Aktuális

Érvényes a kézzel írt végrendelet?

Panaszkönyv, Vrabec Mária rovata
Vrabec Mária

2021. július 2. 09:25

Vasárnap
Fotó: Unsplash

Egészségi állapotom romlása miatt azt tanácsolták, hogy írjak végrendeletet. Meg is írtam kézzel, magyar nyelven. Elvittük közjegyzőhöz, hogy hitelesítse. Nem olvasta el, másnapra hívott újra, hogy lefordíttatja szlovákra két asszisztensével, akik magyarok (szerintem ő is). Ezzel kész is lesz. Én leírtam a születési dátumokat és a címeket.

Másnap a közjegyző az udvaron ránk szólt, hogy ne menjünk az emeletre, mert nem kell lefordítani a végrendeletet. Kértem, hogy hitelesítse, azt mondta, nem kell. Én mondtam, hogy két tanúval alá kellene íratni, azt mondta, hogy azt sem kell, mert ez a végrendelet tökéletes. Úgy jó, ahogy van. Én otthon újra megírtam szlovákul, és a fiamnak adtam. De tanácstalan vagyok, mert nem ismerem pontosan az ide vonatkozó rendeleteket. Azt nem olvastam még, hogy a kézzel írott végrendelet minden nélkül érvényes. Érvényes lenne? Kérem, ha lehetséges, segítsenek!

M. A.

 

Tisztelt Olvasónk!

Ha valaki saját kezével írja a végrendeletét, akkor nem kell tanú, de alá kell írnia a dokumentumot, és fel kell tüntetnie rajta a dátumot, valamint a helyszínt, ahol keletkezett. Ha írógépen vagy számítógépen készül a végrendelet, akkor a végrendelkezőnek két tanú előtt kell kinyilvánítania, hogy a végakaratát tartalmazza. Ajánlatos beleírni, hogy arra kéri az örökösöket, tartsák ezt tiszteletben. A végrendeletben fel kell tüntetni a tanúk kilétét, és azok nyilatkozatát, hogy a végrendelet a végrendelkező utolsó akaratát tartalmazza. Nem hiányozhat a dátum, a végrendelkező és a két tanú aláírása. A közjegyzőnél készült végrendelet nem csak azért biztosabb, mert jogi szempontból kifogástalan, hanem azért is, mert bekerül a központi közjegyzői adattárba, és ezáltal garantált, hogy a hagyatéki eljárás során is figyelembe veszik. Megtörténhet, hogy az otthon megírt végrendeletet olyan személy találja meg, akit kihagytak a végrendeletből, aminek a következménye az is lehet, hogy az illető személy ezt megsemmisíti. Ugyancsak érdemes tudni, hogy a kitagadott személy öröksége a gyermekeire száll, vagyis ha azokat is ki akarja tagadni az örökhagyó, ezt is bele kell foglalni a végrendeletbe. Az egyenes ági leszármazottakat, vagyis gyermekeket, unokákat, dédunokákat akkor lehet kitagadni, ha a közerkölccsel ellentétben nem adták meg a szükséges segítséget az örökhagyónak az ő betegségében, öregségében és más szükségben, rendezetlen életet folytatnak, nem tanúsítanak olyan érdeklődést az örökhagyó iránt, amilyen elvárható lenne, vagy ha jogerősen elítélték őket. A kitagadott személy persze kétségbe vonhatja a végrendelet jogosságát, és megtámadhatja azt a bíróságon. Érvelhet azzal, hogy az örökhagyó nem volt szellemi képességei birtokában, amikor a végrendeletet írta, nem írta azt alá saját kezűleg, valaki nyomást gyakorolt rá, vagy hogy az abban foglaltak nem fedik a valóságot. Ha a végrendelkező nem tagadja ki az egyik gyermekét, hanem csak a másikra hagyja a vagyont, vagy ha a bíróság úgy dönt, hogy a végrendelet nem érvényes, akkor a kitagadott gyermek a köteles részt, a jogos öröksége felét kapja meg.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

palackposta

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

régiófoci

Centenáriumot ünnepelt a légi labdarúgás

eső illusztráció

Esős időnk lesz pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.