Aktuális

Ha így folytatják, az jön, ami az olaszoknál

Az egészségügyben nő a káosz és az apátia, közben a kormányfő és az egészségügyi miniszter felesleges vitákat gerjeszt ahelyett, hogy érthető és logikus lépéseket tenne. Az egészségügyi szervezetek a vészharangot kongatják.
Veres István

2020. október 15. 14:06

aktuális
- TASR-felvétel

A koronavírus-járvány egyre erősödő, második hulláma idején a kormány illetékesei nem kommunikálnak érthetően, és a saját maguk által hozott intézkedéseket sem tudják betartatni, így nemcsak a betegek, hanem sokszor az orvosok sem tudják, mi a teendő. Ezt állítják az egészségügyben érintett munkáltatói szervezetek (AZZZ SR), amelyek vezetői múlt szerdán tartottak sajtótájékoztatót Pozsonyban.

Nem kommunikálnak

Bár a kormány augusztusban elfogadta a járványügyi tervet, sok esetben ezt nem tartják be, figyelmeztet Marián Petko, a kórházak szövetségének elnöke. „Az elmúlt egy hét során tizenkét olyan eset volt, hogy koronavírusos személyt nem vettek fel az erre kijelölt kórházak valamelyikébe, mondván, hogy mindegy, melyik kórházba megy. Hát nagyon nem mindegy” – magyarázta Petko, hozzátéve, hogy Lombardia olasz tartományban tavasszal éppen az volt a kialakult káosz egyik oka, hogy az összes kórházban fogadták a koronavírusos betegeket, így a kórházak nagy része működésképtelenné vált.

A kormányfő és az egészségügyi minisztérium nem kommunikál az egészségügyi szervezetek képviselőivel, megkereséseikre nem válaszolnak – nehezményezik a jelenlevők. Senki nincs, aki egyértelmű ukázokkal látná el az egészségügyet, figyelmeztet Ernest Caban, a mentősök szervezetének elnöke. „A Covid-esetekhez riasztott orvosok sokszor a saját autóikon mennek a helyszínekre. Nincs, aki kivigye őket. Az egész rendszernek se füle, se farka, a mentősök és nővérek közt egyre nagyobb az apátia, egyszerűen elmegy a kedvük az egésztől. A kormány még a szükségállapotot sem tudta rendesen bevezetni, hiszen senki nem tudja, mi a dolga” – fejtette ki Caban.

Mással foglalkoznak

A szervezetek nehezményezik azt is, hogy a kormány épp ebben az időszakban nyitotta meg az egészségbiztosítók finanszírozásának témáját. Szerintük ez felelőtlen lépés, hiszen gyengíti az egyébként is ezer sebből vérző egészségügyi rendszert. Sürgősen teszteket kell rendelni, de nem közbeszerzéssel, hanem az Állami Tartalékalapon keresztül, állítja Marián Petko. „Ezek meg azzal jönnek, hogy gondoljuk át a biztosítási rendszert? Jogos kérdés, de sürgősebb téma, hogy a bártfai kórház alkalmazottainak nyolcvan százaléka koronavírusos” – hangsúlyozta Petko. Egyben felhívta a figyelmet, hogy nem csak a koronavírusos betegeket kell a kórházaknak ellátniuk, hanem a szokásos, többi beteget is.

A páciens el van veszve ebben a káoszban, mondta Mária Lévyová, a betegek jogvédelmi szervezetének elnöke. „Ha a politikusok felelős magatartást várnak el a polgároktól, nekik is felelős magatartást kell tanúsítaniuk” – vélekedik.

A kormány múlt szerdán százmillió eurós támogatást hagyott jóvá az Általános Egészségbiztosítónak, a másik két biztosítót idén nem támogatja. „Ha emiatt nyomást gyakorolnak a páciensekre, törvényt módosítunk, és lehetővé tesszük, hogy gyakrabban biztosítót válthassanak az emberek” – mondta Igor Matovič kormányfő.

A magánbiztosítók éves nyeresége messze eltörpül amellett az összeg mellett, amire az egészségügynek évente szüksége van, jegyezte meg Lévyová, hozzátéve, hogy szerinte helytelen, hogy a kormány társadalmi vita nélkül hoz döntéseket a témában.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 42. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
internetes vásárlás k

Ne vásároljon ezekben a csaló e-shopokban!

börtön k

Meghalt egy rab koronavírusban, mielőtt megtudhatta volna, hogy elnöki kegyelmet kapott

UFC: Egyhangú bírói döntéssel kapott ki Lajos Klein

UFC: Egyhangú bírói döntéssel kapott ki Lajos Klein

Az Indiai-óceánba csapódtak a hordozórakéta darabjai

Az Indiai-óceánba csapódtak a kínai hordozórakéta darabjai

Sadiq Khan

Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé

időjárás tavasz

Derűs, meleg idő a hét utolsó napján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.