Aktuális

Biztosítunk és félünk

Akinek már volt életbiztosítása, az most legalább némi pénzre számíthat, ha a koronavírus miatt kényszerül betegállományba, kórházba, ne adjʼ isten meghal a hozzátartozója. Aki viszont csak most akar biztosítást kötni, az szigorúbb feltételekkel teheti meg, és kifizetésre is csak hónapok múltán számíthat.
Vrabec Mária

2021. március 29. 08:15

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Talán soha nem volt akkora jelentősége az életbiztosításnak, mint a mostani járványidőszakban, amikor sokak kieső jövedelmét pótolhatja, gyógyulását segítheti a magánbiztosítótól kapott összeg. De korántsem mindegy, milyen kockázati tényezők esetére és mikor kötöttük meg a biztosítást.

Egyénileg elbírált koronások

Ma szinte valamennyi Szlovákiában működő biztosító fizet a Covid–19 okozta súlyos megbetegedés esetén, ha az ügyfélnek van kockázati biztosítása. Ez esetben ez főleg a tüdő végzetes megbetegedésére vonatkozik, mint például a tüdőembólia és a pulmonális hipertónia. Kivételt képez az osztrák Wüstenrot, amely tartós munkaképtelenség esetén nem fizet, ha „a megbetegedést a lakosság nagy részét és az ország jelentős területét érintő járvány – pandémia okozta”. Ez áll az ügyfelekkel kötött szerződésekben, ám a biztosító még tavaly májusban nyilvános ígéretet tett, hogy ha a Covid–19 okozza az ügyfél halálát, automatikusan, a koronavírussal kapcsolatos megbetegedések és kórházi kezelések esetén pedig indokolt esetben fizet. „Tudatában vagyunk a helyzet súlyosságának, ezért mostanáig minden, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos esetben teljesítettük a kifizetést. Külön bizottságot hoztunk létre ebből a célból, amely minden esetet egyénileg bírál el” – mondta a biztosító kommunikációs igazgatója, Lukáš Bertók.

A Covid–19 fertőzést igazoló orvosi látlelet minden biztosítónál alapfeltétele a kifizetésnek. Abban az esetben, ha valaki nem pozitív, de pozitív családtag miatt vagy külföldi utazást követően kénytelen karanténba vonulni, a biztosító nem kárpótolja. „Ha azonban a karantén ideje alatt diagnosztizálják nála a Covid-fertőzést, a munkaképtelenség idejébe a karantén 14 napját is beszámoljuk, és erre is vonatkozik a biztosítás” – magyarázta lapunknak Daniela Tomášková a Nationale Nederlanden biztosítótól.

Nem kritikus betegség

Családtagról való gondoskodás esetén a legtöbb biztosító nem fizet, mert ilyen lehetőséget az életbiztosítás keretén belül nem is kínál. A megkérdezett biztosítók közül csak a Generali fizet, ha Covid-beteg családtagját ápolja valaki. Karantén esetére ez sem vonatkozik, vagyis itt is feltétel az orvosi diagnózis.

Egyszerűbb a helyzet kórházi kezelés esetén, mert ez nem diagnózisfüggő, az ügyfél már abból eredően jogosult a kifizetésre, hogy kórházi ellátásra szorult. A biztosítók nagy része a szerződésben lefektetett napi összeget minden esetben kifizeti, itt is kivétel a Wüstenrot, ahol a Covid-fertőzéssel kórházba került betegeket külön bírálják el.

Mivel egyre több embernél kezdenek mutatkozni a Covid hosszan tartó hatásai, a biztosítók már azzal is számolnak, hogy akár komoly, kritikus megbetegedések is kialakulhatnak a fertőzés miatt. „Maga a Covid–19 nincs a kritikus megbetegedések listáján. Viszont a tüdőelégtelenség vagy a tüdőembólia ott van, és ha ezek valamelyike bekövetkezik, az ügyfél jogosult a kifizetésre” – tájékoztatott az Uniqa biztosító szóvivője, Beáta Lipšicová.

Több a haláleset és a kórházi kezelés

2021 első két hónapjában valamennyi biztosító sokkal több pénzt fizetett ki halálesetek és kórházi kezelések miatt, mint az ezt megelőző időszakokban bármikor. A Kooperativa összesen 1,51 millió eurót fizetett ki, ennek nagy részét Covid-fertőzés miatt bekövetkezett halálesetek kapcsán. A Generali biztosítóban 406 esetet jelentettek az ügyfelek, ebből 14 halálesetet és összesen 135 ezer eurót fizettek ki nekik. Az Uniqa biztosítóban főleg a munkaképtelenség és kórházi kezelés esetére kötött biztosításokat fizették ki, de itt is többszörösére nőtt a halálesetek száma.

Rokkantsággal nem számolnak

Azzal, hogy valaki a koronavírus-fertőzés következtében megrokkan, vagyis tartósan romlik az egészségi állapota, egyelőre nem számolnak a biztosítók. Ha ez mégis bekövetkezne, készek fizetni az ügyfeleiknek, de ez esetben vizsgálni fogják azt is, hogy betartották-e a megbetegedés megelőzését szolgáló rendeleteket – kijárási tilalmat, maszkviselést, tesztelést stb. Elhalálozás esetén a biztosítók már nem vizsgálják az okot, ha az ügyfélnek erre is volt biztosítása, kárpótolják a kezdeményezetteket.

Egy dolog a már meglévő biztosítás érvényesítése, és más az új biztosítás kötése. Egyik biztosító sem vallja be nyilvánosan, de akinek van összehasonlítási alapja, mert neki vagy családtagjának volt régebbi biztosítása, az látja, hogy szigorúbbak a feltételek, megnőttek a biztosítási összegek. Minden biztosító tüzetesebben vizsgálja a kliensek egészségi állapotát, krónikus betegségeit, ennek alapján méri fel a kockázatot, és szabja meg a befizetendő összeget. Mindennek ellenére a járvány kitörése óta nőtt a kockázati életbiztosítások iránti érdeklődés. Pontos számokat a biztosítók nem tesznek közzé, de mindegyik úgy nyilatkozott, hogy a nyári-őszi hónapokban a 2019-es év azonos időszakához képest húsz-harminc százalékkal több szerződést kötöttek. Az ügyfelek legfontosabb motivációja a biztosítók szerint az, hogy ha súlyosan megbetegednének vagy meghalnának, legalább valamennyire bebiztosítsák a családjukat. De nem kell ennyire borúlátónak lenni, az életbiztosítás komoly segítség lehet akkor is, ha valaki hosszan lábadozik, vagy beteg családtagját ápolja, és ezalatt elveszíti jövedelme jelentős részét. A koronavírus ugyanis nemcsak az egészségünkre, hanem anyagi biztonságunkra is komoly veszélyt jelent, és az utóbbit még a járvány lecsengése után is sokáig fogjuk nyögni

Mitől tartanak leginkább a biztosítók ügyfelei?

- a haláltól

- súlyos betegségtől

- balesettől

- rokkantságtól

- munkaképtelenségtől

- sebészeti beavatkozástól

 

 

Melyik biztosítási formák vonatkozhatnak a Covid–19 járványra?

- halálesetre vonatkozó biztosítás

- rokkantsági biztosítás

- munkaképtelenség (PN) esetére vonatkozó biztosítás

- kórházi kezelés biztosítása

- családtag ápolására (OČR) vonatkozó biztosítás

- komoly betegségekre vonatkozó biztosítás

 

 

Mikor fizetnek?

Munkaképtelenség esetén a biztosítástól függ, hogy annak első napjától, vagy csak 2–4 hét után fizet a biztosító. Ha a beteg kórházi kezelésre szorul, a kórházban töltött első éjszaka vagy 24 óra után fizetnek a biztosítók.

Nem fizetik a külföldi karantént

Az életbiztosításokkal ellentétben az utazási biztosítások iránt jelentősen csökkent az érdeklődés, tavaly 60, az idei év első két hónapjában pedig 80 százalékkal. Ez érthető, hiszen utazni csak néhány országba (Zanzibár, Maldív-szigetek, Dominikai Köztársaság, Egyiptom) lehetett, és oda sem kellett volna, mert a vírus ezeket az országokat sem kerülte ki. Akik mégis megkockáztatták az egzotikus nyaralást, azok elvileg köthettek biztosítást a Covid-fertőzés esetén nyújtott külföldi kezelésre is. Ennek azonban van egy fontos feltétele: csak azokban az országokban érvényes, amelyeket a szlovák külügyminisztérium biztonságosnak ítél meg. Ahová nem tanácsolja a kiutazást, ott minden kockázatot, beleértve a gyógykezelés költségeit is, az utas vállal, akkor is, ha van biztosítása. Ez érvényes azokra is, akik munka céljából, üzleti, vagy hivatalos útra utaznak külföldre. A felsoroltak továbbra is engedélyezettek, csak a kirándulás, nyaralás tilos.

A biztonságos országokban sem vonatkozik a biztosítás a karanténnal járó költségekre és a tervezett időponton kívüli hazautazásra. Február 17-e óta a külügyminisztérium egyetlen országot sem tart biztonságosnak, ezért aki külföldre utazik, Covid-fertőzés esetén nem számíthat a biztosítás kifizetésére. Más betegségekre vagy balesetekre természetesen vonatkozik a biztosítás.

Kockázatos országokba való utazás esetére egyedül az Union kínál Covid-biztosítást, és nemcsak a gyógyászati kiadásokat, hanem az elrendelt karanténnal és a hazautazással járó költségeket is fedezi. Mint az összes Covid-biztosítás esetében, itt is érvényes, hogy a kártérítést nem fizetik ki, ha az ügyfél nem tartotta be az adott országban érvényes rendeleteket, mint a szájmaszk viselése, kijárási tilalom, alkoholfogyasztás tilalma stb.

A Covid-biztosítás minden esetben növeli az utazási biztosítás árát, cserébe a biztosítók azt kínálják, hogy ha az ügyfelek kénytelenek pl. hatósági karantén miatt hosszabb ideig külföldön maradni, a biztosításukat pótdíj nélkül automatikusan meghosszabbítják. Ez nem vonatkozik a kockázatos országokra, tehát most semelyikre. Az utasbiztosítás része lehet az út lemondása is az ügyfél megbetegedése, sürgős műtétje, családtag elhalálozása vagy az őt ért jelentős anyagi kár esetén. Ha az ügyfél azért akarja lemondani az utat, mert fél a megbetegedéstől, vagy a járványügyi helyzet súlyosbodása miatt lezárták a határokat, erre az utazási biztosítás nem vonatkozik. Egyedül az Uniqa biztosítónál lehet a befizetett utat akkor is törölni, ha az ügyfélnek itthon kell karanténba vonulnia, vagy egészségügyi kockázat (láz, köhögés) miatt nem engedik felszállni a buszra, repülőre. Sok országban a belépés feltétele a negatív PCR-teszt – ennek költségét a biztosítók nem állják. Megbetegedés gyanúja esetén az orvos által elrendelt PCR-teszt árát azonban kifizetik.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/12. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.