Aktuális

Kevés és körülményes az állami segítség

Egy éve, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal zárva tartanak az éttermek, szolgáltatások, csökkentett üzemmódban termelnek a cégek. Három könyvelő és egy vállalkozó osztotta meg velünk tapasztalatait, mennyire nehézkesen érkezik a segítség azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.
Vrabec Mária

2021. március 15. 09:00

Kevés és körülményes az állami segítség
Fotó: Shutterstock

A vírushelyzet sok vállalkozó és munkavállaló számára már tavaly nyár elején megélhetési gondokat jelentett, az állam mégis csak nehezen szánta rá magát, hogy pótolja a kötelező bezárások miatt elmaradt bevételeket. Amióta meghirdették az Elsősegély nevű programot, folyton változnak a feltételek. Hol ez, hol az a csoport esik ki a rostán, és akik bennmaradnak, azoknak a bonyolult adminisztráció meg a rengeteg feltétel bonyolítja az életét. Van, aki annak ellenére, hogy jogosult a támogatásra, sőt annyira rászorul, hogy már a betevő falatra sem telik neki, a gyakorlatban mégsem kapja meg, mert a biztosítója nem kommunikál vele, vagy nem engedik be a rendőrségre, ahol elintézhetné az elektronikus aláírását.


Se táppénz, se támogatás

Az egyik ügyfelem a kisgyermekével van otthon pandémiás táppénzen, és az erre vonatkozó kérvényt már január 21-én beadtuk. Mivel a hölgy vállalkozik, az Elsősegély programon belül is kérvényeztük számára a támogatást. Február végéig mégsem kapott semmit, mivel a szociális biztosítóban megbetegedett az alkalmazott, aki a pandémiás juttatásokat feldolgozta. Emiatt az ügyfelem egészségbiztosítóját sem értesítette senki, hogy erre a hónapra nem kell biztosítást fizetnie, a munkaügyi hivatal pedig, amelyik a vállalkozói támogatást fizetné, ezt automatikusan úgy regisztrálta, hogy a kérvényező tartozik az egészségbiztosítónak, tehát nem jogosult a segélyre. Az ügyfelem se jobbról, se balról nem kapott egy fillért sem, napokig telefonált, mire a szociális biztosítóban felvette valaki, de még az is csak azt közölte vele, hogy a rendszerben már benne van, az információt azonban még nem küldték ki az egészségbiztosítónak. Február utolsó hetét azzal töltötte a hölgy, hogy naponta próbált bejutni az egészségbiztosítójába, mert a munkaügyi hivatalnak papíralapú igazolásra volt szüksége, hogy nincs elmaradása. Végül a táppénzt megkapta, de a decemberi, januári és februári vállalkozói támogatást mind csak márciusban fogják utalni neki – már ha végre feldolgozzák az adatait” – számolt be tapasztalatairól Farkas Margit könyvelő, adótanácsadó.


GRID-kártyák és belépési kódok

Még ennél is bonyolultabb a dolga annak a vállalkozónak, akinek alkalmazottai vannak, és az ő fizetésükre szeretne támogatást kapni. Erre is csak az jogosult, aki továbbra is fizeti a biztosítási járulékokat minden alkalmazott után – hogy bevétel nélkül miből, azt senki nem kérdezi. Van, akinek csak előző havi támogatásból telik, viszont ahhoz nem olyan könnyű hozzájutni, mondja Polgár Hajnalka, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság tagja. „Kell először is egy, az egészségbiztosító által kiadott GRID-kártya, amelynek segítségével az ügyfél elektronikusan is hozzáfér a saját számlájához. Ezeket a kártyákat eredetileg a biztosítók kirendeltségein állították ki, de január óta csak elektronikusan lehet kommunikálni velük. Az Általános Egészségbiztosítónál nagyon egyszerű a dolog, elég végigklikkelni a bejelentkezést, utána a rendszer kigenerál egy szerződést, s ha ezt aláírva postázzuk, küldik a GRID-kártyát, amellyel azonnal be lehet lépni. De a Dôveránál hiába töltöttem ki az ügyfelem nevében minden adatot, a kapott GRID-kártyával nem tudtam belépni, mert nem aktiválták. Felhívni sem tudtam náluk senkit, mert nincs egy normális telefonszámuk, csak a call centeré, vagyis a telefonos ügyfélszolgálaté. Ott vagy felveszik, vagy nem, de inkább csak muzsikálnak, vagy egy robot tájékoztatja az embert arról, amit könyvelőként úgyis tud. Végül a slovensko.sk oldalon keresztül írtam nekik, hogy legyenek szívesek lehetővé tenni, hogy az ügyfelem teljesíthesse a kötelezettségeit. Erre két levelet is kaptam a Dôverától, az egyikben azt írták, hogy jelentkezzek be újra, most már menni fog, a másikban meg azt, hogy majd kigenerálják a belépőkódot. Két újabb szerződést is küldtek, két új GRID-kártyával, de belépni még mindig nem tudok, mert fogalmam sincs, mikor ér hozzájuk vissza az aláírt szerződés, mikor foglalkozik vele valaki, és mikor aktiválják az oldalt. Naponta többször is ellenőrzöm ezért az ügyfeleim oldalait, mert amíg ezekre nem tudok belépni, a munkaügyi hivatalban azt mutatja ki a rendszer, hogy a biztosításokkal valami nincs rendben, és nem kapnak támogatást. Mindegy, hogy valakinek elmaradása van, vagy csak nem tud belépni, a kifizetés csúszik. Ezek a vállalkozók már az utolsó tartalékaikat is felélték, csak erre számítanak, mégis a semmiből, kölcsönökből kell előteremteniük annyi pénzt, hogy a járulékokat újra befizessék, mert enélkül nem jogosultak a segélyre. Olyan ez, mint a huszonkettes csapdája: támogatás nélkül nincs pénz a biztosításra, de ha nem tudja igazolni a biztosítás befizetését, nem kap támogatást. Elég, ha a biztosítók valamelyikében egy ember megbetegszik, szabadságol, és összeomlik a rendszer, emberek ezrei maradnak pénz nélkül” – magyarázza Polgár Hajnalka.


Bérleti díj a semmiből

Februártól a vállalkozók 870 euró segélyt kaphatnak havonta – már amennyiben fizetik a biztosításokat. Azok, akik bérleti díjat, gépkocsilízinget, jelzáloghitelt fizetnek, és mindezt a járvány előtti havi több ezer eurós forgalmukra alapozták, nagy bajban vannak. Az alkalmazottak bérére most már 80 százalékos, maximum 1100 euró támogatást kaphatnak, aminek szintén feltétele a járulékok befizetése, de a bérleti díj kompenzálása nagyon bonyolult. Folyamatosan figyelni kell, melyik napokon kinek kötelező az aktuális rendelet szerint zárva tartania, igazolnia, milyen tevékenységet folytat ott az albérlő, felmutatni az iparengedélyét, és még akkor is a főbérlővel kell megegyeznie, hogy szíveskedjék kérni a segélyt. Neki és az albérlőnek is mindehhez elektronikus aláírásra van szüksége, mert a lekért támogatást a főbérlő az albérlő elektronikus fiókjába köteles elküldeni a slovensko.sk oldalon keresztül. Ha mindez sikerül, itt még nincs vége a tortúrának, mert meglehet, hogy a kért támogatásnak csak a töredékét fizetik ki arra való hivatkozással, hogy az adott hónapban néhány napra más rendelet vonatkozott, és akkor az albérlő nyitva is tarthatott. Hogy a vevő épp nem mehetett be hozzá, az senkit nem érdekel.

Mivel siker esetén csak a bérleti díj felét fizetik ki, a legtöbb főbérlő nem is veszi a fáradságot, hogy mindezt végigcsinálja. Leginkább csak azok az ingatlantulajdonosok gyürkőznek neki, akiknél nagyon magasak a bérleti díjak, és nem akarják a bérlőiket elveszíteni. Még ha az akarat nem hiányzik is, a tudomány sokszor ott áll meg, hogy sem a főbérlőnek, sem az albérlőnek nincs elektronikus aláírása. Normális esetben ötperces ügyintézés az egész, de most a rendőrségen csak személyazonossági igazolványokat adnak ki. Van kliensem, aki azért nem kaphatta meg ezt a támogatást, mert nem tudta elintézni az elektronikus aláírást. A rendőrségen azt mondták neki, a legnagyobb jóakarattal sem regisztrálhatják, mert a rendszer megjegyzi, hogy olyasmit intéztek, ami nem volt engedélyezve” – mondja Silvia Kuráková könyvelő.


Segíts magadon…

Az állami segélyek ügyében klienseik megbízásából eljáró könyvelők nagy részének az az érzése, hogy az állam két legyet akart ütni egy csapásra, és a válsághelyzetet arra is kihasználta, hogy rákényszerítse a polgárokat az elektronikus személyik, aláírások, weboldalak használatára. Ez rendben is volna, ha mindez működne, és nem kellene naponta követni, milyen új rendelet vagy felhívás jelent meg, melyik hivatal milyen levelet küldött, mert a le nem mentett dokumentumok ráadásul egy idő után automatikusan eltűnnek a postafiókból.

A nehézségek ellenére a legtöbb vállalkozó igyekszik megtartani a céget és az alkalmazottait, sőt sokan még olyanoknak is segítenek a környezetükben, akik sehonnan nem várhatnak támogatást. „Van egy ismerősöm, akinek tavaly januárban meghalt a munkáltatója, aztán ő is megbetegedett, tehát nem a Covid miatt veszítette el a munkáját. Augusztus végéig betegszabadságon volt, de onnan kezdve nem kapott egy fillér munkanélküli- vagy szociális segélyt sem, mert van autója. Ezt azért nem akarja eladni, hogy legyen mivel orvoshoz vinni az idős édesanyját. Férje nincs, elvált, egyedül neveli a kislányát. Amint megtudtam, hogy februártól az állam kifizeti az alkalmazottak bérét, januárban felvettem őt a cégembe. Többeknek is adtam ilyen tippet, és tudom, hogy sokan támogatnak így padlóra került embereket. Ha csak pár hónapig kapják ezt a juttatást, az is segítség, legalább beszámítódik ez az időszak a nyugdíjukba. Sok pénz elfolyik ebben az államban felesleges dolgokra, én azt vallom, hogy ahol a legelesettebbeknek segíteni tudunk, ott tegyük ezt meg” – mondja egy komáromi étteremtulajdonos. Persze, biztos akadnak majd olyanok is, akik visszaélnek a lehetőséggel, és az egyáltalán nem rászoruló barátaikat, rokonaikat alkalmazzák. De bízzunk abban, hogy ők lesznek kevesebben, mert az összeg nem olyan nagy, hogy azoknak is megérné a hercehurcát, akik nem szorulnak rá.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/10. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.