Hongkong megregulázva

kitekinto

Több mint egy éve nem csillapodik a helyzet Hongkongban, a városállam megrendszabályozása ellen tiltakozók újra és újra az utcákra vonulnak, de úgy tűnik, Peking vasmarka nem enged

Milliós tömeg vonult ki tüntetni Hongkongban tavaly június elején a szabadságjogok védelmében. A közvetlen kiváltó a kiadatási törvény módosítási javaslata volt, és ezt végül ősszel vissza is vonták, de a tiltakozók ekkor már nem érték be ennyivel, Peking viszont nemhogy nem engedett: bekeményített. Így idén júliustól már egy új nemzetbiztonsági törvény lebeg pallosként a tüntetők, sőt a tiltakozás gondolatával kacérkodók feje felett is. A világ nagyhatalmai meg csak kapkodják a fejüket.

Történelmi örökség

Ahogy az az igazán mély konfliktusoknál lenni szokott, Hongkong esetében is a távoli múltból megöröklött állapotok miatt feszült pattanásig a helyzet. Kínán belüli sajátos státusa annak köszönhető, hogy a 19. század közepe előtt egy kicsivel a Brit Birodalomhoz került a város, és gyarmatként létezett szinte az ezredfordulóig, egészen pontosan 1997-ig, amikor visszakerült Kínához, de különleges közigazgatási területként (ilyenből Kínának van még egy, Makaó, amely szintén a bolygó legsűrűbben lakott területei közé tartozik; Tajvan pedig egy még különlegesebb eset).

A britek azonban csak bizonyos feltételek teljesülése mellett adták vissza a gyarmatot, a legfontosabb pedig, hogy bár Hongkong akkortól Kína részét képezi, mégis különleges, független irányítása van, és az is marad fél évszázadon át, tehát legalább 2047-ig. Most úgy tűnik, Kína ezt előrébb hozta szinte harminc évvel.

Jó bonyolult…

Az úgynevezett egy ország, két rendszer felállás eddig is összetett képet mutatott: Hongkong a diplomáciai és védelmi ügyek kivételével jórészt független volt Kínától, ám azt is tudni kell, hogy a városállamban nem közvetlen demokrácia van, így vezetőit rendkívül összetett módon választják meg, és ez a rendszer eddig még mindig Kína tetszésének megfelelő eredménnyel szolgált. Nyilván vannak pártolói annak, hogy a gazdasági stabilitás miatt nem kell botrányokat kelteni, mások az általános választójogért, a demokráciáért kardoskodnak, és vannak azok – főleg fiatalabb aktivisták –, akik nem érnék be a teljes függetlenségnél kevesebbel, mert szerintük egyébként folyamatosan veszélyben vannak és lesznek a szabadságjogok.

Kiadatási, nemzetbiztonsági…

A máig gyűrűző tiltakozásokat kirobbantó szikra egy szimbolikusnak tűnő lépés, a kiadatási törvény módosításjavaslata volt, de nyilvánvaló, hogy ennél többről van szó: Hongkong különleges autonómiájáról, a viszonylagos szabadságról, a független igazságszolgáltatásról. Éppen ezért nemcsak a Kína irányába történő kiadatásokat lehetővé tevő tervezet visszavonását követelték, hanem a Peking-párti kormányzó távozását, a közvetlen választásokat, a tüntetések elleni heves rendőri fellépés kivizsgálását. Végül az első sikerült: a kormányzó előbb felfüggesztette a tervezet megtárgyalását, majd a további tüntetések hatására azt ősszel teljesen elvetették. További engedményekről hallani sem akartak, a tiltakozók viszont azt mondták, ez túl kevés, túl későn. Így aztán folytatódtak a többször erőszakos összecsapásokba torkolló, rendőri túlkapásokkal terhelt tüntetések.

A megmozdulásokat végül a koronavírus fékezte meg némileg, ebben a hirtelen beállt, feszült csendben Peking úgy határozott, a maga kedve szerinti rendet csap Hongkongban.

Megváltozott a helyzet

Már a tüntetések szívósságát látva, a követelések határozottságakor sejteni lehetett, hogy valamiféle elvágólagosságnak kell következnie: Peking vagy visszalép egyet, vagy inkább előre tör. A nemzetbiztonsági törvény, amely július első napján lépett életbe, azt mutatja, hogy a második lehetőséget választották, azaz gyakorlatilag a felszámolás határáig csorbították Hongkong autonómiáját. Az új rendelkezés ugyanis lehetővé teszi, hogy Kína fegyveres, nemzetbiztonsági erői Hongkongban is beavatkozzanak – Peking szerint azért, mert a tavalyi tüntetések alkalmával terrorizmusnak számító cselekmények is történetek.

Július 1-je egyébként éppen annak 23. évfordulója volt, hogy Hongkong visszakerült Kínához, de mostantól bíráik is lehetnek a városállamban, az erőszakszervezeteik felléphetnek, ha megsértettnek látják a nemzetbiztonsági törvényt. Ez utóbbi értelmezése majd csak a gyakorlatban történik meg, hiszen elég általánosak az előírások (például: komplex, súlyos esetekben lesz lehetőség beavatkozni, de ki dönti el, mi számít annak?). Annyit tudni, hogy a felforgató jellegű, szakadár cselekményeket szankcionálhatják, bizonyos esetekben akár életfogytiglannal is. Hogy végül mi minden számít majd ennek, éppen most dől el: a tüntetés, esetleg a kínai kommunista párttal szembeni kritika? Úgy tűnik, az előbbi igen, hiszen a törvény életbe lépése után rögtön letartóztattak egy férfit, aki egy hongkongi függetlenséget hirdető zászlót lengetett – ez nyilván már komplex, súlyos eset volt, és vélhetően ilyen hozzáállással tekintenek az eddigi tüntetések résztvevőinek nagy többségére.

Reakciók?

Habár a felvonulással többéves börtönbüntetést kockáztatnak, a tüntetők reakciója egyelőre az, hogy folytatják – kérdés, hogy meddig és milyen áron. A kínai erőké pedig az, hogy fellépnek ellenük, ha már megtehetik.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a gazdasági szereplők reakcióit sem, hiszen Hongkong éppen sajátos helyzete miatt lehetett ennyire jelentős: Kínával lehetett ott üzletelni úgy, hogy az érintett mégsem vetette alá magát teljesen a kommunista rezsimnek. Még alakul, hogy kinek lesz fontosabb a pénz, és kinek az elvek.

Hasonló, csak még összetettebb a helyzet a többi nagyhatalom reakcióját elnézve, egyes elemzők szerint Hongkong példáján már egy új világrend kialakulása figyelhető meg, méghozzá a járvánnyal sújtott világban. Érdemes szem előtt tartani, hogy Hongkong visszakapásakor Kína még sokkal kisebb játékos volt a porondon, és a nemzetközi szereplők arra számítottak, hogy demokratizálódni fog. Ez nem jött be, ehelyett rendkívüli mértékben megerősödött, katonai szuperhatalomként még kevésbé szorul rá arra, hogy minden megállapodásnak eleget tegyen. Akitől demokráciapárti reakció lenne várható, az Egyesült Államok, választások előtt áll, a járvánnyal küzd, és az utóbbi időben különben sem volt épp következetes Kínával szemben. Európa egy része a Kínával való együttműködés gazdaságosságát is mérlegeli, és az elmúlt időben nem ért rá, például a Brexittel volt elfoglalva, amelyből a magányosan kikerült egykori gyarmattartó, Nagy-Britannia most próbálgatja erejét: menedéket kínál a Hongkongban élőknek (Ausztráliával együtt), felfüggeszti a kiadatást Hongkongnak (többek között az USA-val együtt), nehogy az továbbadja az embereket Kínának. Mindezt persze Peking sem hagyja szó nélkül, és az elkövetkező időszak mutatja meg, ki húzza a rövidebbet – Hongkongban és a világhatalmak között egyaránt.

Próbálkozások

Nem a mostani az első elnyomási próbálkozás, a legemlékezetesebbek 2003-ban és 2014-ben voltak, ám akkor végül Peking a tiltakozások nyomására valamelyest visszakozott. Az mindenesetre már korábban világossá vált, hogy nem feltétlenül tekintik mérvadónak a városállam visszaadásakor aláírt szerződést, innentől fogva pedig csak idő kérdése (volt), hogy mikor kapcsolnak rá ismét és újult erővel a bekebelezésére.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?