Elérkezett advent első vasárnapja

Elérkezett advent első vasárnapja

Idén november 27-ére, mára esik az adventi időszak első vasárnapja. Kezdődhet az ünnepi hangolódás!

Az adventi időszak hagyományosan a karácsonyt megelőző, negyedik vasárnapon kezdődik; idén november 27-én. Az ünnepség neve a latin „adventus”, azaz „érkezés” szóból ered, és a keresztény közösségekben a Jézus Krisztus születésére való készülődés időszakát jelöli. Biztosan ugyan nem tudjuk, mikortól létezik az advent mint ünnep, viszont az 5. században már egész biztosan ismert volt; ilyenkor bizonyos szerzetesrendek Perpetuus püspök elrendelése alapján böjtöt tartottak, mely karácsony napjáig tartott. A 6. század vége felé már nemcsak az egyházi személyek, de a nép is követte a szokást.

A 13. századra ez a hagyomány nagyrészt eltűnt, csak bizonyos, mélyen hívő közösségekben maradt fenn. Végül a második vatikáni zsinaton lettek bevezetve olyan változtatások, melyek az ünnepet a ma ismert formájában alapozták meg; vagyis a Krisztus születésére és feltámadására való felkészülés időszakaként. Nyugaton a második világháború után vált különösen népszerű eseménnyé advent, leginkább az adventi kalendáriumok miatt, melyek azóta is élénken élnek az ünnepi időszak kultúrájában.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?