Koronavírus: Októbertől szigorítás, kültéri maszkviselés; az államfő szolidaritást kér. ÖSSZEFOGLALÓ

korona kint is

Néhány kivétellel tilos lesz tömegrendezvényeket tartani októbertől Szlovákiában, és már nemcsak a belterekben lesz kötelező maszkot viselni. Zuzana Čaputová államfő mindenkit arra kér, hogy ne vegyék félvállról a helyzetet.

Kint is szájmaszk

Ismét kötelező lesz a szabadban is szájmaszkot viselni, ha kétméteres környezetünkben olyan személy tartózkodik, aki nem él velünk egy háztartásban. Kétméteres távolságon kívül nem kötelező a maszk – tájékoztatott Igor Matovič miniszterelnök a legújabb járványintézkedésekről.

 

Iskola

Az alapiskolásoknak és a középiskolásoknak továbbra is kötelezően maszkot kell viselniük. Az alsó tagozaton ajánlott a szájmaszk. Ján Mikas országos tiszti főorvos úgy tátja, az iskolák bezárására nincs ok.

 

Bevásárlás, étterem

Az üzletekben és a bevásárlóközpontokban október 1-jétől kötelező lesz a maszkviselés, a fertőtlenítés és a kétméteres távolságtartás. Korlátozzák a vásárlók számát is. Csak annyi embert lehet beengedni, hogy 10 négyzetméternyi területre jusson egy vásárló. A szabályok betartását az üzlet alkalmazottainak kell ellenőrizniük a belépésnél.

Az arcmaszkot – kivéve természetesen evés és ivás közben – az étteremben is viselni kell.

 

Tömegrendezvények

Októbertől tilos tömegrendezvényeket tartani Szlovákiában.

Kivételt csak az esküvő, a temetés, a keresztelő és az államigazgatási és közigazgatási szervek ülésezése képez, továbbá az olyan rendezvények, amelyen valamennyi résztvevőnek 12 órásnál nem régebbi negatív vírustesztje van – tájékoztatott Ján Mikas országos tiszti főorvos.

A sport-, a kulturális és a vállalati rendezvényeket, valamint a tömegrendezvényeket betiltják. Családi ünnepségek szervezése nem ajánlott. Mikas megjegyezte, a családi ünnepeket nem lehet ugyan betiltani, de mivel a helyzet „valóban súlyos”, javasolja, hogy halasszuk el őket. Igor Matovič miniszterelnök is ezt javasolja.

A szertartásokat legalább 48 órával az esemény előtt be kell jelenteni a közegészségügyi hivatalban. Arról még tárgyalnak, hogy ezeken milyen korlátozások lesznek érvényben.

Igor Matovič miniszterelnök és Ján Mikas országos tiszti főorvos

Magyarország és Ausztria

Magyarország és Ausztria továbbra is a kevésbé kockázatos országok listáján szerepel. Ezt Ján Mikas országos tiszti főorvos közölte.

Csupán ajánlás, hogy ne utazzunk Ausztriába és Magyarországra – mondta Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára. Sárga zónába sorolják ezt a két országot, Dánia, Írország, Izland, Szlovénia, Nagy-Britannia és Svájc mellé.

 

Sárga, zöld

„Aki a sárga az országokból tér vissza, az nem kerül karanténba, és negatív tesztet sem kell felmutatnia. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy ez a szabályozás rövid időn belül megváltozhat, ugyanúgy, ahogy bármely ország bennünket is más zónába sorolhat" – írta Klus a közösségi hálón.

Ami a biztonságos „zöld” zóna módosítását illeti, a Vatikán, San Marino és Tajvan került erre a listára. Ezek a besorolások októbertől érvényesek. Klus emlékeztetett, hogy Magyarország határai továbbra is zárva vannak a külföldiek előtt.

 

Jön a veszélyhelyzet

Szlovákia ismét veszélyhelyzetet hirdet a koronavírus-járvány miatt – erről Igor Matovič kormányfő tájékoztatott. A döntést a kormánynak kell jóváhagynia szerdai (szeptember 30.) ülésén.

Ezúttal nemcsak az egészségügyre fog vonatkozni, általános veszélyhelyzet lép életbe” – magyarázta Matovič. Tavasszal március 16-án hirdetett veszélyhelyzetet a kormány az egészségügyben és június 14-ig volt érvényben.

Veszélyhelyzetet legfeljebb 90 napra lehet hirdetni.

Az állam biztonságáról szóló alkotmánytörvény értelmében háború vagy hadiállapot idején, továbbá rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején az elengedhetetlenül szükséges időre és mértékben korlátozhatók az alapvető szabadságjogok, és kötelezettségek szabhatók ki a közvetlenül veszélyeztetett területeken.

Veszélyhelyzetet akkor hirdethet a kormány, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberek egészségét és életét.

 

Két hét bizonytalanság

Igor Matovič szerint nagyon súlyos a helyzet, és a jelenlegi intézkedések nem hatnak kia következő két hét eseményeire, tehát ezeket már „nem tartják kézben”.

Az eredmények csak azután kezdhetnek meg látszani.

 

Az államfő a társadalom és a kormány felelősségéről

Zuzana Čaputová államfő mindenkit arra kér, hogy viseljen maszkot, fertőtlenítse a kezét és tartsa be a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. Emellett szolidaritást és megértést vár az emberektől, és azt, hogy ne vegyék félvállról a helyzetet. Arra is emlékeztetett, hogy a kormánynak időben és a járványügyi szakértők javaslatai alapján kell bevezetnie a szükséges, kellően megalapozott és kiszámítható intézkedéseket. Minderről hétfő esti rendkívüli beszédében szólt, melyet a közszolgálati média közvetített.

A kormány felelőssége Čaputová szerint az időben meghozott és szakmailag átgondolt intézkedések bevezetésében áll. „Többet kell tesztelnünk, ehhez növelni kell az állományt, megerősíteni a szervezést, hogy az emberek bízzanak abban, hogy az állam mindent megtesz a COVID-19 elleni harcban” - szögezte le az államfő.

Čaputová rámutatott, hogy a kormánynak nem szabad megfeledkeznie azokról sem, akik a tömegrendezvények betiltása miatt bevétel nélkül maradnak, és szükségük van anyagi kárpótlásra. A legszigorúbb tavaszi korlátozások ismételt bevezetését szerinte már nem viselné el sem az állam, sem a társadalom.

Arra is emlékeztetett, hogy éppen a társadalom tehet a legtöbbet azért, hogy sikerüljön ellenőrzés alatt tartani a fertőzés terjedését, ezért senki ne vegye könnyelműen a járványt.

 

Államfői útmutatás

„Feltenni a maszkot, fertőtleníteni a kezünket csupán néhány másodperc, de ezek a másodpercek éveket jelenthetnek a legveszélyeztetettebb csoportokba tartozóknak” – mondta az államfő, és arra is figyelmeztetett mindenkit, ügyeljen arra, hogy milyen forrásokból tájékozódik, és mit idézhet elő a viselkedésével.

A köztársasági elnök egyúttal arra is emlékeztetett, a fertőzés terjedését azért is meg kell állítani, hogy ne omoljon össze a kórházi ellátás. „Hogy el tudjuk látni a súlyos COVID–19-betegeket, és biztosítani lehessen a többi kórházi kezelést és beavatkozást is” – mondta.

Čaputová kijelentette, bízik benne, hogy néhány hónap alatt sikerül ellenőrzés alá vonni a járványt. „Bírjuk ki, azért, hogy minél kisebb veszteségekkel vészelhessük át az elkövetkező időszakot, úgy az emberéletek, mint a gazdaság működése és az emberi kapcsolatok területén” – zárta beszédét az államfő.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?