Aktuális

Csütörtöknek lelke van. GALÉRIA

Élhető települést nem egyszerű találni. Olyat, ahol nemcsak fejlesztések vannak, hanem lélek és közösségi élet is. Csallóközcsütörtök ilyen. A jövőbe tekintve fejlődik, hogy a lehető legélhetőbb maradjon.
Mayer-Ázsoth Réka

2020. november 25. 12:06

csütörtök
- Somogyi Tibor felvétele

Több mint nyolcszáz éves, vagyis az első írásos emléke. Három éve, a kerek évforduló alkalmából igazán méltó megemlékezést tartottak a településen. Gazdag történelmét a helyi születésű Sill Aba Ferenc ferences szerzetes méltatta, aki sok egyházi levéltári adathoz hozzáfért, a nyolcvanas években meg is írta, valamint Kovács László történész, aki szintén innen származik, és ugyancsak kutatott a témában. A 800. évfordulóra egy olvasmányos helytörténeti könyvvel lepte meg a helyieket. „Várjuk a folytatást, ami a 20. századról fog szólni – jegyzi meg falu polgármestere, Őry Péter. – Ha a múltról beszélünk, érdemes megemlíteni a kéttornyú templomunkat, Csallóközben ilyenből csupán kettő van. Románkori, és kiemelt műemlékvédelem alá esik.”

 

Lakóparkok értelmesen

A fővárostól néhány kilométerre fekszik Csallóközcsütörtök, ez már a nyelvhatár. Pozsony irányában ez az utolsó magyar nyelvű település, a közel kétezer lakos közül a magyarok aránya több mint 70%. Ez annak is köszönhető, hogy a nagy zónázások a falut elkerülték. „A szomszédban vannak olyan pár száz lakosú települések, amelyek ma nyolcezresre lettek felduzzasztva, hatalmas gondot okozva ezzel maguknak, de a környező településeknek is, hiszen a megfelelő infrastruktúra nincs hozzá kialakítva. Számunkra ez döbbenetes, mi ebből nem kértünk. Hiszen a fejlődés nem arról szól, hogy meggondolatlanul, a jövőbe nem tekintve lakóparkokat nyitunk. Ez bár rövid távon jövedelmezőnek tűnhet a községnek, de rengeteg gonddal jár. Hiszen gondoljunk bele, az új lakók többsége még csak nem is változtat a lakcímén. Szeretnénk, ha mi nem lennénk „túlduzzasztva”. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ha valaki új utcát szeretne nyitni, akkor be kell tartania a minimum tíz és fél méteres szélességet (a legtöbb új lakóparkban az út csupán négy méter), két sávval, járdával, zöld területtel. Ez élhető és használható.

 

Ami fontos

Sokkal fontosabb, hogy olyan szolgáltatásokat adjanak a helyieknek, ami az életszínvonalukat emeli. „Azt gondolom, ebben egész jól állunk, hiszen az elmúlt tíz évben sok mindenben sikerült előrelépnünk. Lett a faluban gyógyszertár, orvosi rendelő, csatornahálózat, gyűjtőudvar, bevásárlóközpont, valamint a közintézményeinket is rendbe tettük. A gyűjtőudvarunk jól működik, a környéken az elsők között nyitottuk meg, már hat-hét éve. A kultúrházra nagyon büszkék vagyunk, idén év elején készült el. Hatvan éve épült, a felújítása nem volt olcsó, de igazán korszerű lett. Sajnos, februárban adtuk át a műszaki engedélyt, majd jött a szükségállapot, így még nem tudtuk használni. Az országos teszteléssel lett felavatva. A fejlesztésekkel lassan olyanná válik a falu szíve, ami méltó egy valamikori mezővároshoz.”

Galéria
Csallóközcsütörtök-1
Csallóközcsütörtök-2
Csallóközcsütörtök-3
Csallóközcsütörtök-4
+16

Összetart minden korosztály

Az iskolát és az óvodát is nemrég újították fel, a következő tervük az, hogy a tornatermet tatarozzák, utána meg kell oldani az iskolai étkezdét is. „A magyar tanítási nyelvű óvodába jelenleg negyvenkét gyerek jár, vannak közöttük szlovákok is. Iskolából van egy teljes szervezettségű magyar tannyelvű iskola, és egy négyosztályos szlovák. A szervezetekkel is jól állunk, több mint tíz van belőlük, és nagyon aktívak. Vannak klasszikusok, mint a sport, az önkéntes tűzoltóság, de van cserkészcsapat, Játékvár játszóház gyerekek részére, nordic walking csapat, daloskör és nyugdíjasklub, vadász- és halásztársaság, a Csemadok színházi évadot szervez, a vöröskereszt nemcsak a véradást, hanem a dőrejárást is szervezi. A Szent Jakab Polgári Társulás – Szent Jakab a templomunk védőszentje is – készíti az ország legnagyobb adventi koszorúját, itt, a falu közepén. Azt hiszem, volt némi közünk hozzá, hogy mára már rengeteg településen látni nagy adventi koszorút. Tavasszal tojásfakészítés, nyáron aratóünnepséget szerveznek, télen karácsonyi vásárt. Ez idén sajnos elmarad, pedig igazán népszerű volt. Itt a helyi nonprofit szervezeteknek biztosítottunk olyan standot, ahol a saját termékeiket tudják árusítani. Ahhoz, hogy lelke legyen a településnek, kellenek ezek a szervezetek, programok. Hiszen összehozzák az embereket. Így ismerjük meg egymást.”

 

A koronavírus árnyéka

Természetesen Csallóközcsütörtök is megérezte a koronavírus okozta kellemetlenségeket. Meglehetősen hamar, már tavasszal megszorításokat vezettek be, hogy zavartalanul működni tudjanak. „Március végén jeleztem a kollégáknak, hogy komoly intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy ne kerüljön veszélybe a település alapműködése és a szolgáltatások ellátása. Ezért áprilistól mindenki 80%-os fizetést kap, én októberig félállásban voltam, és bár szomorú, de az összes rendezvényt lefújtuk – falunap, karácsonyi vásár. Minden olyat, ami nem feltétele az alapszükségleteknek. Így tudtunk spórolni. Emiatt a jövőbeni terveink is kicsit korlátozottak, a lehetőségeinkhez mértem igyekszünk tovább fejlődni.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Somorja

A csallóközi az ország első natúrparkja

Erős földrengés volt Pápua Új-Guineán
Frissítve

Földrengés volt Nyitrabánya közelében

koronavírus kórház

A páciensek egyelőre nem számolhatnak teljes ellátással a kórházakban

ddd

Életleckék kezdőknek és haladóknak

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 50 beteg elhunyt, kétezer fölött a fertőzöttek, háromezer fölött a gyógyultak száma

Bernie Sanders

Bernie Sanders már 1,8 millió dollárt gyűjtött jótékony célra híres mémjével

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.