Humánökológiai szempontból milyen változásokat hozott a koronavírus-járvány?

Tuba Máté

Erre a kérdésre is választ kértünk Tuba Máté humánökológustól, aki már hét éve él a környezettel szimbiózisban, és biztat erre másokat is.

"Ez rendkívül összetett és nehéz kérdés, amire valójában csak évekkel később fognak tudni érdemi választ adni a téma kutatói. Az előzetes kép mindenesetre nagyon vegyes és sokrétű, így csak a teljesség igénye nélkül tudok most említeni néhány változást" – nyilatkozta Récsei Noéminek a címben idézett kérdésére válaszolva Tuba Máté humánökológus.

A járvány alatt rövid időre sokféle környezetre káros kibocsátás nagymértékben csökkent, a felesleges és környezeti szempontból felesleges vásárlások száma nagymértékben csökkent, a globális utazás visszaesett, sokan megtapasztalták, milyen egy pillanatra lassítani, sőt megállni. Örvendetes hír, hogy mennyien kezdtek el biciklizni, hogy egy időre sok országban hiánycikk lett a boltokban a kerékpár. Mindeközben viszont a felerősödő társadalmi feszültségek, az izoláció, az önszerveződés és a csoportosulás ellehetetlenülése, a civil szervezeti munka időszakos földbeállása, a kiskereskedelmi szektor megroppanása, sok helyen a szabad sajtó helyzetének romlása mind olyan fejlemények, amelyek negatív hatással vannak a társadalmi és környezeti fenntarthatóságra.

"Az ökológiai rendszerek mindenesetre, úgy tűnik, fellélegeztek egy pillanatra, miközben viszont sorra érkeznek a hírek, hogy a gazdasági újraindítás során a világ több pontján pont a természetvédelmi és környezetvédelmi kiadásokon kezdenek spórolni, ami nagyon rossz irány, mert ez hamarosan a gyakorlatban és a számokon is éreztetni fogja a hatását. Ami biztos, hogy még soha nem volt akkora szükség arra, hogy felelős és aktív állampolgárként viselkedjünk, a szórakoztató műsorok helyett aktívan figyeljük a társadalmi és környezeti folyamatokat, és ne féljünk cselekedni, ha cselekvési lehetőséget látunk valami terén" – magyarázta Tuba Máté.

 

Récsei Noémi vele készített interjúját teljes terjedelmében az alábbi linken találják:

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?