„Írtam egy költeményt...” Madách Imre emlékkiállítás. GALÉRIA

Madách Imre

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a magyar irodalom kiemelkedő jeles alkotójának, Madách Imrének kétszázadik születésnapjáról való méltó megemlékezést tűzte ki célul.

2023 januárjában ünnepélyesen meghirdették a Madách Imre Emlékévet, amely egy egész éven át tartó művészeti, tudományos és kulturális rendezvénysorozat. Az emlékév fontos állomása Pozsony, ahol az „...írtam egy költeményt...” című Madách Imre emlékkiállítás tekinthető meg, melynek központi motívuma a költő remekműve - Az ember tragédiája. A kiállítás 2023. január 25-én 15.00 órakor nyílt meg a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítótermében, a Vajanský rakpart 2. szám alatt.

Galéria

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni „Az ember tragédiája“ című drámai költeményét Magyarországon, a Nógrád megyei Alsósztregován. A Tragédia kéziratát Arany Jánosnak, a kor legnevezetesebb magyar költőjének juttatta el, aki szeptember 12-én, a később híressé vált levelében azt írta a szerzőnek:

„Az ember tragédiája úgy koncepcióban mint kompozícióban igen jeles mű…egy kevés külsimítással irodalmunk legjelesb termékei között foglalhat az helyet… Fogadja leghőbb üdvözletemet a gyönyörért, melyet nekem műve által okozott, a fényért, melyre költészetünket derítni hivatva van!“

Ez a jelentős alkotás ma már a világ 40 nyelvén hozzáférhető és olvasható és a színpadon is folyamatosan jelen van.

A kiállítás vezérelve az, hogy megmutassa és összefoglalja ennek a nagy műnek a különböző művészeti műfajok szemszögéből történő felfogását. Egy-egy alkotás vagy kortárs képzőművészeti alkotások sorozatának beillesztése a kiállításba azt az összbenyomást kelti, amelyet Az ember tragédiája kelt bennünk, egyben megkönnyíti a látogatók számára, hogy ráhangolódjanak a Tragédia üzenetére és elmerüljenek annak erkölcsi mélységeiben.

A kiállítás kurátorai Jarábik Gabriella, az SzNM-SzMKM igazgatója és Praznovszky Mihály irodalomtörténész. A látványért és kivitelezésért Szabó Réka és az MNU Creative Solutions: Németh Zoltán, Tarr Kálmán és Dénes Gábor felel. A megnyitón közreműködik Gertler Teo, hegedűvirtuóz. A kiállítás a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás együttműködésével, a Magyar Géniusz Program és a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!