, az jobban teszi, ha magánlaboratóriumba megy. Fizetni ott is kell, viszont remélhetőleg nincs akkora fejetlenség, és talán a fertőtlenítésre is több pénz jut.

Ki jogosult ingyenes tesztelésre?

akut légúti fertőzésben szenvedők

– aki erősen köhög, és több mint három napja 38 fok feletti láza van, amely nem magyarázható más okkal

– akut légzési nehézségben szenvedők, akik 14 nappal a tünetek megjelenése előtt koronavírusos beteggel voltak kapcsolatban

– szociális otthonok és romatelepek légúti fertőzésben szenvedő lakói (utóbbiak a körzeti orvos, higiénikus, epidemiológus vagy infektológus ajánlásával)

– azok a várandós nők, akiknél a tervezettnél korábban beindult a szülés, és légúti megbetegedésben szenvednek, vagy kapcsolatban voltak COVID-fertőzött személlyel

– akut műtét előtt álló betegek, akik légúti megbetegedésben szenvednek, vagy kapcsolatban voltak COVID-fertőzött személlyel

– intenzív osztályokon kezelt betegek, ha légúti megbetegedés tüneteit mutatják

– akik szoros kapcsolatban voltak igazoltan fertőzött személlyel

– akik kigyógyultak a fertőzésből

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határ

Péntekig véglegesen eldől, hogy vörös lesz-e Magyarország és Ausztria

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Zuzana Čaputová

Čaputovát is aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet

koronavírus

Rekorsszámú fertőzött volt kedden, mutatjuk, hol

komáromi kórház

Megelőző óvintézkedéseket vezet be a komáromi kórház vezetése

koronavírus iskola

Gröhling: 18 iskolát zártak be eddig a koronavírus-járvány miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.