Aktuális

Gyermekek a boszorkánykonyhában: a gyermekdopping

A csodás Kamila Valieva doppingügye óriási felháborodást keltett a pekingi olimpiai játékokon és azóta is. A 15 éves orosz Európa-bajnok műkorcsolyázó esete sok kérdést vetett és vet fel, melyeket sokféleképp próbálnak megmagyarázni, pedig a lényeg magyarázhatatlan. A leglényegesebb meg pláne: a gyermekdopping.
Urbán Klára

2022. május 19. 16:03

Vasárnap
- Forrás: Pexels

A játékok női versenyének legnagyobb esélyesét december 25-én ellenőrizték a szentpétervári orosz bajnokságon, még a januári tallini Európa-bajnokság előtt, majd a mintáját Stockholmba vitték. Onnan viszont csak február 7-én, három nappal a játékok kezdete után jelentették, hogy a műkorcsolyázó mintájában trimetazidint, hipoxent és L-karnitínt (utóbbi kettő nincs a doppinglistán) – találtak. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) közleményében az állt, hogy a Covid miatt történt a szokatlanul hosszú idő a doppingminta levétele és az eredmény megszületése között.
Az esetet röviden felelevenítve: Valieva épp azon a napon nyert csapatversenyben az oroszokkal az olimpián, az érmet azonban nem vehették át a felmerült doppingvétség miatt. A 15 éves sportoló rajtját felfüggesztették, s kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését egyéniben. Valieva fellebbezett, hivatkozva arra, hogy január 13-a és február 7-e között mindkét tesztje negatív volt, s az anyukája azzal érvelt, hogy a lánya pozitív drogtesztjét a nagyapa szívgyógyszerével való keveredés okozta, pontosabban a nagypapa poharából ivott, mindössze tévedés történt, nem volt szándékos a cselekmény. Ezzel kapcsolatban a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) között hatalmas vita robbant ki.

„Védett személy”
A CAS úgy döntött, hogy Valieva versenyezhet, azzal az indokkal, hogy korára tekintettel „védett személy”, a felfüggesztés fenntartása helyrehozhatatlan károkat okozna neki. Azt viszont kikötötték, hogy ha az első háromban végez, az éremátadásra nem kerülhet sor a téli játékokon. A lány végül totálisan frusztráltan a 4. helyen végzett, de az ügy világszerte óriási felháborodást váltott ki a sportolók és a hivatalos személyek körében.
A WADA elnöke, Witold Banka keményen vitatta a döntést: „A doppingellenes kódex nem ír elő különleges kivételeket a kiskorúak esetében sem az úgynevezett ideiglenes felfüggesztésre” – jelentette ki, s hangsúlyozta, hogy a kiskorúak doppingolása bűncselekménynek számít. „Akik ezt csinálják, azoknak börtönben a helyük.” Egyébként Lengyelországban ilyenért három év szabadságvesztés is kiszabható.
Az ismert hazai szakember, Agnesa Búřilová, az 1984-es szarajevói olimpián ezüstérmes szlovák műkorcsolyázó, Jozef Sabovčík edzője is hasonló véleményen van. „Nem emlékszem, hogy találkoztam volna a sportágban ilyen esettel. Bár a lányka azt állítja, hogy tévedésből ivott a nagyapja poharából, ez nevetséges magyarázat. Ráadásul nyilván nem a nagyapjával él, mert ezek a gyerekek rendre a központ kollégiumában laknak. Nem hiszem, hogy magától szedte a gyógyszert, valaki tudatosan adta be neki, s ez pedig büntetendő. Egyébként szakmailag a dopping nem segít az ugrástechnika javításában. A férfiaknál már eljutottunk a négyfordulatos axelhez, ami tulajdonképpen négy és fél fordulat, a négyes salchowban, toelopban nincs messze az öt fordulattól. Ami ezeket a fiatal lánykákat illeti, vékonyak, könnyűek, általában nem túl magasak, s az új technikával már a jégen veszik fel a rotációt. Szerencsére a Nemzetközi Műkorcsolya Szövetség, az ISU már jelzett lépéseket, hogy ezek a gyerekek a jövőben nem indulhatnak a felnőtt bajnokságokon, esetleg 18 évre tolják ki a korhatárt. A lányok fejlődése eltér a fiúkétól, fokozatosan elnehezednek, a fiúknál fordított a helyzet, erősödnek” – mondta.

vasárnap

Ki a felelős?
Szentpétervárott, Eteri Tutberidze híres edzőközpontjában, ahonnan az utóbbi évek női olimpiai és világbajnokai kerültek ki, a trénereken kívül csapatnyi orvos, fizioterapeuta és más szakember veszi körül a versenyzőket, a módszerek pedig nem túl finomak. Évek óta csiripelik a verebek, hogy sok minden nem kóser ott, de ez ideig nem történt semmi változás. Szörnyű viszont belegondolni, hogy a gyerekek nem is tudják, mit adnak nekik az edzők, sok esetben orvossal sem konzultálnak.
Alena Urvayová, a pozsonyi Sportkórház volt igazgatója, annak idején a legjobb hazai műkorcsolyázók és atléták orvosa szerint: „valamennyi ilyen szer az izomsejtre fejti ki hatását, az edzésadag, ezáltal a teljesítmény növelését serkenti. A vívók orvosaként találkoztam azzal is, hogy eozínt szedtek, ami B-vitamin, de a doppingellenőrzésen elbuktak, mivel túladagolták. Ugyanez a helyzet a koffeinnel, másfél grammnyi kell a pozitív mintához. Én már pontosan tudom, ki hazudik. Minden sportnak megvan a divatszere, amelyik a teljesítmény, az eredmény javítására szolgál. Hogy lehet, hogy annyi úszó asztmás? Mert bronchodilatánst szed, a hörgőtágító könnyíti a légzést. Marija Sarapova, a korábbi világelső orosz teniszező meldoniumon bukott el, amit tíz évig szedett, ez 2016-ig nem volt a doppinglistán. Nekem is kínálták annak idején, hogy ajánljam a versenyzőimnek, de engem arra tanítottak, hogy a dopping tabu.”
A doktornő azonban azt is hozzáteszi, hogy pályája során sokszor találkozott olyan sportolóval, aki valóban nem is tudta, hogy mit szed. „Táplálékkiegészítőt, s ezzel el van intézve. De ha valamilyen betegségben szenved, a gyógyszert fel kell tüntetni a doppingellenőrzésen, sőt előre bejelenteni a WADA-nál, amely megküldi az igazolást. Ezt mindenkinek elmondom, de sokszor süket fülekre talál, s ha baj van, akkor kérnek segítséget. Pedig minden edzőnek, sportolónak ismernie kellene a doppinglistát, az előírásokat, hogy mit szabad és milyen mennyiségben. Sokszor viszont oda se figyelnek.”
Žaneta Csáderová, a Szlovák Doppingellenes ügynökség igazgatója külön felhívja rá a figyelmet, hogy a kiskorúak esetében automatikusan vizsgálni kell a környezet felelősségét is, legyen szó a szövetségről, az edzőről vagy akár a szülőről, hiszen azt nem lehet elhinni, hogy egy tizenöt éves gyerek saját ötlettől vezérelve, bárki tudomása nélkül nyúl tiltott szerekhez.

Másfajta veszélyek
Sajnos azonban a sportoló kiskorúakat nemcsak a gyógyszeres dopping veszélyezteti: annak idején az NDK-ban, Kínában, Japánban rendszerint meghamisították a 12-13 éves tornászlányok születési adatait, 3-4 évet is hozzáadtak, hogy indulhassanak versenyen. A női szervekre a tornaszeren kapott ütések következtében sokan meddők maradtak. Az egész világból érkeznek manapság is lesújtó hírek, mire kényszerítik őket az edzők, milyen testi, szóbeli, sőt szexuális zaklatásoknak, erőszaknak vannak kitéve a jobb eredmény elérése érdekében. Ahelyett, hogy a sport pozitívan befolyásolná a gyermekek fejlődését, súlyos mentális és testi károkat okoz náluk. Mert a győzelem, az éremszerzés érdekében bármi megengedett, legtöbbször büntetés nélkül. Erről a nemzetközi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch (Emberi Jogi Figyelő) 2020-as jelentése is beszámolt már. Hogy Japánban, ahol még mindig tolerált a testi fenyítés, hogyan folyik a gyermekek szumóbirkózókká való képzése: megpofozzák, ütlegelik, rugdossák, sőt eszméletlenségig fojtogatják őket, hatalmas adagokat etetnek velük, hogy meghízzanak, máskor meg éheztetik, szomjaztatják őket, majd betegen, sérülten is kényszerítik őket az edzésre. A dokumentum szerint az iskolai sport keretében szereplő judo esetében 1983 és 2016 között 121 halálesetet jegyeztek.

Rég elveszett fair play

Feljegyzésekből tudjuk, hogy már az ókorban is használtak a sportolók teljesítménynövelő anyagokat. Növényi kivonatokat fogyasztottak, hogy a fáradtságot leküzdjék, a fájdalmat pedig élvezeti szerek segítségével csökkentették. A mai korban a gyógyszeripar és az orvostudomány hasonlóan sok olyan szert fejlesztett ki, amelyek alkalmasak a teljesítmény fokozására.
A negatív áttörés akkor következett be, amikor a tévéközvetítések egyre népszerűbbek lettek a sportban. Az olimpiák, a világ- és Európa-bajnokságok, a ligameccsek és egyéb rangos események közvetítési jogának adásvétele olyan óriási profitot hoz mind a mai napig, hogy ez mindent befolyásol. Bármennyire hangoztatja a világ sportját irányító Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tiszta versenyt, miközben a rekordhajhászás a legnagyobb cél és érdek. S amíg a pénz lesz az úr, addig mindez megtörténhet!

Meredek magyarázatok

Volt már mindenféle magyarázat doppingvétségre. Egy kis csokor ezekből:

Dieter Baumann (német középtávfutó) – a fogpasztájába csempésztek nandrolont.

Dudás Miklós (világbajnok magyar kajakos) – barátnője véletlenül olyan kenőcsöt kevert a testápolójába, amely tiltott szert tartalmazhatott.

Tyler Hamilton (olimpiai bajnok amerikai profi kerékpáros) – vérmintájában két különböző vértípust mutattak ki. Tagadta, hogy vérátömlesztést végeztek volna rajta, inkább anyja méhében elhalt ikertestvére őssejtjeivel magyarázta az esetet.

Gilberto Simono (olasz profi kerékpáros) – a kokaint az édesanyjától Peruból küldött bonbon tartalmazta.

Dennis Mitchell (amerikai vágtázó) – barátnője születésnapján 5 üveg sört fogyasztott és négyszer szexelt, ezért magas a tesztoszteronszintje.

Therese Johaug (norvég sífutó, az idei pekingi olimpia 2 ×-es aranyérmese) – 2016-ban a szteroidot azért találták, mert ajkát napozókrémmel kente be.

Lashawn Merritt (400 m futó, olimpiai és világbajnok) – szteroiddal bukott meg. Azt állította, pénisznövelő gyógyszert szedett, így került a tiltott szer a szervezetébe.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/20. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját a lánya születésnapján

koronavírus

Hány új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában? Mutatjuk!

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

Élisabeth Borne

Macron megbízta eddigi miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.