Egy éve válthatjuk vissza a PET-palackokat

Vasárnap

Nem rossz az alapötlet, működik is a rendszer, de jócskán van mit javítani rajta. Talán így összegezhetjük a PET-palackok visszaváltásával kapcsolatos helyzetet. Felső-csallóközi terepszemlénk tanulságai következnek.

Egy éve és egy hónapja indult Szlovákiában a PET-palackok visszaváltása, amelyhez nagy reményeket fűzött nemcsak a környezetvédelmi minisztérium, hanem az egyszerű emberek többsége is. A rendszer már működik több nyugat-európai országban, és amellett, hogy jelentősen csökken az utcán vagy a természetben heverő PET-flakonok mennyisége, még egy kis pénzt is kap, aki veszi a fáradságot, és visszaváltja őket. Egy palackért vagy fémdobozért 15 centet számol a visszaváltó automata, a pénz pedig az adott boltban levásárolható, vagy akár ki is adja a kasszás, boltja válogatja. Probléma akkor van, ha a gép megtelik, mert szólni kell a bolt személyzetének, hogy ürítse ki. Amíg ez megtörténik, várni kell. Mivel a 300 négyzetméternél kisebb boltfelülettel rendelkező üzletek nem kötelesek automatát üzemeltetni, a kisebb falvakból sokan a legközelebbi „automatás” faluba, vagy a városba hordják az összegyűjtött palackokat.

Nincs, és nem is kérnek
Felsőjányokon (Dunaszerdahelyi járás) egyetlen élelmiszerboltot találunk (a Môj obchod hálózat része), a flakonok visszaváltására itt nincs lehetőség. Nem is igazán hiányolják a visszaváltó automatát, mert plusz terheket róna a személyzetre, magyarázza Farkas Péter üzletvezető. „Először is hely kell neki, nemcsak a gépnek, a flakonoknak is, amelyeket zsákokban tárolnak, mielőtt elszállítják őket. Lehet, hogy fel is kellene vennem egy plusz embert, hogy győzzék az elárusítók az automata kiürítését”. Abban sem hisz, hogy a flakonok visszaváltásának lehetősége növelné a forgalmat. „Az itteniek nem veszik kartonszámra a vizet vagy az üdítőt, amit pedig máshol vesznek meg, azt miért én váltsam vissza? Arról nem is beszélve, hogy ha a szomszéd falu boltjában visszakérhetik a pénzt, akkor itt is vissza kellene adni, ami nem biztos, hogy számunkra előnyös” – teszi hozzá kérdésünkre Farkas Péter, majd meg is jegyzi gyorsan, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt az sem biztos, tudják-e folytatni a bolt üzemeltetését. A jányokiak a szomszédos Nagymagyaron válthatják vissza legközelebb a palackokat, itt ráadásul két helyen is, a Coop Jednotán kívül ugyanis a tavaly novemberben megnyílt Tesco áruház is rendelkezik visszaváltó automatával. Először a Jednotához megyünk, az automata működik.

Nem számoljuk

– mosolyodik el Csicsai Ottó üzletvezető a kérdésünkre, hogy naponta hányszor kell kiüríteniük a megtelt gépet.
 

Plusz munka van vele
Készségesen megmutatja viszont, mi van az automata belsejében. Probléma például, hogy sokan italmaradványokat hagynak a flakonokban. A gép behúzza a flakont, majd összepréseli, ilyenkor pedig az üdítő vagy a sör, ami benne maradt, a gép belsejére kerül. „Lehet takarítani. Nem csak a belsejét, de a szalagot is, ami behúzza a flakonokat. A tartályokat pedig kocsira pakolva, a bolton keresztül görgetik az eladónők a raktárba, pontosabban azon keresztül, a hátsó kijárat melletti, külön erre a célra felállított pléhbódéba – vezet végig az útvonalon az üzletvezető. – Ezekért a műveletekért pedig sem ők, sem a bolt nem kap plusz juttatást” – teszi hozzá. Mivel sokan látogatják az automatát, ez nyilván a bolt forgalmát is növeli, jegyezzük meg óvatosan. „Ezzel kapcsolatban mondanék egy gyakori esetet. Jön a lakos káréval, rajta több zsáknyi összegyűjtött flakon. Előfordul, hogy akár hatvaneurónyi összegről kap számlát, behozza a kasszához, és nem vásárolja le, hanem elkéri a pénzt, amit majd nyilván máshol költ el, tehát nem állíthatom biztosan, hogy ez a forgalmunkat növeli” – teszi hozzá Csicsai Ottó. A nagyamagyari Tesco áruházat tavaly novemberben nyitották meg. Mivel a falu szélén található, a legtöbben autóval érkeznek, akár a környékbeli településekről. A palackvisszaváltó automata itt az épületen belül található. A vásárló itt is eldöntheti, hogy levásárolja a palackok árát, vagy elkéri a pénzt. Voltak fennakadások, néha sorakozni kell, de igyekeznek úgy üríteni a gépet, hogy minden simán menjen, mondta kérdésünkre a helyi üzletvezető.

Vasárnap

Jobban sikerült, mint várták

A környezetvédelmi minisztérium sikerként értékeli a visszaváltás első évét. „A lakosok többsége elfogadta ezt a lehetőséget, és él is vele, ami annak a jele, hogy tisztább környezetben szeretnének élni. Erről tanúskodik a visszaváltott flakonok mennyisége is, amely meghaladja a várt szintet” – írta kérdésünkre a minisztérium sajtóosztálya. A kitűzött cél ugyanis az volt, hogy a 2022-ben eladott flakonok 60%-a visszaváltásra kerüljön, ehelyett a 70%-ot is elértük. Pozitívan értékelik a lakosok visszajelzéseit is, például a visszaváltás esetleges fennakadásaival kapcsolatban. „Ez mind azt mutatja, hogy szeretnének részt venni a visszaváltásban, továbbá érdekük, hogy a folyamat egyre jobban működjön.” Egyben hangsúlyozzák, hogy folyamatosan törekedni kell a rendszer tökéletesítésére, és a visszaváltási helyek számának növelésére. Az automaták a boltok tulajdonát képezik, működtetésükért és a flakonok elszállításáért egy külön cég felel (Správca zálohového systému).

Greenpeace: gyártsanak kevesebbet

A környezetvédők szerint a műanyag csomagolóanyagokból keletkező szemét csökkentésének leghatékonyabb módja az lenne, ha kevesebb műanyag csomagolóanyagot használna az élelmiszeripar. Sokat segítene, ha több ember fogyasztana flakonos helyett csapvizet, vagy ivóüveget hordana magával, véli Barbara Bagiová, a Greenpeace szlovákiai szervezetének klimatikus és energetikai ügyekért felelős koordinátora. „A palackok visszaváltása tehát csak a harmadik legjobb megoldás. Persze, még mindig jobb annál, mint ha ezekkel a palackokkal nem csinálnánk semmit” – teszi hozzá. Szerintük a palackok visszaváltása európai szinten sem túl effektív, mert a folyamat nagyon energiaigényes, ráadásul a visszaváltott daraboknak sem minden része újrahasznosítható. Ennek ellenére Bagiová egyetért azzal, hogy ha több palackot visznek vissza az emberek, akkor kevesebb végzi az utcán vagy a természetben. „A visszaváltás egy jó irányba tett lépés, mert így mindannyian lehetőséget kapunk, hogy a magunk módján hozzájáruljunk környezetünk tisztaságához. A legfontosabb döntés viszont az lenne, hogy a műanyag csomagolóanyagok használatát befejezzék, gyártásuk módját megváltoztassák. Ez pedig továbbra is a társadalom és a politikusok felelőssége” – hangsúlyozza a Greenpeace Slovensko munkatársa.

Vasárnap
Érdekes

A visszaváltás első éve számokban

  • A kitűzött cél a 2022-ben Szlovákiában eladott flakonok 60%-ának visszaváltása volt, ehelyett 70%-uk került visszaváltásra.
  • Az ország területén működő visszaváltási pontok száma a múlt év során megduplázódott. Jelenleg körülbelül 3000 automata üzemel, a számuk folyamatosan növekszik.
  • Azok a bolthelyiségek kötelesek automatát működtetni, amelyek elérik a 300 négyzetmétert. A kisebbek nem kötelesek, de ők is kérhetik.
  •  A 2022-ben visszaváltott flakonok pontos számát a tavalyi adatok teljes feldolgozása után teszik közzé.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2023/5. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?