Kaliňák bilincsben, Fico követheti

Vasárnap

Ezt is megértük – gondolhatták sokan, amikor meghallották, hogy büntetőeljárás indult Robert Fico és Robert Kaliňák ellen. Kaliňák azóta őrizetben ül, Ficóról, lévén szó képviselőről, a parlamentnek kellett döntenie. Pezsgőt azért még ne bontsunk, az elmarasztaló bírósági ítéletig hosszú és rögös az út.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója bűnszövetkezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint a kereskedelmi, banki, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése miatt indított büntetőeljárást Robert Fico, Robert Kaliňák és Marek Para ügyvéd ellen. Parát, aki Marián Kočner és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ügyvédje is, azzal vádolják, hogy Vasiľ Špirko ügyész lejáratásán dolgozott. Špirko azt vizsgálta, hogyan vásárolt részesedést Robert Kaliňák az azóta adócsalásért elítélt Ladislav Bašternák egyik cégében, Para pedig egy hamis tanúvallomással állította félre őt. Tehát az ügyvéd is Ficónak, valamint „minden idők legjobb belügyminiszterének”, Robert Kaliňáknak dolgozott, mint megannyi állami tisztségviselő rendőr és ügyész.

Cetlire írt feladatok

Az Alkony (Súmrak) fedőnevű rendőrségi akció a Tisztítótűz (Očistec) nevű akcióra épül, amely során megvádolták Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt és Norbert Bödör nyitrai vállalkozót, hogy a rendőrséget irányító bűnszövetkezet élén álltak. Ehhez a csoporthoz tartozott még Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi osztályának volt vezetője és Bernard Slobodník, a NAKA pénzügyi egységének vezetője is, akik enyhébb büntetés reményében már vallottak a rendőrségen. Például arról, hogyan kaptak Ficótól és Kaliňáktól utasításokat, hogy szerezzenek az adóhivatalból információkat Andrej Kiska volt köztársasági elnök és akkor még ellenzékben politizáló Igor Matovič OĽaNO-elnök cégeinek könyveléséről, adózásáról.

A rendőrségen erről, és az előző „kisebb szívességekről” is Daniel Čech, a pénzügyőrség adózási és vámügyi részlegének vezérigazgatója számolt be elsőként, akit a Júdás akcióban vádoltak meg kenőpénz elfogadásával. Elmondta, hogy a pénzügyőrség igazgatójától, František Imreczétől 2012-ben kapott ajánlatot a vezérigazgatói posztra, majd miután kinevezték, Imrecze cetliken hordta neki az utasításokat, minek nézzen utána, kinek segítsen, mit simítson el. Többek között rendszeresen át kellett adnia azoknak a vállalkozóknak a névsorát, akikhez adóellenőrzésre készültek (ezeket Imrecze a Smer-közeli oligarchának, Jozef Brhelnek vitte).

Egyeztetés a kormányhivatalban

Čech saját bevallása szerint nem tudta, ki számára kéri Imrecze ezeket a szívességeket és információkat, csak akkor állt neki össze a kép, amikor Fico sajtótájékoztatókon kezdett beszélni Matovič és Kiska adóügyeiről. „Ők ezt soha nem nevezték lejáratásnak, úgy beszéltek róla, hogy töltényekre van szükségük a politikai harchoz” – idézi a bűnvádi eljárást kezdeményező határozatban a nyomozó Daniel Čechet, akinek a szavait Ľudovít Makó vallomása is megerősítette. A bűnügyi osztályvezető is arról vallott, hogyan kellett a Kiskáról és Matovičról szóló anyagokat úgy feldolgozni, hogy a sajtó számára érdekesek legyenek. Ez például azt jelentette, hogy olyan erős kifejezéseket kellett használnia, mint az uzsorás és a csaló.

Hogy felsőbb utasításra végeztetett a beosztottaival különmunkát, Imrecze sem tagadta. A rendőrségen úgy vallott, hogy a Matovič ügyében készült „elemzést” a kormányhivatal sajtóosztálya vezetőjének, Erik Tomášnak kellett átadnia az irodájában. Fico, Tomáš és Imrecze később hármasban is találkoztak, Tomáš itt tájékoztatta Ficót az elemzés felhasználási lehetőségeiről. Szolgálataikért a résztvevők saját bevallásuk szerint a Smerhez közeli vállalkozóktól kaptak „fizetéskiegészítést”, de ezen túl karrierbeli előrelépést is ígértek nekik. Imrecze a pénzügyminiszteri poszt várományosa volt, Čech számára a pénzügyőrség igazgatói állását helyezték kilátásba, de a 2016-os választások után egyikből sem lett semmi.

Kaliňák és a maffiózó

A kormányhivatalban tervezték el a Kiska ellen indított eljárást is, de ebben Robert Kaliňák volt az aktívabb Az „elemzéseket” ő is a pénzügyőrségtől kapta, és Tomáš Rajeckýnak, a pozsonyi alvilág ismert tagjának kellett bebiztosítania, hogy az információ eljusson az újságírókhoz. Vallomása szerint ezt a szívességet Norbert Bödör kérte tőle Kaliňák számára. Rajecký ellen tavaly emeltek vádat korrupció és illegális cigarettagyártás miatt. Hamis iratokkal megszökött Szlovákiából, de Spanyolországban elfogták, hazahozták és azóta együttműködik a rendőrséggel.

A legbőbeszédűbb vezeklő, a gímesi Ľudovít Makó is szolgált a kihallgatásokon információkkal arról, hogyan találkozgatott 2017 nyarán Nyitragerencsérben Norbert Bödör villájában a házigazdával és Tibor Gašparral, és hogyan tervezték „Robert Fico kérésére Andrej Kiska lejáratását”. Később a Kiskáról szóló elemzéseket maga Makó adta át Bödörnek és Gašparnak a nyitrai Aranykulcs Szállodában. Makó megerősítette Imrecze vallomását is, mely szerint hármasban találkoztak Fico irodájában, a kormányfő információkat kért tőlük Kiska cége, a KTAG adóügyeiről. A következő találkozón a kormányhivatalban már Fico, Kaliňák, Bödör és Gašpar egyeztetett a Kiska elleni lejáratási hadművelet stratégiájáról.

Hatalmuk megerősítése érdekében

A vezeklők vallomásait megerősítik Marián Kočner Norbert Bödörrel váltott Threema-üzenetei is, amelyekben rendszeresen főnöknek nevezi Ficót. „Zárt konspirációs közösségről volt szó, amelynek a tagjai társadalomellenes tevékenységet folytattak a Smer hatalmának megerősítése érdekében, és előnyöket szereztek számára a politikai küzdelemben a törvény által megengedett kereteken túl, olyan eszközökkel, amelyekhez a bűnszövetkezet fogaskerekeinek egymásba kapcsolódása nélkül nem fértek volna hozzá” – áll a rendőrségi határozatban. A nyomozó szerint egyértelmű, hogy Robert Fico és Robert Kaliňák tetszésük szerint rendelkeztek a csoport többi tagjával, osztottak ki nekik törvénytelen adatszerzésekre, átvilágításokra vonatkozó feladatokat. A bűnszövetkezet tagjainak lojalitását pénzzel és magas beosztásokkal érték el.

A vádemelési javaslat az ügyészt meggyőzte. Fico és Kaliňák ellen is vádat emelt, mindkét esetben kérte az őrizetbe vételt. Fico egy hétig még szabadon tarthatott sajtótájékoztatókat arról, hogy nem érti az ellene felhozott vádakat, és politikai leszámolásnak tartja mindezt. Még az uniós országok kormányfőinek is levelet írt. Támogató választ egyet sem kapott, az EU-ban jól emlékeznek a Kuciak–Kušnírová gyilkosságra és mindenre, ami utána kiderült. Azok szerint, akik a jogtudományok docensével és doktorával, Robert Ficóval ellentétben megértették a vádemelési javaslatot, a vád megalapozott, a bizonyítékok meggyőzőek, a tanúk hitelesek. Kíváncsian várjuk, mi minden fog kiderülni a bíróságon, mert az biztos, hogy ez a per fogja eldönteni a következő választásokat.

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/18. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?