Erdélyi, felvidéki és vajdasági hagyományőrzők is bemutatkoznak a Csángó Fesztiválon

Vasárnap

Csaknem hatvan program, hatszáz közreműködő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, vajdasági hagyományőrzők, valamint a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői mutatkoznak be az augusztus 8-tól 13-ig tartó 31. Csángó Fesztivál - Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában – olvasható az MTI oldalán.

A rendezvény a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében. A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei nőnek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat.

A fesztiválon a csángók különféle csoportjait, művészeti értékeket ismertetik meg a hazai magyarsággal. Augusztus 8-án este Nékünk örömet adjon címmel a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola szólótáncosainak műsorát láthatják az érdeklődők a Jászság Népi Együttes székházában. Augusztus 9-én szintén a Jászság Népi Együttes székházában lesz látható a Boka Gábor Színtársulat előadásában a Sobri Jóska: Üdvözlet a Bakonyból! című előadás. Augusztus 10-én este a Szabadtéri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes műsorát láthatja a közönség Kolozsvári piactéren címmel.  A műsorban hallható lesz a rendező-koreográfus Mihályi Gábor Kossuth-díjas alkotó írása is.

Augusztus 11-én a Főtéri színpadon tartják a fesztivál ünnepélyes zászlófelvonását. Este a Szabadtéri színpadon lesz látható Héttorony címmel a Duna Művészegyüttes előadása Makovecz Imre emlékére. A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyainak ölelésében. Ezen kincsek között tartják számon Makovecz Imre emlékművét is.

Augusztus 12-én Táncforgatag címmel tánccsoportok, táncegyüttesek, hagyományőrzők és egyéb résztvevők táncos-zenés felvonulása lesz látható a város főterén. Este a Táncpanoráma nevű gálaműsorban több táncegyüttes is fellép a Főtéri színpadon.    

Augusztus 13-án délután a Jászberényi Ferences Templomban Folkmisét tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi nemzetek, nemzetiségek képviselői is. Este a Főtéri színpadon az Időtlen értékek című gálaműsoron hagyományőrző táncosok és zenészek lépnek fel, közreműködik a Jászberényi Hagyományőrző Egyesület, a Jászság Népi Együttes, a Tarsoly Zenekar, az Antal Banda, valamint az Árendás és a Galagonya táncegyüttesek. A fesztivált tűzijátékkal zárul.

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, népi gyermekprogramokkal várják a látogatókat, kiemelt programja az augusztus 10-től 13-ig tartó Népművészeti vásár, ahol csaknem kilencven kézműves és vásári árus kínálja termékeit. A hazai népi iparművészek által készített termékek mellett megjelennek az erdélyi falvakra és a csángó kultúrára jellemző népművészeti hagyományok, kézműves termékek is.

(mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?