Aktuális

Életünk a Covid után: Amit a vírus örökre megváltoztat

Nagyon valószínű, hogy a járvány után nem fogunk már olyan könnyen és bátran utazni, kevesebbet járunk étterembe, moziba, és gyakrabban vásárolunk majd online, mint a boltokban. A most talált megoldások nagy része kényelmesebbé, egyszerűbbé teszi az életünket, ugyanakkor magányosabbá is.
Vrabec Mária

2021. március 9. 08:35

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Azt már most le lehet szögezni, hogy a járványnak két nagy nyertese van: a futárszolgálatok és a streamingszolgáltatók, vagyis az előfizetéses filmcsatornák. Ezek olyan előnyre tettek szert, hogy minden bizonnyal továbbra is velünk maradnak, átírva ezzel a vásárlási és filmnézési szokásainkat. Akik tavaly ilyenkor még órákat töltöttek azzal, hogy bejárták a boltokat egy-egy árucikkért, parkolóhelyet kerestek, várakoztak a kasszánál, majd cipekedtek, most rájöttek, hogy mindez otthonról egy gombnyomással elintézhető.


 

Bevásárlás a karosszékből

Az e-shopokban mindent meg lehet vásárolni, amire szükségünk van, és azt is, amire nincs, ezért az emberek egy része biztosan hű marad e szokásához, és ritkábban látogatja majd a boltokat. Ez egyrészt jó, mert a megspórolt idejében remélhetőleg valami hasznosabbal foglalatoskodik, az ingatlantulajdonosok és kereskedők szempontjából ugyanakkor nem feltétlenül előnyös.

Ha a boltok hamarosan nem nyithatnak ki, várhatóan 40-50%-uk fog megszűnni, véli Martin Katriak, a Szlovákiai Kereskedelmi Szövetség (Zväz obchodu SR) elnöke. „A téli árut még valahogy eladták karácsony előtt és a kiárusításokban, de ha a vevők a tavaszi árut is az interneten fogják beszerezni, végleg elszoknak tőlük” – véli a szakember, aki szerint a boltok pótolhatatlanok abban a tekintetben, hogy az árut fel lehet próbálni, az eladók tanácsot adnak. A webshopok vásárlói szerint viszont a kényelmen túl az is nagy előny, indoklás nélkül vissza lehet küldeni, és az árát visszafizetik. Mivel ez online vásárlás inkább a fiatalabb generációt jellemzi, előrejelzések szerint a jövőben a nem túl drága termékek 40-50%-a így fog gazdára találni.


 

Mozi a nappaliban

Hasonlóan fájhat a fejük a mozik üzemeltetőinek is, mert ha kinyithatnak, nem lesz mit vetíteniük. A régi filmeket az emberek megnézték a karantén alatt az interneten, az új filmek bemutatói elmaradtak, vagy le sem forgatták őket. A nézők egy része el is szokott a moziba járástól, otthon mégiscsak kényelmesebb és olcsóbb, hiszen két mozijegy árából kijön az egyhavi online-tévé-előfizetés. Nem véletlen, hogy a legnagyobb streamingszolgáltató, a Netflix előfizetőinek száma 30%-kal nőtt, jelenleg több mint 200 millió kliense van világszerte, de hasonlóan jól megy az HBO-nak és a többieknek is.

A szlovákiai mozik a járvány előtt is ritkán voltak telt házasak, most még inkább tarthatnak attól, hogy a nézők, ha nem is pártolnak el tőlük teljesen, nehezen fognak visszaszokni. Óvatos bizakodásra adhat azonban okot, hogy a nagy filmek bemutatásának szabályait az internet sem tudta átírni. A nagy költségvetésű, kasszasikernek ígérkező hollywoodi filmek bemutatója még mindig a mozikhoz kötődik, és továbbra is érvényes az az aranyszabály, hogy csak háromhavi mozivetítés után szabad őket az interneten is forgalmazni. Igaz, a streamingszolgáltatók saját produkciókat is forgatnak, de mindig lesznek várva várt filmek, amelyeket akkor, amikor mindenki ezekről beszél, csak a moziban lehet megnézni. Nem mellékesen pedig moziba menni jó társasági élmény, kis szerencsével még randevúnak sem utolsó.


 

Étterem gazdagoknak

Ugyanez érvényes az étterembe járásra is, ezért a vendéglátóiparban vállalkozók arra számítanak, hogy elsőként azok a vendégek fognak visszatérni, akik ki akarnak mozdulni otthonról, és jó társaságban elfogyasztani egy vacsorát. Az éttermeket sem menti meg az elvitelre főzött étel, sem a kiszállítás (utóbbin többet nyernek a futárcégek). Mivel az emberek nagy része otthonról dolgozik, a napi betevője elkészítésére is marad ideje, és azt is sokan kiszámolták, hogy ha az egész család otthon eszik, olcsóbb főzni, mint megrendelni az ételt.

Amint a legtöbben elkezdenek munkába járni, azzal számolunk, hogy a napi menü megint népszerű lesz, de nem olyan mértékben, mint volt. Sokan elveszítik az állásukat, mások kisebb bérért fognak dolgozni, s inkább otthonról visznek ebédet. Annyiban biztos át fog alakulni az éttermi kultúra, hogy inkább az élmény része lesz hangsúlyos, egy ideig főleg azok fognak étterembe járni, akik ezt kikapcsolódásként megengedhetik maguknak” – véli Tomáš Ondrčka, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Társulásának (Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska) elnöke. Egyáltalán nem biztos, hogy mire a kedvenc éttermünk kinyithatna, még létezni fog, ezeknek az egységeknek ugyanis legalább a fele kénytelen lesz bezárni. De idővel nyitnak majd újak, mások, mert az étterembe járás is a kultúránk része. Egy házhoz hozatott pizza kedvéért nem fogunk lemondani az élményről, amikor a szemünk előtt gyúrják, dobják, teszik a kemencébe, majd pincér hozza ki az asztalunkhoz.


 

A tömegturizmus vége?

Leglassabban az utazásokra fogunk visszaszokni, bármennyire pótolhatatlan is a tenger illata és a távoli tájak hangulata. Az emberek nem csak a fertőzéstől fognak félni, nem csak a szigorú járványügyi előírások fogják visszatartani őket, egy jelentős rétegnek pénze sem lesz arra, hogy világot lásson. Egy ideig a turizmus is a tehetősek kiváltsága lesz, már csak azért is, mert az eddig túlzsúfolt üdülőhelyek, nagyvárosok is elérkezettnek látják az alkalmat, hogy korlátozásokat vezessenek be. Európa leglátogatottabb célpontjai arra készülnek, hogy a korlátozások feloldása után újragondolják az idegenforgalmi koncepciójukat, és nem a kispénzű tömegekre, hanem igényes és vagyonos látogatókra építenének. Ez az említett városoknak csak jót tenne, hiszen a helybeliek számára szinte élhetetlenné vált mindegyik. Pozsony, Prága és Budapest a nyugat-európaiak dorbézoló hétvégéinek helyszíne volt, Velence és Barcelona belvárosa pedig rezervátummá vált, ahol már csak ajándékboltok, kiadó szobák és kávéházak maradtak, mert a lakók elmenekültek. Ez most látszik legjobban, hogy nincsenek turisták, mert a nagyvárosok központjaiban csend van, az ablakokban sötétség. Ez az elcsendesedés esélyt is jelenthet arra, hogy az érintett városok vezetése kitalálja, hogy lehetne a leglátogatottabb helyekről máshová csábítani a turistákat, de ez sok munkát, türelmet és időt igényel. Az Utazási Irodák Szlovákiai Társulása (SACKA) elnöke, Roman Berkes szerint így is évekbe fog telni, amíg olyan turizmusról beszélhetünk, mint 2020 előtt. „Az utóbbi években már az igényes utazás volt a trend, most arra számítunk, hogy a következő néhány szezonban valóban csak a tehetősek fognak utazni, akiknek nagyon fontos lesz a szállodák és üdülőhelyek járványügyi biztonsága. Fokozatosan visszatérünk legalább részben a tömegturizmushoz, mert az embereknek örök igényük van arra, hogy idegen országokat ismerjenek meg. De ez már nem az lesz, ami volt, szinte biztos, hogy szűkülni fog a réteg, amelyik akár ezt is megengedheti magának” – véli Berkes.


 

Kirándulás a munkahelyre

Ahogy az a réteg is kisebb lesz, amelyik még irodákat bérel, mert pont az íróasztal és számítógép mellett végzett munkáról derült ki a járvány alatt, hogy otthonról is elvégezhető. Ha nem is olyan jól, mint a munkahelyen, mert hiányoznak a kollégák, a hirtelen támadt ötletek és a felmerülő problémák azonnali megbeszélése (na meg a főnök vigyázó szeme), azért sokaknak megfelelt a home office, mások pedig megszokták és alkalmazkodtak. Ez a munkaadókra is vonatkozik, mert a kisebb bérlemény kevesebb kiadást jelent. Nemcsak a bérleti díjon lehet takarékoskodni, hanem a takarításon, fertőtlenítőszereken is, ezért az irodák nagy részébe idén nem is térnek vissza az alkalmazottak. A Profesia.sk álláskereső weboldal felmérése szerint (128 cég személyzetisét kérdezték meg) az alkalmazottak a munkaidejük több mint felében továbbra is otthonról dolgoznak majd, és csak bizonyos napokon fognak bejárni, akkor is egymást váltva. Az irodaházakba csak a felső- és középvezetők fognak bejárni, ők sem naponta.

Annak, hogy a vezetők bejárnak, nemcsak gyakorlati, hanem pszichológiai oka is van: azt üzenik ezzel a dolgozóknak, hogy a cég működik, mindent kézben tartanak” – mondja Ivana Molnárová, a Profesia.sk vezetője. Az általuk megkérdezett munkavállalók többsége elégedett is az otthoni munkavégzéssel, de szívesen vennék, ha heti egy-két nap bejárhatnának, mert a munkaközösség hiányzik nekik. Ezt a jövőben vélhetően úgy fogják megoldani a cégek, hogy kisebb irodákat bérelnek, ahol nem lesz mindenkinek saját asztala, számítógépe, hanem majd annál végzi a munkáját, amelyik épp szabad, az alkalmazottak pedig csak a közös megbeszéléseken, ötleteléseknél találkoznak. Más világ vár ránk, mint amilyenben eddig éltünk, de félni nem kell, mert az ember alkalmazkodó lény, az igény mindig kínálatot teremt, és ami nagyon fog hiányozni a koronavírus előtti időkből, azt úgyis visszahozzuk. A lényeg, hogy a személyes kapcsolattartásra újra megtaláljuk a módot és alkalmat, mert azt semmilyen internetszolgáltató és házhoz szállítás nem pótolja.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/9. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.