Ismét felmentették Marián Kočnert. Öt év után sincs vége a Kuciak-ügynek

 Marián Kočner

A bazini specializált büntetőbíróság ismét felmentette Marián Kočnert, a bírák szerint tehát nem ő rendelte meg Ján Kuciak újságíró meggyilkolását. Ugyanezért Alena Zsuzsovát 25 év szabadságvesztésre ítélték. Az indoklás szerint Zsuzsová önszorgalomból, a Kočner iránt érzett hálából rendelte meg a gyilkosságot. Hogy miből fizette volna ki a bérgyilkosokat, amikor őt magát is Kočner tartotta el, arra a bíróság nem adott választ.

A Ružena Sabová vezette szenátus először 2020. szeptember 3-án mentette fel Marián Kočnert (és akkor még Alena Zsuzsovát is) a Kuciak-gyilkosság megrendelésének vádja alól. A bérgyilkos nemcsak a kétes ügyleteiről ismert vállalkozó számára kellemetlen újságírót ölte meg, hanem „terven kívül” a menyasszonyát, Martina Kušnírovát is. A bíróság akkor azzal indokolta a döntését, hogy a fővádlottak ellen valló Andruskó Zoltán és Peter Tóth nem hiteles tanúk, a Threema-üzeneteket, amelyeket a gyilkosság előtt és után váltott Kočner és Zsuzsová, szó szerint kell olvasni, nem lehet különféle értelmezéseket belemagyarázni, a mobiltelefonok lokalizációs adatai pedig semmiképp nem bizonyítják a találkozók célját. A bíróság azt sem vette figyelembe, hogy Kočner és Zsuzsová már akkor váltottak fájó fogakról szóló (a babona szerint ez halált jelent) és halálfejes üzeneteket, amikor a nyilvánosság még nem tudott a kettős gyilkosságról.

Második nekifutásra

Az áldozatok szülei fellebbeztek az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságra, amely 2022 tavaszán megszüntette a specializált büntetőbíróság ítéletét, és az ügyet visszaadta újratárgyalásra azzal, hogy értékelje újra a bizonyítékokat. Ugyanaz a szenátus tárgyalta újra, Ružena Sabová és Rastislav Stieranka mellett azonban már nem Ivan Matel, hanem Jozef Pikna ült. A Kuciak–Kušnírová-gyilkosságot a legfelsőbb bíróság ekkor már összevonta Maroš Žilinka, Daniel Lipšic és Peter Šufliarsky ügyészek tervezett meggyilkolásának ügyével is, mivel ugyanazok a személyek voltak a vádlottak. Az ügyet 2022 februárjában kezdték újratárgyalni, és többek között az is kiderült, hogyan jutott be Marián Kočner a szociális biztosító számítógépes rendszerébe, hogy információkat szerezzen Ján Kuciakról, valamint az említett ügyészekről.

Vasárnap

Andruskó Zoltán, aki a közvetítő volt Alena Zsuzsová és a bérgyilkosok között, és akit vádalku keretében még 2019-ben 15 év szabadságvesztésre ítélt a specializált büntetőbíróság, új bizonyítékot is benyújtott: egy levelet, amelyet még 2018 januárjában, a kettős gyilkosság előtt írt, mert féltette az életét, és egy azóta elhunyt barátnőjének adott át. A levélben szó van arról, hogy Kočner Zsuzsován keresztül megrendelte Maroš Žilinka meggyilkolását, ezért ő 20 ezer euró előleget kapott. Azt is írta a levélben, hogy nem mer a rendőrségre menni, mert azt Norbert Bödör, a Smerhez közeli vállalkozó uralja, és Maroš Žilinka halála Dušan Kováčik speciális ügyésznek is megfelelne. A rendőrségi szakértők és a Comenius Egyetem nyelvészei újra elemezték Kočner és Zsuzsová 2017 ősze és 2018 júniusa közt váltott szöveges üzeneteit, s ezeket úgy értelmezték, hogy kódolt, átvitt értelmű üzeneteket váltottak – leggyakrabban épp a gyilkosság előtt és utána.

Zsuzsovát elítélték

A több mint egy évig tartó újratárgyalás során már Kočner és Zsuzsová is megszólaltak a bíróság előtt, de egymásnak is ellentmondtak. Mindketten másként emlékeztek például arra, találkoztak-e 2018. február 22-én reggel Pozsonyban. Kočner ugyanezen a napon egy pozsonyi bankban is járt, és 50 ezer euró készpénzt vett ki a számlájáról – a vád szerint ez lehetett a bérgyilkosok jutalma. A bíróságnak mindez nem volt elég bizonyíték, arra a következtetésre jutott, hogy Alena Zsuzsová egyedül, saját elhatározásából rendelte meg a gyilkosságokat, mert kedvezni akart Kočnernak. Az ügyészek a kezdetektől azt állították, hogy Zsuzsovának sem indítéka, se pénze nem volt a gyilkosságokra, de nem győzték meg a szenátust. Zsuzsová 25 évet kapott, az ügyészek meggyilkolásával megbízott Dušan Kracina 8-at. Ez esetben egységes volt a szenátus, de Kočnert 2:1 arányban mentették fel.

Zsuzsovának a 25 éves szabadságvesztés mellett 1490 eurót kell kifizetnie az áldozatok szüleinek a temetési költségekre, valamint 160 ezer euró nem vagyoni kártérítést. Kočner egyelőre teljes mértékben megúszta, mert a bíróság szerint a bizonyítékok nem szólnak egyértelműen ellene. Az indoklásban elhangzott, hogy bár Zsuzsová Andruskó Zoltánnak is azt mondta, Kočner a fő megrendelő, lehet, hogy csak fontoskodni akart. A két vádlott közötti üzenetváltásból sem következik minden kétséget kizáróan az, hogy Kočner megrendelte volna a gyilkosságokat, mint ahogy a Ján Kuciak megfigyelése során készült fotók sem jelentenek semmit. A bíróság szerint ezek más célból is készülhettek, például, hogy Kočner a Pellengéren (Na pranieri) című, újságírókat kritizáló műsorában használja.

Kočner, az ártatlan

A bíróság szerint Kočner azok után, hogy Zsuzsová a Cieľ nevű politikai pártja megalakításához sem tudta összeszedni a szükséges tízezer aláírást, soha nem bízta volna rá egy gyilkosság megrendelését. Alena Zsuzsová állítólag önként lépett akcióba, s rendelte meg Marián Kočner ellenségeinek meggyilkolását, mert attól félt, hogy ha az eltartója veszélybe kerül, elapadnak a pénzforrásai. Végül azért nem szabott ki a bíróság életfogytiglani büntetést, ahogy az ügyész kérte, mert lehetségesnek, bár kevésbé valószínűnek tartja a megjavulását. Dušan Kracinát, aki maga is beismerte, hogy készült az ügyészek megölésére, pszichiátriai kezelésre is küldik a játékfüggősége miatt.

Marián Kočner fellélegezhetett, a bíróság másodszorra is úgy látja, nincs elég bizonyíték ellene. Azt a szenátus elnöke, Ružena Sabová is hangsúlyozta, hogy Kočner felmentése nem az ártatlanságának a bizonyítéka, csak azt jelenti, hogy a bíráknak kétségeik voltak a bűnösségét illetően. Az ítélethirdetés alatt Ján Kuciak szülei és Martina Kušnírová édesanyja könnyek közt távoztak a teremből, Zlatica Kušnírová azt mondta, az ítélettel Ján Kuciak újságírói munkáját vette semmibe a bíróság. „Ő írta Kočnerról a legsúlyosabb leleplező cikkeket, Kočner pedig valóban ellenséget látott benne, meg is fenyegette. Zsuzsová Kočner nélkül azt sem tudta volna, hogy Janko a világon van, mert azt nem nézem ki belőle, hogy újságot olvasott. Ez az ítélet politikai megrendelésre született, Kočner megüzente azoknak, akik a választási győzelem felé tartanak, hogy ha őt elítélik, nekik is végük. Már csak szeptemberig kell kihúzni, aztán megszüntetik a közvetlen elnökválasztást, odaültetik a saját emberüket, az pedig kegyelemben részesíti Kočnert. Végül még tőlünk fog kártérítést követelni” – jegyezte meg Kušnírová az ítélethirdetés után.

Vasárnap

Fico, a nyertes

Zlatica Kušnírová jogi képviselője, Roman Kvasnica azt mondta lapunknak, hogy a bíróság előtt két éve és most is a valódi megrendelők álltak: Alena Zsuzsová és Marián Kočner. „Az ítélet nem oszlatta el a kételyeket, nem adott magyarázatot, nem hozott megnyugvást. Jogászként úgy vélem, maguk a bírák sem hihetik, hogy az összes gyilkosságot Alena Zsuzsová tervelte ki, rendelte meg és fizette. Ez az állam öt éve nem volt képes igazságot szolgáltatni az áldozatok szüleinek, de ugyanezen öt év alatt Robert Fico, aki ezt a toxikus rendszert kialakította és éltette, megrázta magát, s most az ünnepélyes visszatérésre készül – pont az ilyen ítéleteknek köszönhetően is. Ő az ügy igazi nyertese, egyetlen reményünk az maradt, hogy nincs még vége a történetnek.”

Kuciakék jogi képviselője, Peter Kubina szerint a Kočnert felmentő ítéletet első alkalommal még lehetett hibának, felületes munkának tekinteni, de ma már csak azt lehet rá mondani, hogy ez bírói önkény. A károsultak fellebbeztek, az ügy újra a legfelsőbb bíróságra kerül. Ítélet leghamarabb ez év vége felé várható.

Kočner felmentéséről mondták

Zuzana Čaputová köztársasági elnök

Nyilván nem vagyok az egyetlen, aki csalódást és meglepetést érez a mai ítélet miatt. A bíróság Alena Zs. elítélésével és Marián K. felmentésével részben igazolta, hogy az eset megtörtént, de egyelőre befejezetlen maradt. Az ilyen váratlan ítéleteknél is fontos, hogy tiszteletben tartsuk a bíróság döntését, meg kell várnunk az ítélet indoklását, aztán a legfelsőbb bíróság döntését. Ebben a pillanatban azonban leginkább Janko és Martinka szüleire gondolok.”

Ódor Lajos miniszterelnök

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása a mai nap után nyitott seb marad. A bíróság döntését respektálom, de személyesen nem tudok szabadulni a vegyes érzelmektől. Még nem tartunk a végén, az igazsághoz vezető út folytatódik. Most nem adhatjuk fel.”

Robert Fico, a Smer elnöke

A sajtó és a politikusok csalódása az ítélethozatalt követően nem őszinte. Csak azért van, mert mindenki azt várta, hogy Kočnert elítélik és újra jön a támadások hulláma a Smer ellen, folytatódik, ami 2018-ban és 2020-ban történt. A sajtó nyomása, hogy mindkét vádlottat életfogytiglani szabadságvesztésre ítéljék, hatalmas volt. Ha ilyen nyomás mellett a bíróság felmentette Kočnert a vád alól, akkor ez az ügy tisztább és világosabb számára, mint általában.”

A Kuciak-ügy kronológiája

2018. február 21.

Nagymácsédi otthonukban meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát.

2018. február 27.

Robert Fico miniszterelnök egymillió euró készpénzt rakott ki az asztalra a kormányhivatalban a nyomra vezető információért.

2018. március 9.

Pozsonyban több mint 60 ezren tiltakoztak Fico kormánya ellen.

2018. március 14.

Robert Fico lemondott a miniszterelnöki posztról.

2018. szeptember 27.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) elitegysége razziát tartott Gútán, őrizetbe vették Tomáš Szabót, Andruskó Zoltánt és Miroslav Marčeket.

2018. szeptember 28.

Komáromban letartóztatták Alena Zsuzsovát.

2018. október 22.

Peter Tóth volt titkosszolgálati ügynök beismerte, hogy megfigyelte Ján Kuciakot és más újságírókat is.

2019. április 19.

Miroslav Marček beismerte, hogy ő ölte meg Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát.

2019. október 21.

Az ügyész vádat emelt Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó és Miroslav Marček ellen Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása miatt.

2019. december 30.

Andruskó Zoltán vádalkut kötött és 15 év szabadságvesztést kapott.

2020. január 13.

Elkezdődött a Kuciak-ügy tárgyalása a specializált büntetőbíróságon, Miroslav Marček bevallotta, hogy ő volt a gyilkos.

2020. szeptember 3.

A specializált büntetőbíróság Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát is felmentette, Miroslav Marčeket pedig 23 év börtönre ítélte (amit a legfelsőbb bíróság 25 évre szigorított).

2021. március 15.

A legfelsőbb bíróság Peter Paluda által vezetett szenátusa semmissé nyilvánította a specializált büntetőbíróság ítéletét, és visszaadta az ügyet újratárgyalásra.

2021. június 28.

Marián Kočner ellen vádat emeltek Maroš Žilinka, Daniel Lipšic és Peter Šufliarsky ügyészek megölésének megrendelése vádjával.

2022. február 14.

A legfelsőbb bíróság összekapcsolta a Kuciak-gyilkosság és az ügyészek tervezett megölésének ügyét.

2023. március 21.

Nagymácsédon lebontották Ján Kuciak és Martina Kušnírová házát. A helyén emlékmű épül.

20323. május 19.

A specializált büntetőbíróság Alena Zsuzsovát 25 évre ítélte, Marián Kočnert felmentette Ján Kuciak és jegyese meggyilkolása ügyében. A szülők ismét a legfelsőbb bírósághoz fellebbeztek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?