Aktuális

Hová bújjunk, ha szól a sziréna?

Az ukrajnai háború miatt sokakban fogalmazódott meg a kérdés, vajon ha az oroszok bennünket is megtámadnak, lenne-e hová rejtőznünk? Aki már elmúlt negyven, emlékezhet az iskolai honvédelmi gyakorlatokra, amikor gázmaszkban, gumikesztyűvel a kezünkön ültünk a pincében. A 90-es évek óta viszont senki nem foglalkozott komolyan sem a lakosság felkészítésével, sem az óvóhelyek állapotával.
author
Vrabec Mária

2022. március 31. 10:20

Vasárnap
Kép Shutterstock

Ma Szlovákiában csak annyi bomba- és gázbiztos óvóhely van, amennyibe a lakosság 5%-a találna menedéket. Összehasonlításul, a 20. század háborúiból kimaradó Svájcban ez 90%, Finnországban pedig 70! Amint a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa, Júlia Andrejčíková tájékoztatta lapunkat, az összesen 1587 szlovákiai óvóhely egynegyede Pozsonyban található, a többi szétszórva az országban. A legkevesebb Nagyszombat és Eperjes megyékben – pedig utóbbi az ország legnépesebb megyéje. Egész Szlovákiában összesen 288 ezer ember húzódhatna meg biztonságos bunkerekben. Míg a fővárosban 45 ezer lakost tudnának befogadni, Kassán már csak 25 ezret, Nagyszombatban 6120-at, Érsekújváron 720-at. Sok óvóhelyet a különböző hivatalok, szervezetek és cégek a saját alkalmazottaik (rendőrök, tűzoltók, vasutasok) számára építettek, így ezek a többi polgár számára nem elérhetőek. Vannak óvóhelyek a kórházak alatt is, de azokban sem fér el minden beteg és alkalmazott.

Óvóhely, most kocsma

Más kérdés az óvóhelyek állapota, mert mind úgy maradtak, ahogyan az ötvenes-hatvanas években kialakították őket, és azóta sem az áramfejlesztő generátorokat, sem a szellőztető rendszereket nem cserélték, sőt a legtöbb helyen nem is ellenőrizték. Senki sem gondolt arra, hogy valaha még szükség lehet óvóhelyekre, ezért a legtöbbet ki adták bérbe (raktárnak, kocsmának, mosodának, fitneszcentrumnak), de a bérlőnek szükség esetén tizenkét órán belül ezeket is vissza kell állítania az eredeti állapotba.

Most, hogy az ukránok hetek óta óvóhelyeken élnek, és nem tudni, mikor lép túl a konfliktus az ország határain, sokan nálunk is érdeklődni kezdtek afelől, hol található a lakhelyükhöz legközelebb biztonságos óvóhely. A rossz hír az, hogy nagy valószínűséggel sehol, legfeljebb a saját pincéjükben, garázsukban vagy fürdőszobájukban tudnák magukat meghúzni. Ezek is biztonságosabbak, mint ha valaki a bombazáporban az utcákon rohangálva keresne óvóhelyet, ahová nagy valószínűséggel már be sem férne.

Pánikra nincs ok, de…

A szlovákiai bomba- és gázbiztos óvóhelyek túlnyomó többsége önkormányzati fenntartású, kisebb részük állami vagy vállalati tulajdonban van. Ezek egyelőre, amíg nincs rá szükség, nem is tájékoztatnak az óvóhelyek pontos elhelyezkedéséről. „Túl sok pontatlan információ került nyilvánosságra, mert sok helyen még a járási hivatalok kríziskezelő osztályain sem tudták, melyik nyilvántartásban levő óvóhely használható még. Sok helyen már a polgárok is meg akarták nézni, vagy afelől érdeklődtek, fel lehet-e iratkozni, hogy biztosan beférjenek. Ilyesmi nem lehetséges, jelenleg összesítjük az óvóhelyek listáját, és ha szükség lenne rá, az önkormányzatok időben nyilvánosságra hozzák” – magyarázta Júlia Andrejčíková.

Pánikra nincs ok, egyelőre semmi nem mutat arra, hogy Oroszország NATO-tagállamokat is meg merne támadni (főleg, hogy Ukrajnában sem a tervei szerint alakul a helyzet, és máris hatalmas katonai veszteségeket szenvedett), ennek ellenére az önkormányzatok elkezdték az óvóhelyek ellenőrzését.

Nem árt, ha tudjuk, mit kellene tennünk, ha ne adj´isten megszólalna a sziréna.

Elsősorban figyelni a tévét, rádiót, internetet, helyi hangosbemondót, ahol tájékoztatják a lakosságot a légiriadóról. Általános veszélyeztetettség esetén kétperces váltakozó hangmagasságú szirénahang jelzi a veszélyt vagy a rendkívüli eseményt, valamint a rendkívüli esemény következményeinek lehetséges továbbterjedését. A veszély elmúltáról ismét két percig tartó, de egyenletes szirénahanggal, valamint szóban is tájékoztatják a lakosságot. A szóbeli tájékoztatás tartalmazza a veszély keletkezésének vagy elmúlásának napját és óráját, a veszély forrására, fajtájára és a veszélyeztetett terület nagyságára vonatkozó adatokat, valamint a lakosság magatartására vonatkozó alapvető információkat. Egészen pontosan: bemondják, hogy XY települést 10 órától bombatámadás fenyegeti, ezért utasítják a lakosságot, hogy vonuljon az óvóhelyekre, vagy keressen menedéket.

Elemlámpa, elemes rádió

„Ezt mindenkinek haladéktalanul meg kell tennie, aki az utcán van, aki gépjárművel utazik, az is álljon le, menjen be a legközelebbi épületbe, és kérjen menedéket. Aki otthon tartózkodik, hívja össze a családot, és vonuljanak együtt az óvóhelyre vagy a pincébe, garázsba. Ha a gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem kell értük menni, ott gondoskodnak róluk. Aki nem tud óvóhelyre menni, a lakásban szigetelje el a nyílászárókat, kapcsolja ki a légkondicionálót (a réseket tömítse vízbe mártott szivaccsal, gittel, purhabbal stb.). A lakásban a legjobb óvóhely a fürdőszoba, mert általában ott a legkisebb az ablak” – mutat rá Rastislav Brázdil, a Nyitrai Járási Hivatal kríziskezelő osztályának vezetője. Fontos, hogy légiriadó esetén mindenki kövesse a híreket. A tévé, a rádió és a különböző hírportálok is pontos tájékoztatást adnak arról, mi a helyzet és mi a teendő. Mivel légitámadás idején áramkiesésre is számítani kell, nem árt beszerezni elemlámpát, gyertyákat és elemes rádiót. Telefonálni nem ajánlott feleslegesen, mert ezzel csak terheljük a vonalakat, akadályozzuk a segélyhívásokat.

A bunker nem Big Brother-ház

„Nagyon fontos, hogy az óvóhelyen mindenki nyugodtan, csendesen viselkedjen, kövesse az utasításokat. Az élelmet és a vizet nagyon be kell osztani, mert megtörténhet, hogy három napnál tovább tart a veszélyhelyzet, és szükség lesz rá” – figyelmeztet Rastislav Brázdil. Szigorúan tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás, de természetes az is, hogy a rend, a tisztaság fenntartásából mindenkinek ki kell vennie a részét. Az összezártság, főleg, amikor az életünk van veszélyben, próbára teszi az emberek idegeit. A bunker nem Big Brother-ház, hanem valóban egy menedékhely, ahol mindenkinek azt kell szem előtt tartania, hogy ahogy ő szeretne életben maradni, úgy mások is, és az ott töltött időt könnyebbé teheti, ha tekintettel vagyunk egymásra.

Aki óvóhelyen keres menedéket, vigye magával a legszükségesebb holmit, mert a bunkerekben nincs élelmiszer, sem gyógyszer. Egy felnőtt legfeljebb 10–15 kilós csomagot vihet magával, a gyermek 10 kilósat. Azzal kell számolni, hogy két-három napig is ott maradunk, és esetleg nem lesz hová visszamennünk, ezért a fontos iratainkat, készpénzt, kisebb értéktárgyakat mindenképp vigyük magunkkal. Ezen kívül gyógyszereket, alapvető élelmiszert, higiéniai kellékeket, ruhát, lábbelit, plédet, hálózsákot és természetesen zseblámpát.

Mi is az az óvóhely?

Egy biztonságos óvóhely alapfelszerelése: víztartály, elektromos energia fejlesztésére szolgáló generátor, többkamrás szűrőkkel ellátott szellőztetőrendszer, szennyvízelvezető csatorna vagy tároló, mosdó és WC, olyan berendezés, amely a külvilággal tartandó kapcsolatot teszi lehetővé (vonalas telefon, mert térerő a bunkerekben nincs).

Mit vihetünk magunkkal?

* Három napra csomagolt alapvető élelmiszereket (kenyér, keksz, konzerv, cukor, só, termoszban tea, tartós tej, zöldség, gyümölcs stb.)

* Használati cikkek (tányér, evőeszköz, pohár, konzervnyitó, kés, lámpa és elemek, tű, cérna, olló, madzag stb.)

* Előírt gyógyszerek, vitaminok, láz-, fájdalomcsillapító, kötszer, ragtapasz

* Pénz és értéktárgyak

* Személyes iratok (személyazonossági igazolvány, útlevél, autóvezetői jogosítvány, katonakönyv, egészségbiztosítási kártya, nyugdíjról szóló határozat, biztosítási szerződések, hitelszerződések, a vagyonunkról és az iskolai végzettségünkről szóló okmányok stb.)

* Személyes higiéniai kellékek (szappan, sampon, fogkrém, fogkefe, fésű, borotválkozási kellékek, toalettpapír, pelenka, intimbetét)

* Öltözet (több váltás fehérnemű, kényelmes otthoni ruha és cipő, papucs, meleg kardigán, kapucnis esőkabát, hálózsák, pléd, vánkos)

* Könyv, társasjáték, imakönyv, elemes rádió
 

Mit nem vihetünk magunkkal?

* fegyver

* alkohol és drogok

* gyúlékony és rossz szagú anyagok

* nagy méretű tárgyak, mint gyermekkocsi, paplan, matrac

* háziállatok – kutyát és macskát sem

* cigaretta, öngyújtó, merülő forraló

* gyorsan romló élelmiszer

Építhetünk magunknak is

Akinek sok pénze van, magának is építhet vagy építtethet bomba- és gázbiztos óvóhelyet. Egy kisebb, mindössze 2,5 × 3,5 méteres, műszakilag teljesen felszerelt négyszemélyes családi bunker ára 30–40 ezer euró körül mozog, és több profi cég is foglalkozik ilyen megrendelésekkel. Kalákában nem is érdemes nekifogni, mert ha valódi védelmet akarunk a háborús veszélyek és természeti katasztrófák idején, az óvóhelynek légmentesen kell zárnia, a falainak pedig ellen kell állni a rengésnek és a túlnyomásnak. Szükség van biztonságos víz- és levegőellátásra, energiaforrásra és szennyvízelvezetésre vagy -tárolóra, valamint annyi helyre, hogy harminc napra elegendő élelmiszert és a legszükségesebb használati cikkeket tudjuk tárolni benne. Az igazán biztonságos bunker legalább egy, de jobb esetben két-három méterrel a föld alatt helyezkedik el, és vészkijárata is van.

Lehet persze milliókért egész földalatti palotákat is építtetni – a Daily Mail szerint ilyenben lakik Putyin egész népes családja valahol az Urál hegységben, és lehet, hogy ő is onnan irányítja az Ukrajnát leromboló „speciális műveletet”. Egy ilyen luxusbunkerben már több férőhelyes garázs, uszoda, szauna, játékterem, mozi, tornaterem, bowlingpálya, de akár üvegház is lehet. Az, hogy a megrendelő maga választhatja ki a padlóburkolatot, a szőnyegeket, bútorokat, magától értetődő. Az ilyen földalatti rezidenciákat építő cégek teljes diszkrécióval járnak el, nem kérnek személyes adatokat, építési engedélyt – csak jó sok pénzt, akár 5–10 millió dollárt is.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/13. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.