Aktuális

Kisújfalu, ahol a hagyományőrzés érték

Kevés olyan települést találni hazánkban, ahol a hagyomány és a felelősség kéz a kézben járnak. Mint hajótörést szenvedett idegen parton magához térő Gulliver, én is csak kapkodom a fejem a Kisalföld peremén megbúvó falvacska láttán, ahol az egyetemes műveltséggel rendelkező, sokoldalú, hagyományaikat ápoló és továbbadó lakosok a jövő kor elvárásainak is meg tudnak felelni.
Horváth Bianka

2021. június 24. 09:09

Vasárnap
- Somogyi Tibor felvétele

Ez Kisújfalu, ahol a dimbes-dombos, szőlőtőkékkel tűzdelt környezet bájos természetességgel imponál az embernek. Miközben Geri Valériát, a község polgármesterét hallgatom, akaratlanul megfordul a fejemben, hogy jó volna itt letelepedni.

 

Határozott hivatástudat

Élhető települést manapság nem egyszerű találni. Olyat, ahol nemcsak fejlesztések vannak, hanem lélek és közösségi élet, még nehezebb. Kisújfalu azonban ilyen, a község bár folyamatosan a jövőbe tekintve fejlődik, nem felejti el a régit. A múlt megőrzése, a hagyományok tisztelete ma is fontos, a vezetőség célja, hogy a falu továbbra is a lehető legélhetőbb maradjon. Talán ennek a tenni akarásnak köszönhető, hogy Kisújfalun a szolgáltatások szinte teljes spektrumát megtalálni. Mindenki tudja, ki mit termel, milyen kézműves termékeket gyárt, a helyiek egyre gyakrabban vásárolnak egymástól. Ezért – és mintegy az elhivatottságot bizonyítandó – rendszeresen tartanak a háztáji termelésre ösztönző mulatságokat is a faluban. A helyi tájház udvarán a régi, otthon sütött kenyérnek teremtették meg a hagyományát, de van itt családi pincenap és nyitott pincék napja is. Évenként kétszer nagyszabású piac is nyílik, ahol a helyi háziasszonyok és vállalkozó szellemű fiatalok portékái találnak gazdára. Kellemest a hasznossal – ahogy a polgármester asszony mondja. Fontos, hogy a község múltbeli történéseinek nyoma maradjon, hogy a helyi közösség összetartása, munkássága példaként tovább élhessen. Az elmúlt időszakban szép számmal akadtak olyan megvalósított tervek, amelyek elősegítették a község ilyesfajta fejlődését, népszerűségét. A karantén ideje alatt virágozott a háztáji adok-veszek, a polgármester által elindított virtuális piactér napok alatt messzemenő sikereket ért el. „Mindig arra biztatom az embereket, hogy bátran térjenek vissza a háztájihoz, ezért is vagyunk falu, vidéki település, hogy ezt képviseljük. Úgy gondolom, fontos, hogy egy falun ne csak a füvet ültessük és nyírjuk rendre. Próbáljunk gazdálkodni! A termékvásárnak 35 helyi árusa szokott lenni. Méz, szörp, finom lekvár, bor és természetesen kézműves termékek színes választéka… Minden kapható egy ilyen vásár alkalmával. A járvány idején indított virtuális piacnak is ez lett volna a célja, hogy ellenőrzött forrásból helyi terméket vegyünk. Fontos, hogy olyan szolgáltatásokat adjunk a helyieknek, ami az életszínvonalukat is emeli. Szerencsére az emberek megszokták, hogy Kisújfalun mindig van helyi, minőségi termék” – meséli büszkén a polgármester.

Galéria
A Faluház története a 2000-es évre nyúlik vissza-1
A hagyományőrzés érték-2
A iskola épületét is felújították-3
A község játszótérrel is gyarapodott-4
+8

A koronavírus árnyéka

Természetesen Kisújfalu is megérezte a koronavírus okozta kellemetlenségeket. Az önkormányzat ügyeit is lassította, és kis község lévén részben a beruházások kivitelezése is kétségesebbé vált. „A járvány január környékén itt is végigsöpört a falun. Természetesen folyamatosan tájékoztattuk a polgárokat, és felajánlottuk a tesztelés lehetőségét. Van egy szociális intézményünk is, egy nappali foglalkoztató, ahol alkalmazunk gondozókat, ápolókat. Nagy hangsúlyt fektetünk tehát az idősekre. A Nyitra Megye Önkormányzata által leszerződött egészségügyi csapat mobiloltópont-lehetőséget is biztosított a Covid–19 elleni védőoltás felvételére a 60 éven felüli, mozgáskorlátozott és krónikus betegségben szenvedő lakosaink számára. Összességében az óvintézkedésekkel kapcsolatos kiadásaink nőttek meg, a költségvetésünk kicsit megcsappant. Kis község lévén kevés az a mozgó tőke, amivel gazdálkodhatunk, de megtesszük, amit tudunk” – meséli Geri Valéria.

 

Befektetés a jövőbe

Bár a község anyagi helyzete konszolidált, sok a tennivaló. Az elmúlt pár évben sor került az óvoda és az iskola épületének felújítására, de új külsőt kapott az önkormányzat épülete is. A vezetőség következő terve, hogy egy rekreációs termet, úgynevezett sószobát hozzon létre a gyermekek részére. A polgármester fontosnak tartja, hogy a kisgyerekeknek ne kelljen utazniuk, hogy biztonságos környezetben tudjanak okosodni, fejlődni. A helyi magyar tanítási nyelvű alapiskola 1950-ben nyitotta meg kapuit, 2006-ban az intézmény átköltözött az óvoda épületének földszintjére. A négy évfolyam összevont metódusban, két osztályban működik, a tanulási gondokkal küzdő kisdiákok fejlődését pedagógusasszisztens segíti. „Úgy gondolom, árva falu lennénk iskola nélkül, így különösen örültünk, hogy 2018-ban a magyar kormány támogatásával sikerült felújítani az épületet. Az alsó szinten az általános iskola, a felsőn a helyi óvoda működik. 13 kisiskolásunk van, és elsősöket is várunk. Próbálunk mindent bebiztosítani, korszerű technikával felszerelt termekben tanulhatnak, és tábort is szervezünk nekik.”

Lassan, de biztosan alakul a falukép is. A község részét képező Arad településen lakossági összefogásból valósulhatott meg egy építő, szépítő délelőtt, ahol közös erővel töltötték fel az újonnan aszfaltozott út széleit. De a község műfüves pályával és játszótérrel is gyarapodott, amely maximális kihasználtságot élvez a gyerekek részéről. A polgármester asszony legfőbb feladatának azt tartja, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is színvonalas legyen a fejlődés, hogy kiszolgálják a közösséget. A képviselő-testülettel karöltve valamennyi lehetőséget megragadnak, hogy pályázataik a megfelelő időben a megfelelő helyre kerüljenek, hogy Kisújfalut társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt élhető közösséggé formálják. „Terv az akad bőven, csak a szükséges forrás hiányzik. Igyekszem maximálisan oldani korunk egyik legégetőbb problémáját, a hulladékgyűjtést és a szennyvízgazdálkodást. Pillanatnyilag ezen a területen dolgozunk a pályázati lehetőségeken” – teszi hozzá.

 

Miért jó Kisújfalun élni?

Nem elhanyagolható tény, hogy a község területén található három természetvédelmi terület. A legnagyobb kiterjedésű, közel 184 hektáron elterülő Párizsi mocsarak Nemzeti Természetvédelmi Terület, ahol a víz mentén a gémek, a récék és a nádiposzáták hangját már messziről hallani. A főleg náddal és vízi növényekkel tűzdelt Párizs-patak völgye egy ugrásnyi távolságra, hasonló védett területnek számít. Nem mondanánk el azonban a lényeget, ha nem ejtenénk szót a festői lankákon elterülő szőlőhegyről és pincesorról. A domboldalon a kanyargós, keskeny ösvény mentén húzódó, elszigetelt pincefaluban jó néhány archaikus elem megtalálható. Egy szőlészet, egy pince felosztásban, akár egy mesebeli világ a zöldben elrejtve. A harmadik – államilag is regisztrált – természetvédelmi terület épp itt, a község szőlői fölött széltében elnyújtózó Somlyó-hegy néven ismert magaslat. Magát a védett területet a füves dombtető és annak meredek lejtői alkotják, melyet gyümölcsösök, rétek és legelők tarkítanak. Az ember nem is gondolná, hogy egy röpke távolságra innen két város is található. 21 km-re Párkányt, 35 km-re északkeletre Komáromot láthatjuk. A dombtetőről tiszta időben a szomszédos Magyarországig is ellátni.

És ha már kitekintünk, a kultúrában és a sportban gazdag életről is érdemes szót ejteni. A polgármester asszony elmondja: a szervezetekkel együttműködve évek óta egyre többet elevenítenek fel a feledésbe merült hagyományokból. Ebben a munkában minden korosztály részt vesz, az iskola is szorosan együttműködik több helyi szervezettel, a tanulók rendszeresen fellépnek a helyi mulatságokon. Hasonlóan a horgászok, a vadászok, az önkéntes tűzoltók, a sportolók, a nyugdíjasok, a helyi amatőr színtársulat, a 2012 őszén alakult református egyházközösség tagjaiból álló kórus, ahol a férfiak is szép számmal jelen vannak, és a Csemadok helyi szervezete alá rendeződő néptánccsoport tagjai is élik a maguk termékeny életét. Utóbbi kettő jelentős részt vállal a falu kulturális életének szervezéséből is, fellépnek számos hazai és külföldi rendezvényen. Érezhető, hogy Kisújfalun nemcsak a természet oly bájos, de az emberek is végtelen lojalitást és kedvességet mutatnak egymás iránt. Öröm felfedezni a vidéket.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/25. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kövér László ominózus beszéde a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlék-
művének felavatásakor hangzott el⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Kövér bocsánatkérést vár a kitelepítésekért, amin Korčok felháborodott

gyermek illusztráció

A gyermeknevelés továbbra is nagyjából a harmadával faragja le az anyák bérét

igor

KVÍZ: Te tudod, melyik egyetemeken tanultak a politikusok?

s
Frissítve

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

medve

VIDEÓ: Filmbe illő pillanatok – Vaszja, a fekete macska bepipult a medvére, majd elkergette

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.