Aktuális

Fontosabb a biztonság, mint a szépség

Vrabec Mária

2021. január 12. 14:15

tuzolto
- TASR-felvétel

Tisztelt Szerkesztőség!

Nagyon régi vásárlója és olvasója vagyok a Vasárnapnak. Minden héten érdeklődéssel olvasom ezt a színvonalas hetilapot. Ezért tudom, hogy nagyon sokan fordultak Önökhöz panaszaikkal. Ezúton szeretném segítségüket kérni magam és a velem együtt lakók nevében. 1989 óta lakom a tornaljai lakótelepen, a lakások 90 százaléka magántulajdonban van. Igyekeztünk a bejáratunkat szebbé, otthonosabbá tenni, ezért a folyosóinkon csodálatos virágok vannak. Sokan vagyunk nyugdíjasok, és a virágok gondozása, ápolása kedvenc szórakozásunk. Emeletenként a bejárati ajtók mellett találhatók keskeny lócák, itt-ott szék, ahová leülünk egy kicsit beszélgetni, cipőt lehúzni, ha valahonnan hazaérünk.

2020. október 15-én a tűzoltóság (OR HaZZ v Revúcej) ellenőrzést tartott a lakótelepen. A jegyzőkönyvben az áll, hogy 2020. december 10-ig a folyosókról el kell távolítani mindent: virágokat, lócákat, székeket, fali polcokat. Hivatkoznak a §38. ods. 2. vyhl. MV SR č. 121/2002 okmányra, amelynek a meghozatala óta eltelt 18 év.

Nagyon váratlanul és rosszul érintett bennünket ez a felszólítás, eddig soha senkit nem zavartak a virágaink, keskeny lócáink (szélességük 28 cm), fali polcaink (szélességük 22 cm). Ha mindent el kell pakolnunk, úgy fogjuk érezni magunkat, mintha börtönben lennénk, rideg folyosókon. Saját és lakótársaim nevében előre is köszönöm, hogy utánanéznek panaszunknak.

Tisztelettel: Sz. J.

 

Tisztelt Olvasónk!

Akármennyire úgy érzik, hogy a tűzoltók rideggé, kevésbé otthonossá tették a lakóházukat, higgyék el, ezt a biztonságuk érdekében tették. Amint a Besztercebányai Kerületi Tűzoltó-parancsnokság felügyelőjétől, Matúš Kondelától megtudtuk, az önök lakóházában 2020. október 15-én tartott ellenőrzés során derült ki, hogy a házkezelőség nem biztosítja a menekülőutak átjárhatóságát. A jegyzőkönyv szerint a lépcsőfordulókon és a pihenőkön székek, asztalok virágtartók és cipőtartók voltak az elsőtől a kilencedik emeletig, és ezek tűzvész esetén akadályozták volna a menekülést.

A menekülőutakat a 314/2001 törvény értelmében a lakóház tulajdonosa köteles biztosítani. Az ön által is említett októberi ellenőrzés során ezt a tűzoltóság feladatul szabta a tulajdonosnak, az ismételt ellenőrzésre december 10-én került sor. A Nagyrőcei Járási Tűzoltó-parancsnokság, amelynek a hatáskörébe Tornalja tartozik, 2015 novemberében is tartott ellenőrzést az önök lakóházában, és akkor is úgy találta, hogy a menekülőutak nem szabadok. A 2016 novemberében megismételt ellenőrzés során a tűzoltók mindent rendben találtak, de azóta valószínűleg megnőttek a virágok, megszaporodtak a lócák. Akármennyire szépek is ezek, gondoljanak arra, hogy tűzvész esetén meneküléskor beléjük botolhatnak, és akár az életük is múlhat azon, mennyi akadályt kell kikerülniük. Biztosan lehet olyan megoldást találni, hogy maradjon is a lépcsőházban virág, és ne is legyen veszélyes, de jobb lesz, ha az elhelyezést illetően előre egyeztetnek a tűzoltósággal.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/1. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.