Döntöttek: Országos tesztelés következik a hétvégén. ÖSSZEFOGLALÓ

orszagos teszt

Október 31-én, szombaton és november 1-jén, vasárnap országos koronavírus-tesztelés lesz Szlovákiában – kétnapos lesz tehát, ami óriási nyomást jelent a szervezés folyamatára és a tesztelést végzőkre is.

Kétnapos országos tesztelés következik szombaton és vasárnap országszerte – erről a központi válságstáb határozott, és az információt  Igor Matovič kormányfő jelentette be. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hétvégén lefolytatott próbatesztelést hasznosnak látják, és reményének adott hangot, hogy a mindenkit érintő akcióval több tízezer fertőzöttet tudnak azonosítani.

A próbatesztelés három napig tartott, így némileg meglepő, hogy az országos mindössze kétnapos lesz. Jaroslav Naď védelmi miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta: annak, hogy az eredetileg három napra tervezett általános tesztelést csak két napon át, szombaton és vasárnap fogják végezni, személyi, logisztikai és anyagi okai vannak. A változás miatt a személyi kapacitás kiegészítésére és átütemezésekre is szükség lesz. A vezérkari főnök azt mondta, nem akarják túlfeszíteni a húrt, mert szerinte az első tesztelés során is az emberi teljesítőképesség határáig dolgoztak azok, akik az akcióban részt vettek. Hozzátette, óránként körülbelül 35 embert kell letesztelni minden tesztelőponton.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a tesztelés második fázisakor azonosíthatják a fertőzöttek nagy részét. Szerinte ezután csökkennie kell a fertőzöttek számának. Úgy véli, bármely más megoldás drágább, nehezebb lenne, és drasztikus a gazdaság számára. Bár ezen a héten felfüggesztették az orvostan- és a gyógyszerészhallgatók szakmai gyakorlatát, Krajčí közölte, tárgyal a karok dékánjaival az egyetemi hallgatók munkalehetőségeiről. „A kiválasztott kórházban dolgozhatnának orvos felügyelete mellet" - mondta.

Naď egyúttal megerősítette, több országgal is tárgyalnak arról, hogy segítséget nyújt Szlovákiának a tesztelés lebonyolításához, felszerelést és szükség esetén egészségügyi szakembereket is küldenének. „De egyelőre abból indulunk ki, hogy magunk is meg tudjuk csinálni” - mondta. Reményei szerint kedden már világosan fogják látni a helyzetet és azt, hogy esetleg miből van hiány, és tájékoztatni tudják a külföldi partnereket, szükség van-e segítségre, egészségügyi szakemberekre.

Egyelőre csak a tesztelés első, e hétvégi fázisáról döntöttek, utána ismét összeül a válságstáb, hogy eldöntse, megtartják-e a tesztelés második fázisát. 

Matovič kijelentette, bírságot kap az, akinek a hétvégén pozitív lett a tesztje, mégsem vonult karanténba, hanem egy másik helyszínen újra teszteltette magát. Hozzátette, hogy az országos szűrés után a határátkelőkön is bevezetik a COVID-19-tesztelést. Megfelelő kapacitás híján hamarabb erre nincs lehetőség, mivel összesen 60 határátkelőről van szó.

 

Abnormális nyomás a tesztelést végzőkre

 

Galéria

Óriási beavatkozást jelent az előkészületekbe, hogy a kormány hirtelen háromról két napra rövidítette le a tesztelés idejét – jelentette ki Lukáš Baňacký, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) tagja. Pozsony (Bratislava) Lamacs (Lamač) városrészének polgármestere képviselte az önkormányzatokat a központi válságstáb ülésén.

„Meglepetett minket a védelmi miniszter javaslata. Az jól jön, hogy egy nappal tovább készülhetünk a tesztelésre, de az azt végzőkre abnormális nyomás nehezedik majd. Mindkét nap 17 órát kell dolgozniuk”

- mondta Baňacký.

 Hozzátette, hogy a tesztelést végzők magasabb napidíjat fognak kapni. „A háromnapos tesztelésnél ez napi 70 euró lett volna, így most napi 100 lesz” - ismertette a polgármester. A javaslatot ő terjesztette elő a válságstáb ülésén. Elmondása szerint az ülésen pontosították, kinek kell elvégeznie az egyes logisztikai feladatokat.

A változás azt is jelenti, hogy több mintavételi pontot kell kialakítani, Martin Chren, Főrév (Ružinov) polgármestere szerint náluk az eredetileg tervezett 70-nél körülbelül 40-nel többet.

 

140945 személyt teszteltek le Árvában és Bártfán, 5594 volt pozitív

Péntektől vasárnapig (október 23-25.) próbatesztelést tartottak a Námesztói (Námestovo), a Turdossini (Tvrdošín), az Alsókubini (Dolný Kubín) és a Bártfai (Bardejov) járásban.

Galéria

 

Árva (Orava) térségében és a Bártfai járásban (okres Bardejov) az általános tesztelés próbafázisában összesen 140 945 személyt teszteltek le, közülük 5594 volt pozitív. Ez az összes teszteredmény 3,97 százaléka.

Közvetlenül a terepen 5063 személy biztosította a tesztelést. Ezalatt további 1700 katona már az országos fázis előkészítésén dolgozott. 444 katonaorvos és 920 önkéntes is részt vett az akcióban.

Az országos koronavírus-tesztelésre a két következő hétvégén kerül sor.

Galéria

 

Már csak három narancssárga járás van

Az elmúlt héten néggyel nőtt a „vörös” járások száma Szlovákiában. A korona.gov.sk. honlapon közölt Covid-szemafor szerint már 76 járás tartozik a vörös zónába, a narancssárgába pedig három. Zöld színű járás nincs.

Csupán a Nagybiccsei (Bytča), a Lévai (Levice) és a Korponai (Krupina) járás nem tartozik a koronavírus-fertőzöttek száma alapján kritikusnak számító vörös zónába. A múlt héten hét narancssárga járás volt.

 

Egyelőre nem lesz ellenőrzés a járáshatárokon

 Egyelőre nem tervezzük a járáshatárok ellenőrzését – jelentette ki Roman Mikulec belügyminiszter, egyúttal emlékeztetett, továbbra is kijárási tilalom van érvényben.

A tárcavezető elárulta, eddig nem esett szó a járáshatárok ellenőrzésétől, és el sem tudja képzelni, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor az országos tesztelésre készülnek, ez kivitelezhető lenne. Mint mondja, meghaladná a rendőrök kapacitását, ha még ezt is ellenőrizniük kéne.

 

A dokumentumok automatikusan érvényesek

A kijárási korlátozás ideje alatt csak elektronikus időpont-egyeztetést követően, vagy a kész dokumentumok átvétele céljából fogadják az ügyfeleket az ügyfélközpontok és az okmányirodák – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Barbara Túrosová, a belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója.

A belügyminisztériuma hangsúlyozza, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem érvényesek a személyi okmányokban feltüntetett érvényességi dátumok, kivéve az útleveleket, amelyek érvényessége automatikusan megújul a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet visszavonását követő negyedik hónap végéig.

„Vagyis a dokumentumok automatikusan érvényesek, nem szükséges most újakért folyamodni és ezzel kockáztatni a fertőzésveszélyt"

- magyarázta a belügyminisztérium.

 

Nem változott a vasúti menetrend

A koronavírus-járvány és az elrendelt kijárási korlátozás ellenére nem változtatott a menetrenden a Szlovák Vasutak (ŽSR) – tájékoztatta hétfőn a TASR hírügynökséget Ria Feik Achbergerová, a ŽSR szóvivője.

„A vonatok számában nincs változás”

- mondta, hozzátéve, hogy ha esetleg változna a menetrend, arról időben értesítik a lakosságot.

(TASR, ujszo.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?