Gyógyulás után is fájhat a korona

Silvia Dobrodenková

Miközben világszerte rohamos mértékben növekszik az új koronavírus-betegek száma, a tavaszi első hullám során megfertőződött páciensek közül sokan a negatív teszt ellenére még mindig nem érzik jól magukat.

Rendkívül fáradékonyak, légzési nehézségeik vannak, zsibbadnak a végtagjaik, heves szívdobogásra panaszkodnak. Hivatalos megnevezése is van már a tüneteiknek, ez a hosszan tartó, azaz a longcovid-szindróma.

Egyelőre azonban a diagnózist is maguk állítják fel az érintettek, esetleg a sorstársaikkal beszélhetik meg, mit élnek át, mert Szlovákiában nem, hogy nem kezelik, még csak nem is tartják nyilván őket. Silvia Dobrodenková trópusi betegségekre szakosodott orvos egy pozsonyi magánklinikán dolgozik. A múltban Afrikában és Ázsiában is önkénteskedett, de mindenhol elkerülték a veszélyes fertőzések. Tavasszal, az első hullám kezdetén valószínűleg egy páciensétől kapta el a koronavírust, de először ő is megfázásra, influenzára gyanakodott.


 

Az ágyból sem bírt felkelni

Sok külföldi páciens fordul meg nálunk Ázsiából, tudtunk is arról, mi történik Kínában, de akkor még nekünk is úgy tűnt, hogy ez messze van. Pontosan március 12-én tudatosult bennem, hogy ez koronavírus lesz, mert hőemelkedésem volt, és kisebb légzési problémáim. Mivel nem volt magas lázam, és légzési elégtelenséget sem tapasztaltam, nem teljesítettem a feltételeket, hogy leteszteljenek. Akkor még kevés teszt állt rendelkezésre, magam is úgy gondoltam, hogy jusson inkább a súlyosabb betegeknek, én fiatal vagyok, kifekszem” – mondja a 42 éves doktornő.

Az állapota azonban nem, hogy javult volna, inkább rosszabbodott. Egy hét után már zsibbadást érzett az ujjaiban, rendszertelenül vert a szíve, egyre nehezebben vette a levegőt, és annyira fáradt volt, hogy a ruhák hajtogatása is komoly kihívást jelentett számára.

Ez másfajta nehéz légzés, mint például az influenzánál, inkább ahhoz hasonlítanám, mint amikor az ember nagy tengerszint feletti magasságban nem kap levegőt. Mély lélegzeteket kellett vennem, hogy elég levegőm legyen. Figyeltem magam, folyamatosan konzultáltam a kollégákkal, és arra jutottunk, hogy ilyen állapotban akkor is csak azt mondanák, hogy maradjak otthon, ha pozitív lenne a teszteredményem. Áprilisban, amikor többet teszteltek és eljuthattam volna, már annyira gyönge voltam, hogy az ágyból sem bírtam felkelni. Még az is nehezemre esett, hogy a kezemet felemeljem. Semmihez nem tudom ezt a mérhetetlen fáradtságot hasonlítani, még hetek múltán is csak arra voltam képes, hogy egy fél órácskára kiüljek a napra, utána egész nap feküdtem. Két gyerekem van, alig tudtam ellátni őket, állt az egész háztartás” – számolt be tüneteiről Silvia Dobrodenková.


 

Az orvosok is tanácstalanok

Azok az éjszakák voltak a legnehezebbek, amikor lefeküdni sem tudott, mert úgy nem kapott levegőt. „Az ilyen éjszakákon többször is arra gondoltam, hogy kihívom a mentőt, de arra sem volt erőm, hogy összeszedjem a holmim. Reggelre mindig egy kicsit jobb lett, estére megint rosszabb, éjszaka pedig szörnyű, ez két hétig tartott. Utána még vagy hat hétig voltam nagyon levert és gyönge, de még most, fél év múltán sem bírok annyit, mint március előtt. Egy-két napot dolgozom hetente, és ha hazajövök munkából, le kell feküdnöm.”

A doktornő nincs ezzel egyedül, Szlovákiában legalább ötszázan, világszerte több százezren küzdhetnek a Covid-fertőzés következményeivel. Tavasszal még az orvosok sem ismerték el, hogy a tüneteiknek valami köze lehet a koronavírus-fertőzéshez, az volt a hivatalos álláspont, hogy akinek negatív a teszteredménye, az felgyógyult és egészséges. Fokozatosan kezdtek megjelenni az arról szóló beszámolók, majd az orvosi publikációk is, hogy egyes tünetek sokáig elhúzódhatnak, de az orvosok nálunk még nem nagyon tudnak mit kezdeni a longcovid-betegekkel.


 

Facebook-csoport a sorstársaknak

Angliában például egy olyan applikáción regisztrálhatják magukat, melynek több mint négymillió felhasználója van. A feldolgozott adatok alapján longcovid-rendelőket nyitottak, és a körzeti orvosok is iránymutatást kaptak, hogyan tudják segíteni, támogatni ezeket a betegeket. Mi itt, Szlovákiában teljes mértékben magunkra vagyunk hagyva, nincs semmiféle szervezett utógondozás, csak azokat hívják ellenőrzésre, akiket kórházban kezeltek” – folytatja Dobrodenková. Ezért is hoztak létre egy Facebook-csoportot, ahol a szlovákiai és csehországi long covidosok megosztják egymással tapasztalataikat, és bátorítják egymást. Sokan közülük nemzetközi long Covid csoportoknak is tagjai, több orvos is van közöttük, így a szakmai publikációkat is cserélgetik.

A tüneteket illetően az egyes betegek tapasztalatai ugyan némiképp különböznek, de az orvosi ellátást illetően teljesen egyformák: sokáig egyáltalán nem hittek nekik. Mivel az enyhébb lefolyású betegségek után nem marad szervi károsodás, a röntgen- és EKG-leleteik is rendben vannak, az orvosok azt hitték, hipochonderek vagy pszichikai problémáik vannak. „Ismerek olyan lányt is, akit beutaltak a pszichiátriára, mert nem hitték el, hogy tényleg van valami baja. Elképzelhető, hogy valaki szinte depressziós állapotba kerül a Covid hosszan tartó utóhatásai miatt, de nála is a kiváltó okot kell kezelni. Ha többet nem tudnak is tenni az orvosok, fontos lenne, hogy megértsék ezeket a betegeiket, elhiggyék a panaszaikat, és próbáljanak valamit tenni értük” – mondja a doktornő.


 

Fáradékony sportoló, feledékeny ügyvéd

Amerikában és Angliában is tanulmányozzák már, milyen gyógymódot lehetne alkalmazni a long covidos betegeknél, de egyelőre nincs egyértelmű eredmény. Silvia Dobrodenková szerint a csoportjuk tagjai is csak próbálkoznak, vitaminokat, immunerősítőket szednek, és reménykednek. „Egyelőre senki nem épült fel teljesen. Az egyik fiatalember aktívan sportolt, félmaratont futott, síelt, most csak könnyebb túrákat bír. Van köztünk egy ügyvéd is, aki jár munkába, de gondjai vannak az emlékezetével, néha nem jutnak eszébe a bizonyos kifejezések, ami a tárgyalásokon elég nagy gond. Nagyon relatív, kit mikor tartunk gyógyultnak, én azt mondanám, csak akkor, amikor újra a Covid előtti régi önmaga. Itt még egyikünk sem tart.”

Sajnos az sem lélegezhet fel, aki nagyobb problémák nélkül leküzdötte a koronavírust, mert a tavaszi feltételezésekkel ellentétben nem vált immunissá. Bármikor újra elkaphatja, és a betegség lefolyása lehet enyhébb, de sokkal súlyosabb is. Az újrafertőzött esetekből csak néhányat erősítettek meg eddig hivatalosan, mert ahhoz, hogy biztosan tudják, új fertőzésről van szó és nem az első megbetegedés húzódik el, az első és a későbbi minta genetikai elemzése, összehasonlítása is szükséges. Hollandiában már hivatalosan megerősítették az első újrafertőzés miatt bekövetkezett halálesetet. Világszerte sok olyan, hivatalosan meg nem erősített eset van, hogy márciusban megbetegedtek, kigyógyultak, és most újra elkapták a vírust. Már sorra jelennek meg a szakmai publikációk is a reinfekcióról.

Úgy tűnik tehát, hogy ez egy nagyon kiszámíthatatlan vírus, és csak akkor tudjuk vele felvenni a harcot, ha meglesz a védőoltás.


 


 


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 44. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?