Aktuális

Könnyebb ügyintézés, magasabb nyugdíj

Végre Szlovákia is megérkezett az informatizáció korába, és a polgároknak nem kell hivatalból hivatalba járva személyesen intézni mindent, ami elektronikusan is megoldható. Egyelőre az újszülöttek születési anyakönyvi kivonatát, az egészségbiztosítóba való bejelentését és a gyermek születésekor járó állami hozzájárulást, valamint betegség esetén a táppénzt lehet így intézni. Indulásnak nem rossz, főleg, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőket segíti.
author
Vrabec Mária

2022. augusztus 11. 12:50

Vasárnap
Kép Shutterstock

Eddig, ha baba született egy családba, és az édesanya a kórházban volt a gyermekkel, az édesapa sorra járta a hivatalokat. Először az anyakönyvi hivatalban jegyeztette be a gyermek nevét, majd az egészségbiztosítóba íratta be, huszonnyolc nap múltán pedig vihette a szociális és családügyi hivatalba a kérvényt a születési hozzájárulás kifizetésére. Ebből már az anyuka sem maradt ki, neki kellett a nőgyógyászától elkérnie az arról szóló igazolást, hogy minden ellenőrzést abszolvált, valamint a gyermekorvostól egy igazolást arról, hogy a gyermek betöltötte élete 28. napját.

A gyermek neve

Szülők nemzedékei járták végig ezt a körutat, meg is szokták, bár azt nyilván nemigen értették, hogy a mai számítógépes adatátvitel lehetőségei mellett miért van minderre szükség. Nos, végre ezen a téren is utolértük a világot, az édesanya már a kórházban bejelentheti, melyik gyermekorvost választotta, és a kórház elektronikusan küldi el ennek az orvosnak a gyermek megszületéséről szóló jelentést. Az édesapának sem kell az anyakönyvi hivatalba mennie, hogy ott írja alá: beleegyezik, hogy a gyermek az anya által a kórházban bejelentett nevet kapja. Újabban ezt a beleegyezést már a kórházban aláírja, az anyakönyvi hivatal pedig ennek alapján kiállítja a születési anyakönyvi kivonatot, és öt napon belül postán elküldi az anya címére. Emellett megmarad a régi lehetőség is, aki akarja, személyesen is átveheti a gyermeke születési anyakönyvi kivonatát a hivatalban.

Az anyához kötődik a gyermek lakhelye és egészségbiztosítása is, 2022 augusztusától viszont már automatikusan az anya állandó lakhelyére jegyzik be a hivatalok, és annak az egészségbiztosítónak lesz az ügyfele, amelynek az édesanyja is. A kölcsönös információ-átadás jegyében a gyermek születésekor a szülőket megillető állami hozzájárulást sem kell már külön intézni, automatikusan megkapják a családok, az ígéretek szerint hatvan napon belül.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjából (NCZI) kapott adatok alapján a szociális biztosító is automatikusan küldi az anyasági járulékot, a gyermekgondozási segélyt, és automatikusan besorolja az anyákat az állami biztosítottak jegyzékébe, ami azt jelenti, hogy ez az időszak is beleszámít a nyugdíjbiztosításba.

Táppénzen telefonon

Június elseje óta a betegállományban lévőknek sem kell személyesen elvinniük a szociális biztosítóba a betegállományról szóló nyomtatványt. Az orvos ezt elektronikusan állítja ki (pozitív Covid-teszt esetén akár telefonhívás alapján is), bejegyzi az NCZI rendszerébe, ahonnan az adatok eljutnak a szociális biztosítóba, és az tíz nap után automatikusan utalja a táppénzt. A betegmunkaadója is az ePN-rendszerből értesül arról, hogy az alkalmazottja betegállományban van.

Egyelőre nem minden orvos csatlakozott a rendszerhez, ez nem is kötelező, 2023. május 31-ig papíron is kiírhatják a betegállományt. Többen ragaszkodnak is ehhez, mert az elektronikus betegállományt nem jegyezhetik be három nappal visszamenőleg a sürgősségi ügyelet lelete alapján úgy, mint a papíralapú adminisztráció esetén. Összességében azonban arra lehet számítani, hogy idővel minden orvos átáll erre a rendszerre, mint ahogy a Covid-járvány idején a többségük az e-receptek kiírását is elkezdte.

Jelentős nyugdíjemelés

Még egy jó hír, 2023 januárjától érezhetően emelkednek a nyugdíjak. Mivel az infláció 11,8 százalékos, a nyugdíjak is ennyivel nőnek. Erről még januárban, az esedékes kifizetés előtt mindenki írásbeli értesítést is kap. A valorizáció, azaz az árfolyamcsökkenés okozta veszteség megszüntetése 1,4 millió öregségi és özvegyi nyugdíjast érint, vagyis mindkét nyugdíjat 11,8 százalékkal emelik.

A minimális nyugdíjból élők azonban nem számíthatnak a pluszpénzre. Ha valaki harminc ledolgozott év után 334,30 euró minimális nyugdíjat kap, mert az öregségi nyugdíja ennél is kevesebb volt, akkor a valorizáció alapján az eredetileg kiszámított öregségi nyugdíját emelik. Amennyiben ez az összeg nagyobb, mint a minimális nyugdíj, a továbbiakban öregségi nyugdíjat fog kapni. Ha nem, akkor marad a minimális nyugdíja.

Ezúttal is érvényes, hogy minél magasabb valakinek a nyugdíja, annál nagyobb lesz a százalékarányos emelés is, vagyis a kisnyugdíjasok ismét igazságtalannak érezhetik a valorizációt. Annál is inkább, mert esetükben az egész összeget elviszi az infláció.

Az állami családtámogatás rendszere

- Első, második és harmadik gyermeknél egyszeri 829,86 euró.

- Negyedik és további gyermekeknél 151,37 euró.

- Ikrek esetében plusz 75,69 euró.

- A hozzájárulás kifizetésének feltétele, hogy az anya részt vett a terhesgondozáson.

- A szülők aláírják a gyermek nevéről szóló megállapodást.

- A szülészet elküldi az erről szóló dokumentumot az anyakönyvi hivatalba.

- A hivatal kiállítja a születési anyakönyvi kivonatot.

- A gyermek automatikusan az anyja egészségbiztosítójának ügyfelévé válik.

- A szülészet az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) továbbítja a szükséges adatokat.

- A kiválasztott gyermekorvos szintén továbbítja az NCZI-nek a gyermek ellátásáról szóló információt.

- A szociális és családügyi hivatal mindezen adatokhoz hozzáfér, és ezek alapján elküldi a családnak az állami hozzájárulást.

Mennyi lesz a nyugdíj?

Jelenlegi nyugdíj 2022-es valorizáció – 1,3% 2023-as valorizáció – 11,8%

300 euró 303,90 euró 339,80 euró

400 euró 405,20 euró 453,10 euró

500 euró 506,50 euró 566,30 euró

600 euró 607,80 euró 679,60 euró

700 euró 709,10 euró 792,80 euró

800 euró 810,40 euró 906,10 euró

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/32. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

korčok k

Korčok elutasította az SaS ajánlatát, egyelőre kivonul a politikából

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

atomfegyver k

Az oroszok nem lennének képesek a nukleáris hadviselésre – állítják az amerikai szakértők

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.