Aktuális

Ki fizetheti a villanyszámlát?

Tisztelt Vasárnap szerkesztőség!
Vrabec Mária

2021. június 30. 08:10

Vasárnap
- pixabay

Hárman vagyunk testvérek, szüleink meghaltak. 2010-től az egyik testvérem fizette a villanyszámlát a családi házra. 2020-ban azt mondta, fizessem most már én. Ő felbontotta a szerződést, én 2020. október 6-án kötöttem meg. Telefonon. Gondoltam, minden rendben van. De tévedtem! Október 15-én az aláírt szerződést visszaküldtem, hogy hiteles legyen. Törvényes! Október 18-án elküldték a csekkeket az egész évre, 2021 júniusáig. Én fizettem minden hónapban, ők azonban visszaküldték a pénzt. Márciusban ezért elmentem személyesen is Újvárba. Megkérdeztem, mi a gond, hogy a pénzt visszaküldik. Azt válaszolták, hogy felbontottam a szerződést. Nem akartam hinni a fülemnek. Mondtam a hölgynek, akkor miért fizetem és miért kértem egész évre a csekket? Erre ő azt válaszolta, hogy ez a szerződés meg van szüntetve. Biztos nem én vagyok a megbízott személy, ezért bizonyítsam, hogy tulajdonos vagyok. Vigyek tulajdonlapot, a testvérektől egy írásos beleegyezést, hogy én köthetek szerződést. Mondtam, hogy a testvéreim estig dolgoznak, más járásban laknak, ha telefonon megköthettem mindent papír és igazolás nélkül, akkor most se kérje. Mondtam, hogy mivel én nem szüntettem meg a szerződést sem írásban, sem telefonon, sem pedig személyesen, annak a szerződésnek érvényesnek kell lennie. Ha hibát csináltak, kössünk új szerződést, és minden megy tovább. Erre a hölgy elküldött, mivel papírok, igazolások nélkül nem lehet. Otthon próbáltam új szerződést kötni, de nem lehetett. Felkerestem az egyik testvéremet, aki aláírta a meghatalmazást, a másik eljött hozzám, ő is aláírta a papírt. Elutaztam Újvárba, gondoltam, minden rendben lesz. Hiú remény! Nem jó a meghatalmazás, mert beleegyezés kell! Meddig játszhatnak az emberrel?

Gabika

______________

 

Tisztelt Olvasónk!

Ügyében megkerestük a Nyugat-szlovákiai Villamos Művek (ZSE) szóvivőjét, Michaela Dobošovát, akitől a következő választ kaptuk: A villamos művek részéről történt a tévedés, mert ugyanahhoz a címhez kötődően két ellentétes kérvény érkezett hozzájuk. Az egyik a létező szerződés felmondása volt, a másik az új szerződő félre való átíratásra vonatkozott. Az egymásnak ellentmondó kérvények eredménye az lett, hogy a villamos művek kikapcsolta a szóban forgó házban az áramot. „Ezt követően az ügyfelet tévesen tájékoztattuk arról is, milyen okmányok szükségesek, ha át szeretné íratni a villanyszámlát. A hibánkért elnézést kérünk és a visszakapcsolást vele fogjuk intézni” – írta lapunknak a szóvivő. Reméljük, azóta már fel is vették a kapcsolatot Önnel, és a helyzet rendeződött.

Hogy mások is okuljanak a történtekből, azt is megkérdeztük, milyen okmányokat kell benyújtania annak, aki olyan ház villanyszámláját szeretné fizetni, amelynek több tulajdonosa van. Azt a választ kaptuk, hogy a számlát mindig annak kell fizetnie, aki szerződéses viszonyban áll a villamos művekkel. Ha átírásra kerül sor, akkor szükséges benyújtani az ingatlan azonosítási adatait, a villanyóra állását, az eredeti szerződésben szereplő fél beleegyezését, hogy megszünteti a szerződést a villamos művekkel, elhalálozás esetén a halotti levelet, esetleg a hagyatéki eljárásról szóló igazolást. Az ezekhez szükséges nyomtatványok a ZSE weboldalán (www.zse.sk/dokumenty-a-tlaciva) találhatók. Ha a villanyórát kikapcsolták és új szerződést kell kötni, meg kell adni az azonosító adatokat (EIC kód, villanyóra száma, lakcím). Hogyha bárkinek kétségei vannak, hívja a ZSE ügyfélszolgálati számát: 0850 111 555. Itt egyrészt kimerítő tájékoztatást kaphatnak, másrészt bizonyítani tudják, ha a szolgáltató hibázott, mert a beszélgetéseket rögzítik.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/25. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

sport a tévében

Angol, olasz, német és francia bajnoki a tévében

v

A rutin diadala – simán győzött az FC Köbenhavn Pozsonyban

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.