Aktuális

Covid-beteg unokákkal csalnak

Visszatérő téma a Vasárnapban, hogyan próbálják különböző csalók becsapni, kifosztani az idős embereket. Sajnos ez mindig aktuális, mert mire a nyugdíjasok megtanulják a trükköket, a bűnözők újakat találnak ki. Most azt, hogy az unoka koronavírussal az intenzív osztályra került, lélegeztetőgépre, drága gyógyszerre szorul, és ha gyorsan nem adnak pénzt, az akár az életébe is kerülhet.
Vrabec Mária

2021. január 13. 15:16

f
- Shutterstock-felvétel

A forgatókönyv tulajdonképpen régi: az unoka, gyermek, közeli rokon kórházba került, és olyan rossz állapotban van, hogy telefonálni sem tud, de az áldozatkész ismerős, orvos, ápoló (a csalók mindezeknek és még másoknak is kiadhatják magukat) hajlandó volt eljönni a pénzért. Az sem baj, ha nincs kéznél, szívesen elkíséri a nénit vagy bácsit a postára, bankba is.

Kérdezősködnek, ijesztgetnek

Újabban annyit változott a dolog, hogy a csalók a koronavírustól való félelemmel élnek vissza, magyarázza Végh Ivett, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrparancsnokság bűnmegelőzési osztályának munkatársa. „Azt mondják az idős embereknek, hogy a közeli hozzátartozójuk kórházba került, és azonnal szükségük van 7000 euróra, hogy a megfelelő gyógyszereket tudják biztosítani számára. Volt olyan eset is, hogy miután az idős ember azt mondta, nincs otthon annyi pénze, a csaló felajánlotta, hogy elviszi a bankba. Sajnos, az idősebb generáció még jóhiszemű, mert nem olyan világban nőtt fel, ahol ilyen dolgok történtek volna. Az aggodalom, hogy a hozzátartozója bajba került, érthetően erősebb, mint a bizalmatlanság, ezért sajnos, sokan áldozatul esnek a csalóknak” – jegyzi meg a rendőrnő.

Ne tévesszen meg senkit az sem, hogy a csalók pontos információkkal rendelkeznek az állítólagosan beteg rokon életkoráról, foglalkozásáról, kedvteléseiről. Egyrészt felkészülnek, kérdezősködnek a környéken, másrészt a beszélgetést úgy tudják irányítani, hogy az idős ember gyanútlanul maga is elárul nekik ezt-azt, ők pedig már a következő mondatukban erre hivatkoznak. „Sajnos, még ma is sok idős ember tartja otthon az összes megtakarítását, amit a csalók nagyon jól tudnak. Gyakran bekéredzkednek a lakásba valamilyen mondvacsinált indokkal, például rosszul érzik magukat, vagy karamboloztak, és kérnek egy pohár vizet. Amíg az idős ember kimegy, felkutatják a fiókokat, elviszik a pénzt, ékszereket” – folytatja Végh Ivett.

A szemfüles taxis esete

Ha az idős ember azt mondja, nincs otthon annyi pénze, de rábírják, hogy vegyen ki a bankból, általában az autóban várják meg, vagy azt mondják, hogy visszajönnek, miután meglesz az összeg. Kerülik ugyanis, hogy a pénzintézetek kamerái megörökítsék az arcukat, ezért a leleplezés nagyon nehéz, és a megelőzésre kell figyelni. Egy ilyen szerencsésen végződő esetről egy nyitrai taxisofőrtől hallottam, aki októberben egy nyolcvanhárom éves nénit szállított az egyik bankhoz. Még jó, hogy hosszú volt az út, a néni közben elmesélte, hogy az unokája az intenzív osztályra került, és most telefonált egy ismerőse, aki közbenjár az érdekében, hogy a drága külföldi gyógyszert, ami megmentheti az életét, csak akkor tudják beadni neki, ha valaki azonnal kifizeti. A csaló még azt is tudta, hogy az állítólag beteg unoka édesanyja szintén kórházban van, és azt mondta, ezért kereste fel a nagymamát. A szemfüles taxisofőr azonnal gyanút fogott és hívta a rendőrséget, így az idős hölgy pénze megmaradt. Sajnos, a csalót nem sikerült elfogni, mert amikor felhívta a nagymamát, az elárulta neki, hogy értesítette a rendőrséget. A történet így csak félig végződött happy enddel, mert ugyanez a csaló biztosan próbálkozni fog másoknál is.

A hazugságok tárháza kifogyhatatlan, a legújabb módszer az, hogy már nem is készpénzben kérik a gyógyszer árát, hanem úgymond a kórház számlájára utalni. Végh Ivett szerint nálunk ilyesmiről még nem tudnak, de mivel Magyarországon már igen, előbb-utóbb itt is megjelennek hasonló próbálkozások. „A számlák tulajdonosait pedig azért sem lehet mindig kinyomozni, mert ezeket általában lopott vagy elveszett személyazonossági igazolvánnyal nyitják” – figyelmeztet. Ezért jobb észben tartani, hogy semmilyen kórházból soha senkit nem hívnak azzal, hogy utaljon pénzt a hozzátartozója kezelésére, ha valamilyen gyógyszer önköltséges, azt a gyógyszertárban kell kivenni, és bevinni a kórházba.

Otthoni teszt, olcsó szájmaszk

Van példa rá, hogy azzal látogatják meg az idős embereket, hogy ingyen Covid-tesztet végeznek, vérnyomást mérnek, szájmaszkot hoznak. „Ha már bejutnak a lakásba, úgy intézik, hogy ellophassák a tulajdonos pénzét. A magyarlakta régióban még nem volt erre példa a Covid kapcsán, de északabbra már igen, és ezek a bűnözők országosan működnek, úgyhogy ide is el fognak jönni. Profi módon tudják irányítani a beszélgetést, olyan információkat szereznek az idős emberektől, hogy azok azt hiszik, valóban a családtagjuk közeli ismerősével, egy önzetlen jóakaróval van dolguk” – mondja Végh Ivett.

Amióta valamennyien szinte csak a technika segítségével tartjuk a kapcsolatot, az idősebb generáció is többet ül a számítógép előtt. E-mailben kap különböző ajánlatokat is, olcsó szájmaszkra, fertőtlenítőre, Covid-tesztre, sőt oltóanyagra is. „Nem is feltétlenül a megrendelésről van itt szó, inkább arról, hogy az idős embertől megszerezzék a lakcímét, aztán személyesen meglátogatják, és meglopják” – figyelmeztet a rendőrnő.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a rendőrség szórólapokat készített, és a polgármestereket levélben kéri, hogy figyelmeztessék a település idősebb lakóit. A legfontosabb tudnivaló és az alapvető hozzáállás Végh Ivett szerint az, hogy ne bízzunk idegenekben, és ismeretlen embert ne engedjünk be a lakásunkba. „Ha valakit azzal hívnak vagy keresnek fel, hogy a rokona beteg, pénz kell a kezeléséhez, az legyen az első dolga, hogy hívja az említett hozzátartozóját. Ne pánikoljon, ne hagyja, hogy sürgessék, járjon utána a dolognak. Ha az adott személy nem veszi fel a telefont, hívja azt, aki a legközelebb áll hozzá, tudhat róla, és ha nem tud elérni senkit, hívja a rendőrséget” – javasolja a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrparancsnokság munkatársa.

Elcsépelt közhelynek tűnik, de mégis nagyon igaz, hogy ezekben a vírusos időkben csak az segíthet, ha vigyázunk egymásra. Nem csak azzal, hogy tartjuk a távolságot, viseljük a maszkot, de azzal is, hogy figyelünk az idősekre. Óvjuk, védjük, figyelmeztessük őket, mert vészhelyzetben mindig megszaporodnak azok, akik a zavarosban halásznak, visszaélnek az emberek félelmével. De azt az embert, aki rendszeres kapcsolatban áll a hozzátartozóival, baj esetén mindig tudja, kit hívhat, kihez fordulhat és kiben bízhat meg, nem tudják becsapni.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/1. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

vvv

A régió sajtófotóinak legjava

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

insta

Ismét egy fiatal lányok előtt maszturbáló férfit videóztak

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.